Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Němci přetlačili Norsko v nájezdech, třetí místo ve skupině zařídil Hager

Německo zaznamenalo proti Norsku první výhru na turnaji a hned se jednalo o důležité vítězství 2:1 po samostatných nájezdech. Dvoubodovým triumfem si Němci zajistili třetí místo ve skupině a tím i výhodnější nasazení pro osmifinále play-off. Hvězdou zápasu se stal útočník Patrick Hager, který dal v zápase jediný gól Německa a připsal si i vítězný nájezd.

Utkání Německo - Norsko
zdroj: Reuters autor: DAVID W CERNY

"Nakonec jsme našli cestu k vítězství, což je pro nás důležité na posílení psychiky před dalším utkáním," prohlásil hrdina duelu Hager, jehož tým čeká  stejně jako Norsko  duel o místo ve čtvrtfinále.

Seveřané hráli hned zkraje zápasu přesilovku, v níž zahrozil Holös, brankář Aus den Birken byl ale pozorný. S odpovědí přispěchal Ehliz, ani on neuspěl. Němci pak hráli v krátkém sledu dvě přesilovky, větší šanci měl ale až v 18. minutě Mauer, bekhendem však Haugena nepřekonal.

Na začátku druhého dějství zkomplikoval Norům situaci Kristiansen, který byl vyloučen na pět minut a do konce utkání. Wolf ale trefil při přesilovce jen tyč a o vše ostatní se postaral výborný Haugen. Ve 33. minutě ale ani on nestačil na pohotové zakončení Hagera zblízka při dalším menším trestu Norů a Němci šli do vedení.

Těsně před přestávkou sice Rosseli Olsen nevyužil sólo, přesto se Norové dočkali ve 46. minutě zásluhou Reichenberga vyrovnání. Stav 1:1 vydržel až do konce prodloužení, o vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Ty proměnili Němci ve svou exhibici, neboť je rozhodli už po třech sériích. Zatímco Aus den Birken vůbec neinkasoval, na straně vítězů se trefili všichni tři exekutoři Hager, Plachta i Kahun.

"Dnes jsme to zvládli, což je dobré. U všech pokusů tří našich střelců byl gólman blízko úspěšnému zákroku, takže jsme byli vážně šťastní, že se nám povedlo vyhrát," podotkl Hager.

Norové na výhru dál čekají, na kontě mají díky dnešku alespoň první bod, ovšem při skóre 2:11. "Dali jsme dva góly za tři zápasy... A to je pak těžké, neboť vstřelené góly vám dodávají energii. My teď jen bojujeme, bojujeme a bojujeme, ale s jedním vstřeleným gólem za zápas a méně je to vážně složité," připustil norský kapitán Jonas Holös.

Němci budou ve vyřazovacích bojích usilovat o vylepšení 11. příčky, na níž skončili při poslední účasti pod pěti kruhy ve Vancouveru 2010. "Víme, že nás teď čeká důležitý zápas o všechno. A do takového utkání je vždy lepší jít s výhrou v zádech než s porážkou," řekl Hager.

Norsko oproti tomu hrálo před čtyřmi lety v Soči, ale skončilo poslední dvanácté. A jeho bilance byla podobně tristní. V základní skupině seveřané za tři zápasy nebodovali a měli skóre 3:12, v kvalifikačním duelu play-off podlehli Rusku 0:4.

Při čtyřech prohrách ze stejného počtu vystoupení ve Vancouveru a neúčasti v Naganu, Salt Lake City i Turíně tak Norsko naposledy slavilo po utkání olympijského turnaje na domácí půdě v Lillehammeru 1994, kde zvítězilo v jednom utkání ze sedmi. A to ještě navíc až v tom úplně posledním, jímž byl boj o 11. příčku proti Rakousku.

Německo - Norsko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 33. Hager (Kahun, Macek), rozhodující sam. nájezd Hager - 46. Reichenberg (Holös, Bastiansen). Rozhodčí: Lemelin (USA), Salonen (Fin.) - Dahmén (Švéd.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:5, navíc Kristiansen 5 min. a do konce utkání, Haugen (oba Norsko) do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 5534.

Německo: Aus den Birken - Boyle, Ehrhoff, M. Müller, Y. Seidenberg, Hördler, Akdag, B. Krupp - Pföderl, Fauser, Noebels - Mauer, Kahun, Ehliz - Plachta, M. Goc, Wolf - Macek, Hager, Schütz - Kink. Trenér: Marco Sturm.

Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Espeland, Ödegaard - K. A. Olimb, P. Thoresen, M. Olimb - Rosseli Olsen, Bastiansen, Reichenberg - Salsten, K. Forsberg, S. Thoresen - Kristiansen, Roest, Röymark - Hoff. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články