Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Co přinese den první? Sáblíková se porve o medaili, biatlonistky jedou sprint

Hned na úvod olympijských her se Češi mohou dočkat cenného kovu. Obhájkyni stříbra ze Soči Martinu Sáblíkovou čeká boj na trati 3000 metrů. Její pozice se však oproti předešlým letům změnila, zejména kvůli zdravotním problémům, které v této sezoně měla. Sprint mají na programu biatlonistky. Dokáže Veronika Vítková navázat na třetí místo z Anterselvy? Petra Nováková pojede skiatlon, v akci budou také skokané na středním můstku. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Ilustrační foto

Rychlobruslení – 3000 metrů žen (12:00 SEČ)

Třicetiletou Sáblíkovou řadu měsíců trápily bolesti zad a ke konci minulého roku prakticky netrénovala. "Stále mám v hlavě, že jsem dva měsíce nemohla trénovat a že mi to bude chybět," přiznala. Na oválu v Kangnungu se jí jezdilo dobře. Začala ale zase přemýšlet, proč ji problémy opustily až teď. "Prostě ty problémy přišly v nejdebilnější chvíli," nebrala si servítky.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka bez ohledu na to patří mezi medailové aspirantky. Těch je však tentokrát výrazně více než na vrcholných akcích v minulých letech. S cílem obhájit zlato ze Soči se na start postaví Sáblíkové dlouholetá rivalka Ireen Wüstová z Nizozemska, ve Světovém poháru dokázaly trojku v sezoně vyhrát Ivanie Blondinová z Kanady, Natalija Voroninová z Ruska, Nizozemka Antoinette de Jongová a Japonka Miho Takagiová.

"Kandidátek na medaili je asi osm. A uvidíme, kdo se tam může objevit další. Je to olympiáda, někomu škubne v šišce a najednou se tam objeví, to všichni známe," usmála se Sáblíková, která byla před velkým závodem až nezvykle v dobré pohodě.

"Na druhou stranu v Soči to bylo podobné, taky jsem si říkala, že tam bude osm deset holek, které pojedou na placku, a spousta lidí pak jela daleko pomaleji, než jsem čekala. Nervozita je daleko jiná, forma se musí načasovat a není to jednoduché. Jak ale teď koukám při tréninku na ledě, tak mi připadá, že formu mají všichni," dodala.

Sáblíková se představí v závěrečné rozjížďce společně s Ruskou Natalijí Voroninovou. Úřadující olympijská vítězka Ireen Wüstová z Nizozemska nastoupí v deváté z dvanácti rozjížděk a její soupeřkou bude Kanaďanka Isabelle Weidemannová. Následně na led nastoupí vedoucí žena Světového poháru na této distanci Ivanie Blondinová z Kanady společně s Němkou Claudií Pechsteinovou. Před Sáblíkovou pojedou Japonka Miho Takagiová a Antoinette de Jongová z Nizozemska. Na startu bude i Nikola Zdráhalová, která se při své olympijské premiéře představí ve druhé rozjížďce společně s Liou Ťing z Číny.

Všechny rychlobruslařky se budou muset vyrovnat s nezvyklým časem startu závodu. Zatímco běžně na mistrovství světa nebo Světovém poháru jezdí odpoledne, tentokrát se na oválu představí až od 20:00 místního času (12:00 SEČ).

Sprint biatlonistek (12:00 SEČ)

Podobný problém musejí řešit rovněž biatlonistky. Také ony mají start závodu kvůli evropským státům nastavený až na večer. Hlavní otázkou je, zda dokážou Češi navázat na úspěchy ze Soči. V Rusku vybojovali pět medailí. Moravec získal stříbro ve stíhačce a bronz v závodě s hromadným startem, v kterém byla Koukalová ještě pod dívčím jménem Soukalová druhá. Soukup dojel třetí v úvodním sprintu a ve smíšené štafetě s nimi Vítková vybojovala stříbro. A to ještě možná kvůli ruské diskvalifikaci přibude bronz pro ženskou štafetu.

"Laťka je po minulých sezonách vysoko. Očekávání jsou obrovská, možná větší, než bychom si přáli. Uvidíme, kam nás soupeři a objektivní příčiny pustí," říkal před zimou šéf biatlonového svazu Jiří Hamza s tím, že za jednu medaili by byl rád.

Ilustrační foto

Na startu prvního závodu jsou kromě Vítkové také Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Jessica Jislová.

Vítková má tři medaile z MS a OH ze smíšených štafet a čeká na velký individuální úspěch. V této sezoně byla ve Světovém poháru třikrát třetí, jednou v hromadném závodu a dvakrát ve sprintech. "Neberu to, že mi sedí zrovna tenhle závod. Je jedno, jaký závod to bude. Není to o sprintech," řekla Vítková dva dny před startem.

Favority jsou Finka Kaisa Mäkäräinenová, Němka Laura Dahlmeierová či Slovenka Anastasia Kuzminová, která může zaútočit na třetí zlato v této disciplíně v řadě. Sprinty jsou důležité i pro výchozí pozici pro pondělní stíhací závod.

Skiatlon žen (8:15 SEČ)

Nejen biatlonisté se musejí vyrovnávat s velkým mrazem. Ten ovšem nevadí Petře Novákové, která se postaví na start skiatlonu. "Dýchá i jezdí se mi v tom dobře. Od studeného větru jsem měla ošlehané tváře, ale funkčně mi to nevadí," řekla. Na rozdíl od řady jiných závodníků si většinou nelepí na obličej ochranné pásky. "Na posledním tréninku jsem si to nalepila, ale vadí mi, že mám něco na obličeji. Radši jezdím míň oblečená, protože pak si člověk přijde jako medvěd a nemůže se moc hýbat," uvedla.

Tratě označila za zvláštní, protože jsou prakticky bez rovinky. "A hlavně ve spodní části hodně fouká. Každá holka pojede s respektem, aby jí nedošlo," míní Nováková, která skončila v lednu třináctá v etapové Tour de Ski. V této sezoně Světového poháru je jejím nejlepším výsledkem deváté místo. Největšími favoritkami budou podle očekávání Norky.

Skoky mužů na středním můstku (14:00 SEČ)

Sobotní program vyvrcholí skoky mužů na středním můstku. Do hlavní soutěže se kvalifikovali jen Roman Koudelka a Viktor Polášek. Na přední umístění ale podle vývoje letošní sezony zřejmě nezaútočí.

Kvalifikaci vyhrál Němec Andreas Wellinger, sbírku dvou zlatých medailí ze Soči však touží rozšířit Polák Kamil Stoch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články