Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nechceme tě, slyšel americký skip. Teď ho čeká olympijské finále

John Shuster je americkým curlingovým rekordmanem. Startuje totiž na čtvrtých Hrách a už teď ví, že pro svou zemi přiveze také historicky nejcennější medaili. Nechybělo ale mnoho a čtvrtý zápis se vůbec nemusel konat. Po turnaji v Soči, na kterém Američané skončili s pouhými dvěma výhrami předposlední, se vedení curlingové federace USA rozhodlo pro nový trend. A Shustera se týkat neměl.

Sport
zdroj: ČT4

Vystoupení na olympijských turnajích v Soči a Vancouveru nenaznačila, že by americký curling dokázal konkurovat kanadskému pojetí nebo nejlepším evropským týmům. Vznikl proto projekt, který měl shromáždit nejnadějnější americké hráče a systematičtějším tréninkem vytvořit novou a lepší reprezentaci.

Shuster se se svými zkušenostmi z tří olympiád nabízel jako jeden z adeptů. Se svými kilogramy navíc ale neměl nárok. Předpokladem 10členné výběrové skupiny byla dobrá fyzická zdatnost, aby hráči obstáli v moderního curlingu. 

Americký curler John Shuster
zdroj: Reuters autor: John Shuster

A tak John Shuster slyšel, že se svou postavou je neperspektivní a do výběrového programu nebyl pozván. "Na den, kdy mi přišel e-mail, že jsem nedostal pozvánku, nikdy nezapomenu. Byl to pro mě budíček. Mohl jsem si samozřejmě říct, že na všechno kašlu, a mít klid, ale já to bral jako motivaci na sobě zapracovat a dokázat všem, že na to mám. Musel jsem si ale hrábnout," vzpomínal Shuster před olympiádou.

Shuster stál před velkou výzvou. Potřeboval nový tým, potřeboval nový impuls. Změnil životosprávu, vzdal se podnikání v pohostinství, intenzivněji trénoval a během roku shodil 16 kilogramů (skoro jeden curlingový kámen). Na MS 2016 pak definitivně ukázal, že na to vážně má. S týmem "odpadlíků", kteří byli také postupně vyřazeni z programu americké federace, dosáhl v roce 2016 v Basileji na světový bronz.   

Se Shusterovými "Rejects" se rázem muselo počítat. O to víc, když jim před rokem v Edmontonu jen těsně unikla bronzová obhajoba. "Tohle je nejodolnější a nejlépe připravený tým, v jakém jsem kdy hrál," prohlašoval před turnajem. A výsledky základní části mu daly za pravdu. Američané poprvé od Turína 2006 proklouzli mezi nejlepší čtyři týmy a v semifinále udolali curlingovou velmoc Kanadu. A čeká ho finále se světovými jedničkami ze Švédska.

Ať už souboj o zlato dopadne jakkoliv, medaile z olympijských her je pro něj velkou satisfakcí a jeho příběh může sloužit jako univerzální životní inspirace. "Když vám někdo řekne, že s vámi nepočítá, tak ukázat mu, že se mýlil, je velmi uspokojivé. Před čtyřmi roky jsem se zavázal k tvrdé práci a ta se vyplatila."

Zdroj
teamusa.org, startribune.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články