Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

SOUHRN 11. DNE: Historický kousek Ter Morsové doplnil excelentní výkon Fourcada

Jedenáctý den byl svědkem historického úspěchu Jorien ter Morsové. Ta se stala první ženou v historii zimních olympiád, která dokázala získat medaili v obou rychlobruslařských odvětvích. Zaskvěl se Martin Fourcade, který dovedl ke zlatu štafetu Francie. Dominantně se předvedli němečtí sdruženáři a obsadili kompletní stupně vítězů. Olympijské zpravodajství sledujte na ČT sport a webu olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Vítězná francouzská biatlonová štafeta
zdroj: Reuters

Biatlon: Zlato pro francouzskou štafetu

O Martinu Fourcadovi se občas pochybuje. Když ho tak například v začátku letošní sezony Světového poháru zastiňoval Johannes Bö, mluvilo se o tom, zda jeho dominance v biatlonovém světě nesměřuje ke svému konci. Ovšem všechny podobné pochybnosti zatím vždy došly ke stejnému konci – Fourcade je zkrátka pořád stejně dobrý.

Naposledy se to ukázalo na závěrečném úseku smíšených štafet, do kterých v jasném vedení vystartovali Němci. Ovšem Fourcade stáhl ztrátu na Arnda Peiffera a v cíli mohl slavit s pohodlným náskokem. Velké ambice měl i český tým, ovšem kvarteto Veronika Vítková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář dojelo osmé.

Český finišman Krčmář po závodě vyloženě nespokojený nebyl. "Je to takový normální výsledek. V mužích nejsme s Ondrou Moravcem rozdíloví závodníci. Když ostatní nechybují, nemáme moc šanci s tím něco udělat," podotkl překvapivý stříbrný medailista ze sprinterského závodu. 

Short track: Triumf Korejek a úspěch Ter Morsové

Olympijskou štafetu v rychlobruslení na krátké dráze na 3000 metrů ovládly favorizované Korejky a vybojovaly pro pořadatelskou zemi čtvrté zlato. Stříbro získaly Italky, bronz patří Nizozemkám. Členka jejich štafety Jorien ter Morsová se stala první ženou v historii zimních olympiád, která získala medaili v obou rychlobruslařských odvětvích.

Korejská štafeta ve složení Šim Suk-hi, Čche Min-čong, Kim Je-čin a Kim A-lang zajela ve finále A čas 4:07,361 a Itálii porazila o více než osm sekund. Čche Min-čong tak po vítězství z patnáctistovky slaví druhé zlato, italská vítězka pětistovky Arianna Fontanaová má stříbro.

Ještě rychlejší byly v malém finále Nizozemky, které časem 4:03,471 překonaly světový rekord, který od předloňska držely Korejky. Skvělý čas nakonec vynesl Nizozemkám třetí místo, neboť štafety Kanady a Číny byly ve velkém finále diskvalifikovány a propadly se až na konec výsledkové listiny.

Severská kombinace: Totální triumf německých sdruženářů

Naprostou dominancí německých sdruženářů skončil olympijský závod na velkém můstku. Vyhrál úřadující mistr světa Johannes Rydzek před Fabianem Riesslem, bronz bere další z německé sestavy Eric Frenzel. České barvy nejlépe reprezentoval Tomáš Portyk, který do cíle dorazil na devatenácté příčce.

Němečtí závodníci nezářili ve skoku a seřadili se po něm od čtvrtého do šestého místa se zhruba půlminutovým mankem na čelo, které držel lídr pořadí Světového poháru Akita Watabe. Japonského sdruženáře ovšem doběhli na desetikilometrové trati, aby následně celý závod rozhodli v závěrečném stoupání. Zklamaný Watabe byl nakonec až pátý.

Německým sdruženářům se podařilo dobýt kompletní pódium podruhé v olympijské historii. Na Hrách v Innsbrucku v roce 1976 to dokázali Ulrich Wehling, Urban Hettich a Konrad Winkler. Nyní na ně Rydzek a spol. navázali a i jejich zásluhou Německo soupeří s Norskem o pozici nejúspěšnější výpravy na hrách v Koreji. Obě mají 11 zlatých medailí.

Krasobruslení: Strhující volné tance

Na zimním stadionu v Kangnungu to při vyhlašování bodového ohodnocení zašumělo a nebylo divu. Gabriellu Papadakisovou přivedl takřka dokonalý volný tanec s partnerem Guillaumem Cizeronem k pláči. Francouzští krasobruslaři na ledě překonali vlastní světový rekord z volného tance.

V olympijském závodě dostali od rozhodčích celkem 205,28 bodu. Jenže ačkoliv skvělý tanec Tessy Virtueové a Scotta Moira na motivy muzikálu Moulin Rouge nebyl lepší, kanadským legendám výkon 206,07 bodu stačil na třetí zlatou olympijskou medaili v kariéře a nové světové maximum. 

"Byl to opravdu skvělý výkon. Nemohli jsme bruslit lépe. Bylo úžasné předvést to, co jsme dneska předvedli, na své první olympiádě," řekla Papadakisová. I když to nakonec stačilo jen na stříbro, nelitovali. "Jsem velmi dojatá, že si myslím, že bych se rozplakala, kdybyste mi teď řekli, že zemřel pes vaší babičky," svěřila se dvaadvacetiletá Francouzka.

Lední hokej: Končí Slováci, postupují Norové či Němci

Osmifinálová fáze hokejového turnaje je u konce a čtvrtfinálové dvojice jsou dané. Dále postupují němečtí hokejisté, jejichž duel se Švýcary dospěl až do prodloužení – v něm po šestadvaceti vteřinách rozhodl Yannick Seidenberg. V pavouku soutěže se němečtí hráči nyní utkají se švédskými soupeři.

Dále postupuje také finský tým, který si poradil s domácím korejským výběrem jasně 5:2. "Suomi" tak v příštím duelu narazí na silné kanadské hokejisty. Do prodloužení se dostalo utkání mezi Norskem a Slovinskem, které nakonec vyznělo pro severský celek. Ten nyní čeká těžký zápas s výběrem olympijských sportovců z Ruska.

Sešlo z česko-slovenského čtvrtfinálového souboje. Slovenský tým totiž v osmifinále neuspěl proti Američanům a na turnaji končí. Američtí hráči rozhodli duel ve druhé třetině, v níž nastříleli hned tři branky. Zápas poté už mohli pouze kontrolovat a po triumfu 5:1 se mohou těšit na souboj s českými hráči. 

Boby: Německý dvojbob ve vedení

Po prvním dnu soutěže bobistek je v čele překvapivě německá posádka s pilotkou Mariamou Jamankaovou. Mistryně světa a majitelka bronzu z olympiády ve Vancouveru a stříbra z Her v Soči Elana Meyersová-Taylorová je druhá. Americká pilotka ovšem zaostává pouze o sedm setin sekundy.

Americký dvojbob v první jízdě vytvořil rekord dráhy časem 50,52 sekundy, ale ve druhém kole po opět nejrychlejším startu na Němky v dolní části překvapivě ztrácel. Na třetí místo se posunul druhý německý dvojbob s pilotkou Stephanií Schneiderovou, který je zpět o rovné tři desetiny.

Dvojnásobná olympijská vítězka Kanaďanka Kaillie Humpriesová, která s novou brzdařkou Phylicií Georgeovou letos vyhrála Světový pohár, je překvapivě až pátá. O dvě místa za ní je její bývalá spolujezdkyně Heather Moyseová v druhém kanadském bobu. České bobistky v Koreji nezávodí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články