Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Superobří slalom zvládl nejrychleji Mayer. Porazil Feuze i Jansruda

Matthias Mayer slaví olympijské zlato ze superobřího slalomu. Na sjezdovce byl o třináct setin rychlejší než stříbrný Beat Feuz. Favorizovaní Norové neuspěli. Obhájce zlata ze Soči Kjetil Jansrud dojel třetí s mankem osmnácti setin. Nejlepším ze čtveřice českých lyžařů byl Filip Forejtek (34.). Hned za ním skončil Ondřej Berndt.

Matthias Mayer
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Norové ovládli super-G na předchozích čtyřech olympiádách. Jejich vítěznou sérii přerušil až Mayer, který si vynahradil zklamání ze sjezdu, kde coby obhájce vítězství skončil až devátý. "Každá taková série je výjimečná a přál bych si, abych dneska jel o pár desetin rychleji. Ale Matthias (Mayer) a Beat (Feuz) si úspěch zaslouží," uvedl Jansrud.

S obhajobou zlata ze Soči prý moc nepočítal. "Spíš to bylo naopak," prohlásil norský reprezentant. "Říkal jsem si, že pokud někdo z kluků neudělá chybu, tak jsem bez šance. A samozřejmě víte, že oni moc chyb nedělají," přidal.

Mayer se stal druhým rakouským vítězem disciplíny v historii po Hermannu Maierovi. Zároveň překonal svého otce Helmuta, který skončil v Calgary druhý. "Neuvěřitelné," prohlásil. "Celý život jsem se na jeho medaili díval, měli jsme ji v obýváku. Od mala jsem ji měl pořád na očích, takže mám radost, že teď mám svou vlastní. A táta se zase může dívat na tu moji," řekl.

Mayer je druhým mužem, jenž dokázal na olympijských hrách opanovat obě rychlostní disciplíny. Před ním se to povedlo Norovi Akselu Lundu Svindalovi. Ten se nyní musel spokojit s pátým místem. Před obhájce titulu se dostal Francouz Blaise Giezendanner, který překvapil čtvrtou příčkou.

Muži - superobří slalom:

1. Mayer (Rak.) 1:24,44, 2. Feuz (Švýc.) -0,13, 3. Jansrud (Nor.) -0,18, 4. Giezendanner (Fr.) -0,38, 5. Svindal (Nor.) -0,49, 6. Kriechmayr (Rak.) -0,69, 7. Paris (It.) -0,74, 8. Sander (Něm.) -0,77, 9. Cook (Kan.) -0,79, 10. Kline (Slovin.) -0,92, ...34. Forejtek -3,62, 35. Berndt -3,86, 40. Zabystřan -5,24, Hudec nedokončil. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články