Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Švédové neměli s Norskem větší problémy, Omark vymyslel tři góly

Podobně jako Finové také Švédové vstoupili do olympijského turnaje přesvědčivým vítězstvím. Tři korunky porazily Norsko 4:0 zejména díky třem asistencím Linuse Omarka. Třemi body za gól a dvě přihrávky přispěl spoluhráč z útoku Dennis Everberg. První čisté konto si připsal brankář Viktor Fasth, který zaznamenal 17 jistých zákroků.

Utkání Norsko - Švédsko
zdroj: Reuters autor: KIM KYUNG-HOON

Třemi asistencemi se zaskvěl útočník Linus Omark. Brankář Viktor Fasth udržel díky 17 úspěšným zákrokům jako první na turnaji čisté konto. "Bylo to dlouhé čekání na první zápas. Měli jsme do něj i do celého turnaje skvělý vstup," řekl Fasth.

Švédové otevřeli skóre v šesté minutě. Lindholm naskočil ze střídačky, najel do útočného pásma, kde jej přesně z otočky našel Omark a norský gólman Haugen poprvé inkasoval.

Norové pak šli třikrát za sebou pykat na trestnou lavici, ale odolali, přestože hráli 90 vteřin i ve třech proti pěti. Tým kouče Rikarda Grönborga zvýšil v 17. minutě, kdy po Bertilsonově pokusu dorazil puk do odkryté branky Lander.

Švédové v první třetině přestříleli soupeře v poměru 14:1 a Fasth tak byl prakticky bez práce. "Když jsme vyhráli, tak není důležité, kolik střel jsem musel krýt," doplnil Fasth k čekání na první střelu.

Norsko se při početní výhodě v závěru první třetiny neprosadilo a ve 28. minutě nepřekonal Fastha v šanci ani sparťan Reichenberg. Stav se neměnil při početní výhodě Švédů a při dvou přesilovkách výběru Pettera Thoresena.

Ve 47. minutě sice dostal puk do švédské branky Ken André Olimb, ale Mathis Olimb předtím srazil Fastha a gól neplatil. Za dvě minuty naopak zvýšil Everberg, který podobně jako při prvním gólu Lindholm naskočil ze střídačky a po Omarkově přihrávce se trefil z levého kruhu. Za 22 vteřin pečetil výsledek obránce Wikstrand. Vyšší prohře zabránil Haugen, který ještě kryl Landerův únik.

"Byli jsme pasivní v našem obranném pásmu a nedokázali jsme se prosazovat do ofenzivy. To byl náš velký problém, především v první třetině," uvedl norský kapitán Patrick Thoresen.

Norsko - Švédsko 0:4 (0:2, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 6. P. Lindholm (Omark, Möller), 17. Lander (Bertilsson), 49. Everberg (Omark, Fransson), 50. Wikstrand (Omark, Everberg). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Wehrli (Švýc.) - Lazarev (Rus.), Ritter (USA). Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 3961.

Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Johannesen, Ödegaard - K. A. Olimb, P. Thoresen, M. Olimb - Bastiansen, Rosseli Olsen, Reichenberg - Trettenes, S. Thoresen, K. Forsberg - Kristiansen, Röymark, Roest - Salsten. Trenér: Petter Thoresen.

Švédsko: V. Fasth - E. Gustafsson, Ahnelöv, S. Kronwall, Bertilsson, Wikstrand, Fransson, Hersley - J. Lindström, P. Lindholm, Möller - F. Pettersson, J. Lundqvist, D. Axelsson - Everberg, Lander, Omark - Zackrisson, Bergström, Stalberg - Norman. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články