Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Gerardův zápis do olympijské historie. Jak 17letý klučina ke zlatu přišel

Je mu teprve 17 let a už je olympijským vítězem. Ještě před rokem přitom o startu na Hrách ani neuvažoval a ještě třetí finálovou jízdou ve slopestylu by ho jako adepta na zlato tipoval málokdo. Redmond Gerard ale předvedl úchvatnou show, která mu nakonec vynesla senzační prvenství. V americké sportovní historii figuruje jen jeden mladší olympijský šampion. Bobistovi Billymu Fiskemu bylo ve Svatém Mořici 1928 pouhých 16 let a 259 dní.

Redmond Gerard
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Fei Maohua

Spojené státy se tak stejně jako před 4 lety v Soči dočkaly prvního zlata na trati mužského slopestylu. Gerarda k němu vystřelila kreativita, se kterou dokázal využít možnosti olympijské trati. "Dokonale využil prvky, které ostatní jezdci ignorovali," hodnotil jeho vítěznou jízdu server nbcolympics.com. Na něco takového se chystal od svých dvou let.

Gerard - moderně řečeno - zabil. Přestože byl po dvou kolech poslední a dvakrát spadl. Teď jel hustě. Jeho perfektně provedený backside triple cork 1440 završil skvostnou jízdu, na kterou se snažili odpovědět kanadští favorité Max Parrot a Mark McMorris. Marně. Jejich ataky Gerard ustál a pak mohl jen v nevěřicném úžasu přijímat gratulace soupeřů a ovace 18členného rodinného klanu, který ho v cílovém prostoru mocně podporoval. Tak jako celý život. 

"Rodina hraje v mém životě zásadní roli," prozrazuje často v rozhovorech. Na prkno se Redmond Gerard postavil díky sourozencům. Má jich celkem šest, je šestým ze sedmi Gerardových dětí. V roce 2008 se všichni přestěhovali za lepšími sněhovými podmínkami z Clevelandu do Colorada. To aby šestiletý Red mohl lépe trénovat a jednou to třeba někam dotáhnout.

Rodina Gerardových zároveň razí styl "udělej si sám", takže první raily a překážky stloukal Red za pomoci sourozenců na dvoře za domem a díky každodennímu usilovnému tréninku dokonale vybrousil svůj styl. Jako teenager se tak vrhnul do světa velkého snowboardu a od 13 let soutěžil s mnohem staršími a zkušenějšími jezdci. Úspěšně.

Ještě vloni tvrdil, že mu olympijské hry přijdou jako neskutečně vzdálená záležitost. "Pořád se toho tolik děje, vůbec neřeším, co bude za rok." Za rok přišel olympijský závod a Redmond Gerard se v něm nesmazatelně zapsal do americké i olympijské sportovní historie.

"Vedu vlastně nesmírně spokojený život. Dělám to, co mě baví, rodina mě v tom podporuje, cestuju po světě a když se mi něco nepovede, nestresuju se tím. Jsem vážně spokojený a vděčný, že to takhle mám."

A teď je z něj navíc spokojený olympijský vítěz. První sportovec narozený po roce 2000, který dosáhl na medaili. O tomhle létajícím klučinovi na prkně zřejmě ještě párkrát uslyšíme.

Zdroj
nbcolympics.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články