Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Se zády měla před závodem problémy. Na svahu už Ledeckou nic nebolelo

Z Ester Ledecké je po jejím překvapivém triumfu hvězda olympiády. Ráno před závodem však řešila úplně jiné problémy. Fyzioterapeut Jakub Marek musel olympijské vítězce dávat do pořádku bolavá záda. V samotném super-G už Ledecká žádné obtíže nepociťovala.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP autor: Charlie Riedel

"Ráno to bylo divočejší, ale dělal jsem, co jsem mohl. A cinklo to, takže paráda," řekl Marek po šokujícím triumfu Ledecké. Už večer před závodem musel s Ledeckou pracovat více, než je obvyklé. Dolehla na ni únava po čtvrtečním obřím slalomu.

"Obřák není zvyklá jezdit, byl dlouhý a záda to trošku odnesla. Pracovali jsme na tom a vypadá to, že to pomohlo," řekl Marek. "Kubka odvedl supr džob," konstatoval s uznáním trenér Tomáš Bank.

Ledecká musí cvičit, protože má problémy s ploténkou, na což doplatila před čtyřmi lety v Soči. A nyní to s tím souviselo. "Pohyby v obřáku jsou rychlé a občas zapojí záda místo břicha," vysvětlil Marek. S Ledeckou aplikovali relaxační cvičení na paravertebrální svaly. "A tím se trošku uvolnily, podpořili jsme to cvičením coru (středu těla), aby to povolilo."

Ledecká navíc ráno při rozjíždění málem spadla. "Na kopci byl stín a byla to první rychlá jízda, kterou jsem mohla jet na tomhle kopci. Byla tam jedna hrana, kterou jsem vůbec neviděla, a najedou to se mnou houplo a já nevěděla, co se děje. Ale nespadla jsem, normálně jsem to udržela, ale dobrý pocit to nebyl," řekla Ledecká.

"Tady se děly věci," konstatoval trenér Ondřej Bank. "Trošičku si hnula se zády, tak z toho byla taková překvapená. I slzičky byly," prozradil druhý z bratrské trenérské dvojice Tomáš Bank.

Po překvapujícím triumfu už Ledecká tvrdila, že bylo vše v pořádku. "Nic mě nebolelo," uvedla. Před závodem s fyzioterapeutem už žádné dodatečné uvolnění nedělali. "Nesahali jsme na to, abychom to zbytečně nerozhasili," řekl Marek.

Podle jeho slov je Ledecká výjimečná ve své kondici. "Má hubenou postavu, ale perfektně osvalenou. A jak je strašně moc silná, všechny pohyby dokáže udělat, jak se jí řekne. Využije veškerou energii, aby získala rychlost a sílu," uvedl Marek.

Podobně jako Ledecká i Marek zůstal po její jízdě oněmělý stát a udiveně sledoval, že je první. "Co se děje? Sekla se časomíra? Je to neuvěřitelný. Počítali jsme, že bude do patnácti, ale že to takhle pošle, to je neuvěřitelný," řekl fyzioterapeut. "Odedřela strašný kus práce a teď se jí to vrátilo. Zaslouží si to," řekl Marek.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články