Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

SOUHRN 14. DNE: Česká hokejová porážka a fantazie na krasobruslařském ledě

Českým hokejistům se nepodařilo postoupit do finále olympijského turnaje a z Koreje odletí nejlépe s bronzovými medailemi. Jejich posledním soupeřem na Hrách bude kanadský výběr. Kromě toho byly české barvy vidět ve štafetě. Ta nakonec doběhla na sedmé příčce. Vyvrcholilo též klání krasobruslařek: první zlato pro výběr olympijských sportovců z Ruska získala Alina Zagitovová.

Dvě olympijské a jedna kanadská vlajka během ceremoniálu po skončení krasobruslařské soutěže
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Sergei Bobylev

Lední hokej: Češi budou hrát o bronz, finále mezi Německem a OSR

Čeští hokejisté si finále olympijského turnaje nezahrají. V semifinále podlehli výběru olympijských sportovců z Ruska 0:3. O výsledku rozhodla nepovedená pasáž českého týmu v polovině utkání, kdy Rusové v průběhu sedmadvaceti sekund dvakrát udeřili po trefách Guseva a Gavrikova. Na český tým tak zbyl duel o bronz.

"Mužstvo dřelo, bojovalo, ale hokej se hraje na góly a ty jsme nedali. Je to pořád dokola. Nemám klukům co vytknout. Kromě toho, že prostě nedáváme góly. Přesilovky jsme sehráli dobře, i s tlakem, ale neproměňujeme šance. To je to, co nás na turnaji trápí," řekl trenér národního týmu Josef Jandač.

O bronz si Češi zahrají překvapivě s kanadským výběrem, který v semifinále nestačil na soupeře z Německa. Kometa turnaje už vyřadila v pavouku Švédsko, nyní přidala skalp dalšího z favorizovaných celků. O postupu do finále rozhodly branky Macka, Plachty, Mauera a Hagera.

Biatlon: Nejrychlejší štafetu postavili Švédové, Češi sedmí

Medailová sbírka biatlonové reprezentace se po štafetě mužů nerozšířila. Češi ve složení Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Michal Krčmář jeli chvíli i v čele závodu, nakonec z toho ale bylo až sedmé místo. Zvítězili překvapivě Švédové. Druzí byli Norové, bronzoví pak Němci. Za očekáváním zůstali pátí Francouzi.

Byl to strhující boj o zlato až do konce, kazilo se hodně. Rozdíl mezi Švédem Lindströmem a Norem Svendsenem činil zanedbatelnou vteřinu. Jenže zatímco norský biatlonista situaci nezvládl a zamířil na trestné kolo, Švédsko mělo po jedné opravě splněno. Slaví senzační olympijské vítězství.

"Strašný, strašný. Sypat popel na hlavu, nic jinýho. Tohle by se stávat nemělo. Lyže jely skvěle, děkuju servisu, to byla bomba. Nejlepší lyže z celého startovního pole," kál se po závodě Moravec, který třikrát dobíjel. Poslední olympijský závod odjeli v Koreji Soukup, který ukončí po sezoně kariéru, a také Šlesingr.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam štafety biatlonistů

Krasobruslení: Zagitovová přeskákala krajanku Medvěděvovou

Olympijští sportovci z Ruska se dočkali historicky první zlaté medaile. Podle očekávání ji získali v soutěži krasobruslařek. Souboj mladičké Aliny Zagitovové a zkušenější Jevgenije Medvěděvové vyhrála patnáctiletá Ruska o 1,31 bodu. Třetí místo obsadila Kanaďanka Kaetlyn Osmondová.

Zagitovová jela jako první z favoritek na zlato. Ve volné jízdě tentokrát měla jedno zaváhání, když její výjezd z úvodního trojitého lutzu nebyl natolik dobrý, aby mohla zařadit trojitý rittberger v kombinaci. Zachovala však chladnou hlavu a obtížnou kombinaci zařadila za druhý lutz. 

Medvěděvová skočila kombinaci flipu s toeloopem a lutz v první části volné jízdy a také kvůli tomu za Zagitovovou ve známce za techniku zaostala o 2,44 bodu. Ve volné jízdě to dohnala programovými komponenty, ale ze ztráty po krátkém programu neumazala ani setinu a zůstala v slzách druhá.

Akrobatické lyžování: Skikrosový double pro Kanadu

Skikrosová pouť Nikol Kučerové skončila na olympijské trati ve čtvrtfinále, česká reprezentantka obsadila celkové čtrnácté místo. Zlato a stříbro patří Kanaďankám: zvítězila Kelsey Serwaová, druhá dojela Brittany Phelanová. Bronz putuje do Švýcarska zásluhou Fanny Smithové.

Kučerová útočila v těsné čtvrtfinálové jízdě ještě v polovině trati na druhé postupové místo, nakonec ale obsadila poslední čtvrtou příčku. Třebaže vylepšila 24. pozici ze Soči, spokojená nebyla. "Asi není špatné být na olympiádě do šestnácti, ale já chtěla být aspoň v té desítce, což nebylo nereálné. Prostě mě to štve," řekla. 

Ve čtvrtfinále jela dlouho třetí a dotáhla se na postupující dvojici. V předposlední klopené zatáčce ale klesla na čtvrté místo. "Soupeřka jela zvenčí, zavřela mě. Potkala jsem se tam s ní špičkama, což mě zpomalilo. Nevím, jestli jsem mohla doprava, nebo ne. Štve mě to strašně," řekla. 

Rychlobruslení: Zlatá radost Nizozemce Nuise

Olympijský závod rychlobruslařů na 1000 metrů vyhrál nizozemský reprezentant Kjeld Nuis, který po svém triumfu na patnáctistovce získal druhé zlato. Nizozemci tak do své sbírky přidali další velký rychlobruslařský úspěch. Druhý skončil vítěz pětistovky Haavard Lorentzen, třetí dojel korejský závodník Kim Te-jun.

Nuis startoval v poslední rozjížďce, měl tak přehled o časech soupeřů. Na všech mezičasech byl rychlejší než Lorentzen, kterého nakonec porazil o čtyři setiny. Domácí Kim Te-jun ztratil na vítěze dalších 23 setin. Pro Nizozemsko získal už sedmé rychlobruslařské zlato z letošních Her. 

Zároveň se stal prvním rychlobruslařem, který v Pchjongčchangu vybojoval druhé prvenství. Nuis se stal teprve třetím rychlobruslařem, který na jedněch Hrách ovládl závody na 1000 a 1500 metrů. Před ním to dokázali Američan Eric Heiden v roce 1980 a Kanaďan Gaétan Boucher o čtyři roky později.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články