Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SOUHRN 10. DNE: Norský double, zlatý thriller v bobovém korytu a dopující curler

Pondělní program olympijských her se nesl ve znamení norské radosti. Nejcennější kov totiž vybojovalo družstvo skokanů a rychlobruslař Haavard Lorentzen. Památné drama viděli fanoušci v Olympic Sliding Centre, kde se kanadský a německý dvojbob podělil zásluhou shodného součtu časů o zlaté medaile. Z českého pohledu nelze opomenout kvalifikaci Big Airu s Šárkou Pančochovou a Kateřinou Vojáčkovou či krasobruslařské snažení tanečního páru Cortney Mansourová  Michal Češka. Ruský curler Alexandr Krušelnickij je podezřelý z dopingu.

Norští skokané se radují ze zisku zlaté medaile
zdroj: REUTERS autor: Dominic Ebenbichler

Norové splnili roli favoritů, Johansson unesl tíhu okamžiku

Přestože v individuálních závodech na nejcennější kov nedosáhli, v soutěži družstev dominovali. Norské kvarteto Daniel André Tande, Andreas Stjernen, Johann André Forfang a Robert Johansson excelovalo už během Světového poháru a ve skokanském středisku Alpensia si doskočilo pro zlato s náskokem 22,8 bodu před obhájci z Německa.

S bronzem se museli spokojit Poláci v čele s Kamilem Stochem, jenž v závěrečné sérii prohrál přímý souboj o stříbro s Andreasem Wellingerem.

Český tým ve složení Vojtěch Štursa, Čestmír Kožíšek, Viktor Polášek, Roman Koudelka nepostoupil do druhého kola a skončil desátý. Od osmičlenného finále jej dělilo 27,4 bodu. Horší umístění zaznamenali skokané pouze v Salt Lake City 2002, kde obsadili dvanácté místo. V Soči byli sedmí. "Pro nás i pro fanoušky, kteří nám drželi pěsti, je to neuvěřitelné zklamání. Naschvál to neděláme, ale tak to prostě aktuálně je," hodnotil Koudelka.

Bobisté Německa a Kanady se podělili o zlato

V soutěži dvojbobů se o nejcennější kov podělili na setinu sekundy shodným součtem časů po čtyřech jízdách Kanaďané Justin Kripps s Alexanderem Kopaczem a Němci Francesco Friedrich s Thorstenem Margisem.

V Pchjongčchangu měl letošní vítěz Světového poháru Kripps před závěrečnou jízdou náskok šesti setin, ale čtyřnásobný mistr světa Friedrich dokázal ztrátu smazat. Bronz získal Lotyš Oskars Melbardis, který byl ve dvou jízdách nejrychlejší a od zlata ho dělilo pět setin.

Dominik Dvořák s brzdařem Jakubem Noskem klesli ve druhé polovině závodu ze čtrnáctého na sedmnácté místo. Jan Vrba s Jakubem Havlínem obsadili třiadvacátou pozici  poslední jízda pro nejlepší dvacítku už proto byla bez nich.

Pančochová s Vojáčkovou si finále Big Airu neskočí

Boj o medaile v Big Airu snowboardistek se uskuteční bez českých závodnic. Jak Šárka Pančochová, tak Kateřina Vojáčková nepostoupily z kvalifikace. Pátá žena z prosincového závodu Světového poháru v Mönchengladbachu Pančochová zaujala devatenáctou příčku, olympijská debutantka Vojáčková byla šestadvacátá.

"V první jízdě jsem dala na jistotu jednu backside sedmičku, ale pak jsme zjistili, že to je potřeba na postup pushnout," řekla Pančochová a po dohodě s koučem Martinem Černíkem zkusila ve druhém trik backside 900. "Škoda, že se mi to nepodařilo odjet, protože bych ve dvanácti byla a finále by bylo super. Bohužel jsem to neměla úplně natrénované, protože jsem byla zraněná," řekla Pančochová.

Ziskem 98 bodů si nejlepší výchozí pozici zajistila mistryně světa Anna Gasserová z Rakouska. "Musím říct, že kvalifikace konečně ukázala holčičí snowboarding v pravém světle. Na koukání to bylo super. Jsem za to ráda," dodala Pančochová.

Virtueová s Moirem zahájili nejlépe, Mansourová s Češkou nepostoupili

Mezi tanečními páry se představilo i duo Cortney Mansourová  Michal Češka, ale vstupenku do úterních volných tanců nevybojovalo. V krátkém programu za sebou nechalo jen jeden pár a loučilo se 23. příčkou. K účasti v elitní dvacítce potřebovalo porazit čtyři dvojice.

Po úvodní části soutěže vedou Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir. Olympijští šampioni z Vancouveru a stříbrní ze Soči posunuli v krátkém tanci vlastní světový rekord o 99 setin na 83,67 bodu a do "finále" půjdou s náskokem 1,74 bodu před Gabriellou Papadakisovou a Guillaumem Cizeronem z Francie.

Norský sprinter Lorentzen předčil Asiaty v olympijském rekordu

Nečekaným vítězem rychlobruslařského měření sil na 500 metrů se stal Nor Haavard Lorentzen. Druhý Korejec Čcha Min-kjo byl o setinu sekundy pomalejší, třetí byl na nejkratší trati Číňan Kao Tching-jü.

Lorentzen překonal časem 34,41 o setinu olympijský rekord, který před 16 lety v Salt Lake City zajel Američan Casey Fitzrandolph. Za světovým maximem Rusa Pavla Kuližnikova zaostal norský šampion o tři setiny.

Meldonium opět na scéně, přijde Krušelnickij o bronz?

Arbitrážní soud pro sport (CAS) potvrdil, že ruský curler Alexandr Krušelnickij je podezřelý z dopingového provinění. S bronzovým medailistou ze soutěže smíšených dvojic zahájil řízení. Podle médií měl Krušelnickij pozitivní test na meldonium, jež je od roku 2016 na seznamu zakázaných látek. "Nebyl ještě stanoven žádný termín jednání a v této chvíli nebudeme poskytovat žádné další informace," uvedl CAS.

Krušelnickij už vrátil akreditaci a opustil olympijskou vesnici. Web championat.com s odkazem na informovaný zdroj uvedl, že dopingový nález potvrdila i zkouška vzorku B.

Anastasia Bryzgalovová a Alexandr Krušelnickij
zdroj: Reuters autor: TOBY MELVILLE
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články