Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pro české krasobruslaře začíná olympiáda, nastoupí ve třech ze čtyř kategorií

Krasobruslaři zahájili svou olympijskou misi soutěží družstev, po které ve středu v Kangnungu začnou boje o individuální medaile. Česko bude mít své zástupce ve třech ze čtyř kategorií, což je nejvíc od Her v Naganu v roce 1998. Jsou to sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař, v závodě mužů Michal Březina a taneční pár Cortney Mansourová s Michalem Češkou.

Michal Březina
zdroj: Reuters

Kromě soupeřů se budou muset krasobruslaři vyrovnat i s nezvyklým dopoledním začátkem soutěží. Pro juniorské mistry světa z roku 2016 Duškovou a Bidaře je samotný start v Koreji tak trochu zázrak, protože Dušková musela začátkem listopadu na operaci křížového vazu v koleni. Závodit bude s ortézou a hlavním cílem dvojice bude postup do volných jízd.  

Mezi sportovními dvojicemi jsou největšími favority mistři světa Suej Wen-ťin a Chan Cchung z Číny. Ty ale ve finále Grand Prix porazili němečtí reprezentanti Aliona Savchenková a Bruno Massot. Savchenková má s bývalým partnerem Robinem Szolkowým bronzové medaile z Her ve Vancouveru i Soči, stále ale touží po zlatu. Kvůli tomu si také prodloužila kariéru a začala jezdit ve dvojici s Francouzem Massotem. Výborným krátkým programem v soutěži družstev se blýskli ruští mistři Evropy Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov.  

V pátek a v sobotu budou závodit muži včetně nejzkušenějšího českého reprezentanta Březiny, který je na ZOH potřetí. Ve Vancouveru i Soči skončil desátý. V Koreji chce navázat na povedenou volnou jízdu z lednového mistrovství Evropy v Moskvě. "Jen plánuju zařadit jeden čtverný skok navíc. Na mistrovství Evropy jsem jel jen s jedním. Nemám problém s dvěma čtvernými skoky. Uvidím, jaké bude pořadí po krátkém programu. Pak se rozhodnu," řekl.  

Zlato bude obhajovat Japonec Juzuru Hanju, který ale od listopadu kvůli zranění kotníku nezávodil a vynechal i týmovou soutěž. Teprve nedávno začal skákat nejtěžší skoky. "Trojitý axel jsem začal dělat zhruba před třemi týdny a čtveráky asi před dvěma," přiznal na tiskové konferenci s tím, že je připravený. Když nemohl bruslit, věnoval se přípravě na suchu. Udržoval si tak i skokanskou jistotu. "Dělal jsem skoky na zemi, abych si vybudoval jejich představu a po návratu na led měl tenhle pozitivní obraz," dodal.

Konkurovat mu bude jeho krajan Šoma Uno, loňský vicemistr světa, vítěz mistrovství čtyř kontinentů Číňan Ťin Po-jang nebo vítěz Grand Prix Američan Nathan Chen. Evropské barvy bude hájit hlavně Španěl Javier Fernández, který před čtyřmi lety prožil zklamání ze čtvrtého místa.  

Mansourová a Češka si budou chtít spravit náladu po nevydařeném mistrovství Evropy, kde nepostoupili do volných tanců. Jejich kategorie by měla být soubojem světových šampionů a olympijských vítězů z Vancouveru Tessy Virtueové a Scotta Moira z Kanady s francouzskými dvojnásobnými mistry světa Gabriellou Papadakisovou a Guillaumem Cizeronem. V této sezoně mají zatím mírně navrch mladí Francouzi, kteří vyhráli i jediný přímý souboj ve finále Grand Prix.  

Bez české účasti bude olympijská soutěž žen, která má dvě favoritky z Ruska závodící pod olympijskou vlajkou. Královna posledních dvou sezon Jevgenija Medveděvová bude nejspíš znovu soupeřit hlavně s mladší krajankou Alinou Zagitovovou. Také Medveděvová byla podobně jako Hanju na podzim zraněná a na ME se Zagitovovou prohrála, což byla její první porážka od listopadu 2015. Obě zazářily v soutěži týmů. Volné jízdy žen 23. února krasobruslařské soutěže uzavřou.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články