Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zlatý sen je pryč. Půlminutový výpadek stál český tým postup do finále

Šestizápasovou sérii proher proti neoblíbenému soupeři Češi nezlomili a v semifinále sborné podlehli 0:3. O výsledku rozhodla nepovedená pasáž českého týmu v polovině utkání, kdy Rusové v průběhu 27 sekund dvakrát udeřili po trefách Guseva a Gavrikova. Na Jandačův výběr tak zbyde duel o bronz, Rusové jdou do olympijského finále po dvaceti letech. Přímý přenos utkání Česko - Kanada vysílá živě v sobotu od 13:10 ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Kirill Kaprizov v jedné z šancí Rusů
zdroj: Reuters autor: Kim Kyung-Hoon

V semifinále olympijského turnaje se střetly dvě odlišné ofenzivy. Zatímco ruský útok se od úvodní prohry se Slovenskem (2:3) rozjel a celkově nastřílel na turnaji dvacet branek ve čtyřech zápasech, Češi se spíše trápili. Svěřenci trenéra Josefa Jandače vsítili jen dvanáct gólů, z toho dva do prázdné branky proti Švýcarsku, a dvakrát se čeští reprezentanti radovali z vítězného nájezdu. Proti sborné se dokonce dostavil střelecký půst.

Nešvar v podobě problematického prosazování v útočném pásmu se českého týmu drží delší dobu. V semifinálovém duelu proti Rusům mohl střeleckou smůlu protrhnout Martin Růžička, ale v nadějných pozicích v přesilové hře v prostředním dějství dvakrát selhal. Nešťastně ho napodobil Petr Koukal, který měl v závěrečné třetině na hokejce dvě příležitosti ke snížení. Kýžený gól, který by mužstvo ještě nastartoval ve snaze dotáhnout zápas do prodloužení, ale nepřišel.

"Mužstvo dřelo, bojovalo, ale hokej se hraje na góly a ty jsme nedali. Je to pořád dokola. Nemám klukům co vytknout. Kromě toho, že prostě nedáváme góly. Přesilovky jsme sehráli dobře, i s tlakem, ale neproměňujeme šance. To je to, co nás na turnaji trápí," řekl Jandač.

Opakovala se tak situace z posledního mistrovství světa, kdy v Paříži Češi nabrali ve čtvrtfinále proti stejnému soupeři dvoubrankové manko a po ruské pojistce výsledku se rozloučili bez jediného gólového úspěchu. Také v Pchjongčchangu Rusové odskočili do vedení 2:0. Nejprve vymyslel geniální přihrávku Dacjuk na volného Guseva, který překonal ležícího Francouze. Úvodní branku posvětili rozhodčí i po neúspěšné trenérské výzvě české střídačky v domnění nedovoleného postavení Kaprizova v brankovišti.

"Byl tam, ale já nevím, jak se to pořádně hodnotí... Gólmanovi asi vyloženě nepřekážel," připustil útočník Roman Červenka. "Uznali to. Když si vzpomenete na náš gól na mistrovství světa v Praze proti Kanadě, tak uznaný nebyl, ale neuděláme nic. Když řekne rozhodčí, že to gól byl, tak byl. Nebudeme to házet na tenhle gól," prohlásil Červenka.

Češi se však ani pořádně nestihli zkoncentrovat a o pouhých 27 sekund později se v 29. minutě prosadil při průniku dvou na jednoho Gavrikov, kterého vybídl Tělegin. Zlom v zápase mohl nastat po dvojitém vyloučení Kovalčuka za zákeřný zákrok kolenem na obránce Koláře a poté také za sekání. V následné pasáži dvou přesilovek se ale Růžička neprosadil a český tlak přerušila druhá přestávka.

O dramatizaci vývoje se mohl postarat v poslední třetině Koukal, ale nejprve se Košečkin stihl přesunout a zakročit pravým betonem, podruhé si ruský gólman pohlídal vyjetí českého útočníka před branku. Francouz byl na druhé straně prakticky bez práce, zato Košečkin si připisoval jeden zákrok za druhým. Nakonec jich zaznamenal 31 a po zbytek zápasu zůstal bezchybný. Kovalčuk pak v poslední minutě stvrdil postup Rusů do finále trefou do prázdné brány, na český tým tak zůstal duel o bronz.

ČR - OSR 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 28. N. Gusev (Dacjuk), 29. Gavrikov (Tělegin, Grigorenko), 60. Kovalčuk (Zub, Zubarev). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Lemelin (USA) - Dahmén (Švéd.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 4330.

ČR: Francouz - Mozík, Kolář, Kundrátek, Jordán, Nakládal, Polášek, O. Němec - Řepík, Horák, Birner - M. Erat, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč - od 41. navíc T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

OSR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovalčuk - Kaprizov, Dacjuk, N. Gusev - Barabanov, Širokov, Prochorkin - Grigorenko, Kablukov, Tělegin - Mozjakin. Trenéři: Oleg Znarok, Rašit Davydov, Igor Nikitin, Harijs Vitolinš a Alexej Žamnov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články