Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SOUHRN 9. DNE: Bronzová Erbanová, biatlonové drama a čtvrtfinálová jistota hokejistů

Rychlobruslařka Karolína Erbanová skončila na trati 500 metrů na třetím místě a získala již šestou medaili pro českou výpravu na letošních Hrách. Ke světlým momentům vystoupení českých sportovců v průběhu nedělního programu patřilo i vítězství hokejového týmu nad Švýcarskem 4:1, díky čemuž získali Jandačovi svěřenci jistotu účasti ve čtvrtfinále turnaje. V něm narazí na vítěze zápasu USA - Slovensko. V závodě biatlonistů s hromadným startem triumfoval na cílové pásce Francouz Fourcade, Ondřej Moravec dojel na 11. a Michal Krčmář na 26. příčce.

Radost Karolíny Erbanové po zisku bronzové medaile
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Karolína Erbanová nastoupila ve 14. ze šestnácti rozjížděk a její soupeřkou v ní byla fenomenální Japonka Nao Kodairová, která na pětistovce už dva roky nenašla přemožitelku. I tentokrát byla neporazitelná a ke středečnímu stříbru na kilometru přidala kov nejcennější. Česká reprezentantka se však za ní vyvezla k vynikajícímu času 37,34 s, který už překonala jen domácí I Sang-hwa, a to o pouhou setinu.

"Hned jsem věděla, že je to kvalitní čas a že by to mohlo dopadnout," řekla Erbanová, která předtím na kilometru dojela sedmá. "Je to pro mě hodně důležitá věc. Že jsem nebyla třetí o parník, že to nebyl souboj Nao - I Sang-hwa a pak uvidíme, kdo bude třetí. Dotáhla jsem špičku," pochvalovala si.

Dlouhé roky byla ve stínu Martiny Sáblíkové, teď se jí alespoň přiblížila a připsala si největší úspěch kariéry. Zároveň si splnila sen, se kterým do sezony šla. "To je mazec... Úžasné. Já nevím, co říct," ještě několik minut po závodu kroutila hlavou a těžko hledala slova.

To už za sebou měla čestná kolečka na oválu s českou vlajkou a květinový ceremoniál na ploše. "Nevěděla jsem, co se děje. Nemohla jsem ani stát. Obrečela jsem to," popsala Erbanová úžasné momenty na konci závodu.

Češi vybojovali proti Švýcarům čtvrtfinále, postup zařídil Kubalík

V posledním utkání ve skupině česká reprezentace zvítězila nad Švýcarskem 4:1 a vybojovala triumf ve skupině. Národní tým si tak zajistil přímý postup do čtvrtfinále, naopak Švýcaři musí do osmifinále. Vítěznou branku zaznamenal Dominik Kubalík. Brankář Pavel Francouz si připsal 28 úspěšných zákroků. Češi se o postup do semifinále utkají s vítězem osmifinálového duelu USA – Slovensko.

Vyrovnaný souboj o první místo ve skupině A vyvrcholil v poslední části zápasu. Za stavu 1:1 rozhodl Dominik Kubalík po přihrávce Jana Kováře. "Honza Kovář tohle umí dávat, dělá to často. Našel mě krásně. Jsem nesmírně rád, že kotouč zapadl do branky, protože zpětně musím říct, že to nebylo úplně snadné. Trefil jsem to na placku, což může letět úplně kamkoliv. Proto jsem moc rád. Ale tři čtvrtě gólu je Honzy Kováře," ocenil Kubalík.

Duel o vítězství ve skupině C zvládli v severském souboji lépe Švédové, kteří porazili Finsko 3:1. Tři korunky tahaly po celý zápas za delší konec, po finském srovnání vstřelil vítězný gól Zackrisson. Do prázdné branky uzavřel skóre Möller. Švédové postoupili přímo do čtvrtfinále, ve kterém se utkají s vítězem duelu Švýcarsko – Německo. Finsko musí do osmifinále play-off, kde narazí na domácí Koreu

Spolu s trojicí Česko, Švédsko a Olympijští sportovci z Ruska si jako čtvrtý tým zajistily přímý postup do čtvrtfinále Javorové listy. Kanaďané pronikli do nejlepší osmičky díky výhře nad Koreou 4:0 a celkovému zisku sedmi bodů. Finové zaostali v tabulce týmů z druhých míst o bod. Kanada se v play-off utká právě s vítězem osmifinálového zápasu Finsko – Korea.

Poslední individuální biatlonové zlato cinklo v kapse favorita

O vítězi v závodu s hromadným startem rozhodla cílová fotografie. Martin Fourcade vybojoval nejtěsnějším způsobem zlatou medaili v napínavém finiši s Němcem Simonem Schemppem. Třetí místo vydřel v dalším souboji Nor Emil Hegle Svendsen. Ondřej Moravec dojel s jednou chybou jedenáctý, Michal Krčmář obsadil 26. místo.

Moravec jel o skvělé umístění až do závěrečné střelby, minul ovšem sedmnáctou ranou a bylo po medailových nadějích. "Bylo to poměrně blízko, jsem zklamaný, to nepopírám. Vše se rozhodovalo na posledním stojáku. Na konci mi v rozježděném sněhu moc nejely lyže. Na zmrzlé trati super, ale v závěru nepodržely. Ten konec mě mrzí, chtěl jsem být aspoň do osmého místa," řekl Moravec.

Štafetu klasických lyžařů ovládlo podle očekávání norské kvarteto

Norové prokazují nadvládu v běhu na lyžích. Ovládli i štafetu na 4x10 kilometrů a získali už páté zlato v běžeckém lyžování. Druhé místo obsadili olympijští sportovci z Ruska, třetí skončila Francie. Česká čtveřice Aleš Razým, Martin Jakš, Petr Knop a Michal Novák byla desátá. Na Nory ztratila přes čtyři minuty a oproti minulým Hrám si o dvě místa pohoršila.

O vítězství norské štafety rozhodl vítěz sprintu Johannes Hösflot Klaebo, jenž zhruba kilometr před cílem unikl Denisi Spicovovi. Ruský reprezentant už nenašel síly na odpor. Norové ziskem pátého zlata na jedné olympiádě vyrovnali rekord v běžeckém lyžování. Celkem mají Seveřané v této disciplíně na kontě v Pchjongčchangu už jedenáct medailí, což se jim podařilo potřetí po Salt Lake City 2002 a Soči 2014. Od rekordu Sovětského svazu z roku 1988 je tak čtyři závody před koncem dělí dvě medaile.

Hirscher v obřím slalomu nedal soupeřům šanci a má druhé zlato

Do obřího slalomu šel jako jasný favorit na vítězství a Marcel Hirscher tuto pozici zvládl skvěle. Rakouský fenomén a úřadující mistr světa v obou kolech podal výborný výkon, který mu zajistil jasné první místo a druhé zlato v Pchjongčchangu. Nejlepším z českých závodníků byl dvacetiletý Filip Forejtek, jenž skončil celkově jednatřicátý.

Hirscher vykročil sebejistě za dalším olympijským prvenstvím už v prvním kole a náskok 63 setin ve finálové jízdě ještě zdvojnásobil. Od druhého Henrika Kristoffersena ho dělilo v součtu 1,27 vteřiny, bronz ze Soči obhájil Francouz Alexis Pinturault.

Akrobatům dominovali Nor Braaten a Ukrajinec Abramenko

Finále slopestylu poznamenala nervozita závodníků a nejlépe se s tratí i svými nervy vypořádal norský lyžař Öystein Braaten. Ten převedl v první jízdě suverénní výkon a dostal od rozhodčích 95 bodů, což už nikdo během následujících dvou jízd nedokázal překonat. Druhý skončil Nick Goepper z USA a třetí Kanaďan Alex Beaulieu-Marchand.

Závod v akrobatických skocích opanoval Oleksander Abramenko a získal pro Ukrajinu první medaili na letošních olympijských hrách. Druhé místo obsadil Ťia Cung-jang z Číny a třetí skončil ruský reprezentant Ilja Burov.

Němci vládnou dvojbobům, Češi se posunuli na 14. místo

Po prvním dnu soutěže dvojbobů vedou v Pchjongčchangu podle očekávání Němci. Po dvou jízdách však není v čele favorizovaná posádka čtyřnásobného mistra světa Francesca Friedricha, ale bob pilotovaný zatím méně úspěšným Nicem Waltherem. Dominik Dvořák s Jakubem Noskem jsou na čtrnáctém a Jan Vrba s Jakubem Havlínem na 23. místě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články