Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První české olympijské zlato získal před padesáti lety Raška

Vůbec první zlatou medaili ze zimních olympijských her slavilo Československo přesně před padesáti lety. Právě 11. února 1968 si pro něj ve francouzském Grenoblu dolétl skokan na lyžích Jiří Raška na středním můstku.

Sport
zdroj: ČT4

Raška tehdy v prvním kole předvedl naprosto bezchybný skok dlouhý 79 metrů a od rozhodčích za něj dostal nejvyšší známku. Vedení pak potvrdil v kole druhém a slavil triumf.  

Legendární skokan na lyžích pak ve Francii atakoval zlato i na můstku P-90 v Saint Nizieru, kde na vítězného Vladimira Bělousova ze SSSR ztratil jen 1,9 bodu. Za olympijské zlato a stříbro dostal Raška tehdy tajně odměnu 10 000 korun a televizi. Jeho triumf inspiroval spisovatele Otu Pavla k napsání Pohádky o Raškovi, v níž barvitě vylíčil vítězný skok.  

Raška, který se narodil 4. února 1941 ve Frenštátu pod Radhoštěm, se do světové špičky zařadil dvěma čtvrtými místy na MS 1966 v Oslu. Z Grenoblu si v roce 1968 odvezl čtyři medaile, neboť Mezinárodní lyžařská federace tehdy počítala olympijské závody i za mistrovství světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: 50 let od Raškova olympijského zlata

Na mistrovství světa v roce 1970 na Štrbském Plese vybojoval stříbro, o rok později ovládl prestižní Turné čtyř můstků a ze světového šampionátu v letech přivezl bronz. Na OH v Saporu 1972 obsadila česká legenda páté místo na středním můstku a desáté na velkém. V reprezentaci vydržel šestinásobný mistr republiky šestnáct let, kariéru ukončil v roce 1976 a naposledy skákal o tři roky později v Harrachově na setkání veteránů.  

Po ukončení kariéry se brzy vrátil k národnímu týmu jako trenér. Seniorskou reprezentaci vedl na sklonku sedmdesátých let a poté v polovině devadesátých, mezitím působil u juniorů. Nejslavnější český skokan na lyžích a vítěz ankety o tuzemského lyžaře století zemřel po těžké nemoci v roce 2012 ve věku 70 let. V roce 2011 převzal z rukou prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy. V rodinné tradici pokračovali také jeho vnuci Jan a Jiří Mazochovi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články