Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Jandač: Měli jsme i štěstí, ale to k úspěchu potřebujete

Do třetice se trenér Josef Jandač dočkal postupu do bojů o medaile. Ve čtvrtfinálovém utkání olympijského turnaje porazila česká reprezentace 3:2 po samostatných nájezdech výběr USA. Zkušený kouč si však uvědomuje, že jeho svěřenci měli i velké štěstí.

Josef Jandač na lavičce českého národního týmu
zdroj: AP autor: Jae C. Hong

V 58. minutě totiž za nerozhodného stavu 2:2 trefil Brian O'Neill tyč. "V zápasech, kdy je to na hraně, je štěstí zapotřebí," řekl Jandač.

Utkání zhodnotil jako vyrovnané. "Po gólu ve druhé třetině jsme za stavu 2:1 začali přebírat otěže. Měli jsme přesilovku, ale místo toho, abychom odskočili na rozdíl dvou gólů, jsme naopak inkasovali. To nás přibrzdilo," vrátil se k momentu z 31. minuty, kdy Jim Slater vyrovnal.

"Ve třetí třetině to bylo nahoru dolů. Mužstva asi chtěla rozhodnout už v základní hrací době. Bylo důležité, že jsme v samotném závěru ubránili oslabení, které se přeneslo i do prodloužení," poukázal Jandač na vyloučení Vojtěcha Mozíka.

Čeští hokejisté se v tu chvíli museli vyrovnat i s pocity křivdy, neboť rozhodčí předtím nepotrestali dva fauly Američanů. "S tím nic nenaděláme. Důležité je, že jsme vyhráli," uvedl devětačtyřicetiletý stratég, který se kriticky vyjadřoval k výkonům arbitrů po utkání proti Kanadě.

Rozhodující postavou duelu byl brankář Pavel Francouz, jehož výkon, zejména v nájezdech, ocenil i Jandač. "Francík byl super, mohli by se nicméně přidat ještě další exekutoři. Celkově tady hrajeme dobře v obraně, obětavě, ale hrozně se nadřeme na góly. Máme jen dva na zápas, což je málo. V play-off to sice někdy stačí, jenže by to chtělo ještě nějaký střelecký příspěvek," prohlásil Jandač.

Český tým bude po středeční výhře poprvé od Turína 2006 bojovat na olympiádě o cenné kovy. Před osmi lety ve Vancouveru byl u čtvrtfinálového nezdaru proti Finsku i Jandač, tehdy v roli asistenta Vladimíra Růžičky.

"Po takovém zápase a průběhu nemám čas vzpomínat, jestli je to satisfakce za Vancouver. Já si to hrozně přál. Pánbůh mi dal možnost, že tady můžu být. A teď mi dal možnost, že můžeme hrát o medaile. To je paráda," zakončil Jandač, pod jehož vedením reprezentace nedokázala v minulé sezoně postoupit do semifinále na Světovém poháru ani na MS.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články