Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Češi po dvanácti letech zaútočí na bronz z olympiády. Pokoří výběr javorových listů?

Čeští hokejisté musí zapomenout na prohrané semifinále s Rusy a svoji pozornost upřít na duel o bronz s Kanadou. Ve hře je stále cenný kov, který český výběr získal na olympiádě naposledy v roce 2006. Také soupeři Jandačova výběru, šampioni z posledních Her v Soči, vstřebávají překvapivou porážku. Z bojů o zlato je vyřadilo Německo, které získá hokejovou olympijskou medaili po 42 letech. Přímý přenos bitvy o bronz Česko - Kanada vysílá od 13:10 živě ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz

Čeští hokejisté poslouchají pokyny trenéra Jandače
zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Česká republika dosud získala dvě hokejové olympijské medaile. Tou první bylo před dvaceti legendární zlato v japonském Naganu. Cenný kov z olympiády si čeští hokejisté pověsili na krk naposledy v roce 2006 v Turíně. Tehdy byl u bronzu ze současného týmu jen kapitán Martin Erat, pro všechny ostatní hráče by to byla medailová premiéra.

Češi po prohraném semifinále s Ruskem neskrývali zklamání. Parta kolem trenéra Jandače a kapitána Martina Erata věděla, že účast ve finále nebyla daleko. "Mužstvo dřelo, bojovalo, ale hokej se hraje na góly a ty jsme nedali," řekl po zápase trenér Jandač. Několik neproměněných šancí mrzí také Martina Růžičku. "To se mi bude v hlavě promítat asi ještě hodně dlouho. Nevím, co k tomu říct, chybělo jenom to, abych to dal do branky," řekl zklamaně.   

Překvapivým soupeřem pro český výběr v boji o bronz bude Kanada, kterou svěřenci Josefa Jandače už ve skupině olympijského turnaje porazili, když po remíze 2:2 rozhodl v samostatných nájezdech Jan Kovář. 

Kanadský výběr ale prožívá také těžké zklamání. Hráči z kolébky hokeje museli spolknout hořkou porážku od Německa, s nímž na Hrách dosud ještě nikdy neprohráli. S devíti zlatými jsou nejúspěšnějším týmem olympijské historie.

Teď jim ale hrozí, že poprvé od Turína budou bez medaile. Kanaďané navíc mohli na letošních Hrách zaútočit na zlatý olympijský hattrick a navázat na zlaté triumfy z Vancouveru a ze Soči. Přetržení zlaté série, které způsobila prohra s Německem, může být pro sebevědomí kanadských hráčů velkým šrámem.  

"Je to pro nás ohromné zklamání. Všichni včetně lidí okolo týmu celý rok tvrdě pracovali na tom, abychom byli připravení a uspěli. Jako hráči jsme si splnili své úkoly, ale odejít bez vítězství v semifinále je zdrcující a psychicky těžké pro všechny z nás," řekl Noreau.

Na olympijských hrách Češi z pěti zápasů zdolali Kanadu dvakrát, kromě týden staré výhry v Pchjongčchangu ještě v památném semifinále turnaje století v Naganu 1998, kde Dominik Hašek vychytal v samostatných nájezdech všechny hvězdy soupeře. Na olympiádě ale kanadský výběr nepatří mězi pravidelné soupeře českého týmu. Naposledy se Češi střetli na olympijském turnaji s Kanadou před dvanácti lety v Turíně, kde jí podlehli 2:3.

Národní tým chce v posledním zápase turnaje udělat všechno pro to, aby si vysněnou medaili z Koreje odvezl. "Zlatý medailový sen se nám rozplynul, ale pokusíme se udělat alespoň bronz. I to je obrovská motivace. Přijeli jsme sem pro medaili, teď se nám zavřela první a druhá, tak musíme získat třetí," řekl Jandač.

Na jeho slova reagoval v emotivním rozhovoru také Michal Birner. "Jeli jsme sem pro medaili, takže máme ještě jednu šanci. Věřím tomu, že tam všichni půjdou s tím, že jsou schopní pro tu medaili umřít," doufá v zisk cenného kovu Birner.


Hlavní zprávy

Nejčtenější články