Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Finové berou na Hry i čtyři obhájce bronzu ze Soči, šanci dostanou i mladíci z dvacítky

Mix zkušenosti a mládí. Tak vypadá výběr finský hokejistů pro olympijské hry v Pchjongčchangu. Mezi vyvolené se dostali čtyři obhájci bronzu ze Soči a stejný počet mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy. Vedle dlouholetých opor pocestují do Koreje také dva osmnáctiletí benjamínci  obránce Miro Heiskanen z IFK Helsinky a útočník Eeli Tolvanen z Jokeritu Helsinky z KHL.

Miro Heiskanen a Olli Juolevi v dresech finské reprezentace
zdroj: ČTK/ZUMA/Joel Marklund

Už na čtvrtou olympijskou medaili v kariéře bude útočit šestatřicetiletý obránce Lasse Kukkonen z Kärpätu Oulu, který se zatím pokaždé vracel z her s cenným kovem. V roce 2006 v Turíně dosáhl na stříbro, z Vancouveru i ze Soči si přivezl bronz. Navíc má také kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů (zlato 2011, dvě stříbra 2007 a 2016, bronz 2006).

Dva cenné kovy pod pěti kruhy získal také bek Sami Lepistö z Jokeritu Helsinky, který bude startovat na olympiádě potřetí za sebou. Před čtyřmi roky v Soči se podíleli na třetím místě také zadák Juuso Hietanen z Dynama Moskva a útočník Petri Kontiola z Jaroslavle z KHL. Světovými šampiony ze Slovenska jsou vedle Kukkonena také Lepistö a útočníci Jani Lajunen z Lugana a Mika Pyörälä z Bernu.

Talentovaní Heiskanen a Tolvanen, kteří mají za sebou už dvě mistrovství světa dvacítek a na začátku ledna v Buffalu museli ve čtvrtfinále strávit vyřazení s českým týmem, dostanou šanci debutovat na velké mezinárodní akci ve finském 'áčku'. Premiéra na turnaji takového formátu čeká i beka Miiku Koivista s forvardem Juliusem Junttilou z Oulu, Jukku Peltolu z Tappary Tampere, Jonase Enlunda z Novosibirsku z KHL a Sakariho Manninena z Örebra.

Finové mají v týmu 16 hokejistů z Kontinentální ligy, pět z nich hraje za Jokerit. Dva krajánci jsou ze Švýcarska a jeden ze Švédska. Šest hráčů pozval Marjamäki z finské ligy.

Finové se představí v základní skupině C a do turnaje vstoupí ve čtvrtek 15. února proti Německu. V dalších duelech je čeká Norsko a Švédsko. V generálce se výběr Suomi utká v neděli 11. února v Soulu s českou reprezentací.    

Nominace Finska na OH v Pchjongčchangu:

Brankáři: Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL), Juha Metsola (Chabarovsk/KHL), Karri Rämö (Jokerit Helsinky/KHL).

Obránci: Miika Koivisto, Lasse Kukkonen (oba Kärpät Oulu), Tommi Kivistö, Sami Lepistö (oba Jokerit Helsinky/KHL), Miro Heiskanen (IFK Helsinky), Mikko Lehtonen (Tappara Tampere), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Atte Ohtamaa (Kazaň/KHL).

Útočníci: Marko Anttila, Eeli Tolvanen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Teemu Hartikainen, Joonas Kemppainen (oba Ufa/KHL), Julius Junttila (Kärpät Oulu), Jukka Peltola (Tappara Tampere), Jonas Enlund (Novosibirsk/KHL), Petri Kontiola (Jaroslavl/KHL), Jarno Koskiranta (Petrohrad/KHL), Jani Lajunen (Lugano/Švýc.), Sakari Manninen (Örebro/Švéd.), Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL), Mika Pyörälä (Bern/Švýc.), Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk/KHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články