Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Odborník žasne, laik se diví. Světová média opěvují zázračný triumf Ledecké

Zlato pro Ester Ledeckou největším překvapením v historii olympijských her? Až tak silná slova použil komentátor britské verze stanice Eurosport ihned po jejím dojezdu super-G. Televize NBC už dokonce oznámila vítězství Anny Veithové ještě předtím, než Ledecká vyjela na trať. Rakušanka už v cíli přijímala gratulace a mluvila o nejhezčím vítězství v kariéře. Pak ale rozhodla jediná setina sekundy o senzačním zlatu pro českou "snowboardistku".

Ester Ledecká v cíli super-G
zdroj: ČTK/AP

"Jeden z nejúžasnějších olympijských příběhů všech dob," napsal k triumfu české lyžařky a snowboardistky server BBC. Právě fakt, že super-G ovládla závodnice, která dosud sklízela úspěchy hlavně na prkně, vyzdvihují všechna média.

Podívejte se na komentář v norštině:

Podívejte se na komentář na německé verzi Eurosportu:

"Něco takového lyžařský svět neviděl. Olympijské drama, dramatičtější než všechna díla od Shakespearea, Schillera a Goetheho dohromady," komentoval švýcarský list Blick vítězství české reprezentantky, která startovala v době, kdy už všechny favoritky byly dávno v cíli.

Rakouský tisk prožíval porážku Veithové o nicotných pár centimetrů. "Neskutečné! Tohle je největší senzace v alpském lyžování v historii olympijských her. Ester Ledecká čmajzla Anně Veithové už takřka jisté vítězství. Přitom je to vlastně snowboardistka, kterou experti neřadili mezi favoritky ani trochu. Sama nemohla v cíli vítězství uvěřit. A za týden může mít další zlato ze snowboardingu," napsal další rakouský deník Kronen Zeitung. Zatímco Ledeckou čeká paralelní obří slalom na prkně, Veithová doufá, že by mohla na zlato zaútočit ve sjezdu.

Snowboardistka na secondhandových lyžích

Server Sportingnews shrnul do jedné věty všechny paradoxy vítězství české závodnice. "Snowboardistka Ledecká na secondhandových lyžích vyhrála zlato ve svém druhém nejlepším sportu," napsal s narážkou na to, že Ledecká jela na lyžích po americké hvězdě Mikaele Shiffrinové.

Americká média se jen těžko smiřovala s porážkou své favoritky. "Byla to pohádka, ale ne pro Lindsey Vonnovou. Nejlepší sjezdařka všech dob skončila šestá v nádherném závodě, který vyhrála snowboardistka Ledecká," komentovala výsledky televizní stanice CNN.

Jedna z nejlepších snowboardistek světa, která se ale dosud ve sjezdovém lyžování jen jednou dostala v závodě Světového poháru do nejlepší desítky, triumfu sama nemohla uvěřit. "Dvojnásobná mistryně světa na snowboardu se stala i olympijskou vítězkou ve sjezdovém lyžování. Ester Ledecká ke svému vlastnímu velkému údivu zbořila tyto hranice v Jižní Koreji," uvedla AFP.

List Washington Post se ptá, jestli je česká sjezdařka alespoň vzdáleně příbuzná s fenomenální americkou plavkyní Katie Ledeckou, jejíž dědeček emigroval z Československa do Spojených států v roce 1947. Ostatně pětinásobná olympijská vítězka se hned ke své jmenovkyni přihlásila. "Takhle to dělají Ledecké! Myslím, že jsme příbuzné. Měly bychom si udělat DNA test," napsala na Twitter.

Kdo jsi, Ester Ledecká?

I pro francouzská sportovní média byl triumf Ledecké událostí číslo jedna a deník L'Équipe mu věnoval několik materiálů. "Kdo jsi, Ester Ledecká?" ptá se titulek jednoho z článků, podle něhož by sázka na triumf české snowboardistky v lyžařském super-G byla čirým šílenstvím. Ostatně sázkové kanceláře na něj vypisovaly kurz 100:1.

Švýcarský deník Le Temps si všímá toho, že z rodiny Ledeckých není Ester ve své zemi první známou osobností – dědeček byl reprezentantem v hokeji a tatínek je populárním hudebníkem. "Do rodinné fotogalerie slavných osobností může teď přidat tu svoji. Tedy až bude mít čas se namalovat," uvedl švýcarský deník v narážce na fakt, že Ledecká přišla po zlatém závodě na tiskovou konferenci v lyžařských brýlích. Důvod? Nestihla si udělat make-up, protože s takovou slávou po tomto závodě prostě nepočítala.

Největší překvapení historie ZOH? Zázrak na ledě a teď i na sněhu

Lake Placid 1980 – hokejisté USA

Za jasného favorita turnaje byla považována tehdy takřka neporazitelná sovětská "sborná", ale ve finálové skupině ji zaskočil univerzitní výběr amerických studentů. Nadšení mladíci koučovaní Herbem Brooksem zvítězili 4:3 a po 20 letech vybojovali pro Spojené státy olympijské zlato. Jejich senzační triumf vešel do historie jako Zázrak na ledě.

Sarajevo 1984 – Bill Johnson (USA/sjezdové lyžování)

Ve sjezdu v Sarajevu zaskočil všechny hvězdy v čele se Švýcarem Pirminem Zurbriggenem či Rakušanem Franzem Klammerem neznámý Američan Johnson. Ten přitom začal s tréninkem až v 17 letech, kdy si po konfliktu se zákonem musel vybrat mezi půlročním vězením a přihláškou do lyžařské akademie, zvolil druhou možnost.

Salt Lake City 2002 – Steven Bradbury (Austrálie/shorttrack)

Do boje o medaile na 1000 metrů se Bradbury probojoval se štěstím a po celou dobu finále se držel daleko za svými čtyřmi soupeři. Ti však v poslední zatáčce před cílem popadali při osobních soubojích a Australan si v klidu dojel pro senzační zlato.

Turín 2006 – Georg Hettich (Německo/severská kombinace)

Ačkoli německý sdruženář nikdy nevyhrál závod Světového poháru, v individuálním závodě v Turíně vypálil rybník všem favoritům. V cíli patnáctikilometrového běhu byl téměř o deset sekund dřív než druhý Rakušan Felix Gottwald a slavil životní úspěch.

Pchjongčchang 2018 – David Gleirscher (Rakousko/saně)

Ani jednou nestál na stupních vítězů v závodě SP a do rakouské nominace se dostal na poslední chvíli na úkor svého bratra Nica. V Pchjongčchangu ale Gleirscher dokonale využil chyby do té doby suverénního Němce Felixe Locha v poslední jízdě a jako první Rakušan po 50 letech získal sáňkařské zlato.

Pchjongčchang 2018 – Ester Ledecká (ČR/sjezdové lyžování)

Zatímco v dojezdovém prostoru superobřího slalomu už slavila zlato rakouská obhájkyně Anna Veithová, s číslem 26 se na trať vydala mistryně světa na snowboardu Ester Ledecká. V cíli byla o setinu rychlejší než Veithová a postarala se o jedno z největších překvapení historie sjezdového lyžování.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články