Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Do Pchjongčchangu má jet 85 sportovců, ale ještě mohou čtyři přibýt

Nominace na ZOH v Pchjongčchangu je schválená. Nyní má 85 členů, ale do Koreje může teoreticky odjet až 89 sportovců. Výpravu včetně 104 členů doprovodu odsouhlasilo plénum Českého olympijského výboru (ČOV) v renesanční Míčovně Pražského hradu.

Jiří Kejval, předseda ČOV při nominaci na ZOH
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Unikátem je Ester Ledecká, která je na snowboardu favoritkou paralelního obřího slalomu, ale bude startovat také v alpském lyžování. K dalším medailovým kandidátům patří rychlobruslařka Martina Sáblíková, která jede už na čtvrtou olympiádu, či další vítězka ze Soči snowboardcrossařka Eva Samková. Z biatlonistů jsou při neúčasti Gabriely Koukalové nadějemi Veronika Vítková a Ondřej Moravec.  

Do 27. ledna musí Česko odeslat přihlášky. Olympijská vesnice se otevře 1. února, hry slavnostně zahájí 9. února a o den později už bude startovat Sáblíková.  

"Účast na olympijských hrách je rok od roku těžší. Je snem a základním motivem většiny sportovců a ti, kteří jsou nominováni, se svého snu dočkali. Chci ocenit už jen samotnou účast, protože má vysokou sportovní úroveň," řekl Kejval. Nejpočetnější výprava jela na zimní hry před osmi lety. V kanadském Vancouveru měl český tým rekordních 93 reprezentantů. V Soči před čtyřmi lety startovalo 88 sportovců a ziskem dvou zlatých, čtyř stříbrných a dvou bronzových vytvořili český rekord. Biatlonistky by navíc měly dodatečně dostat bronz ze štafety.  

"V Soči to byly vůbec mimořádně úspěšné hry, medaile ale nejsou hlavní parametr naší účasti, byť jsou nejvíc sledované," řekl Kejval a doplnil: "Více si ceníme sportování v duchu fair play a je vidět, že se nám to vyplatilo. Jsem rád, že naši sportovci se podle toho chovají. Věřím, že to bude největší hodnota i do budoucnosti."  

Olympijský vítěz za zlato od ČOV obdrží jako v Riu 1,75 milionu korun, za stříbro 875 tisíc a za bronz 525 tisíc korun. Pokud hokejisté zopakují Nagano, rozdělí si 12,5 milionu, za stříbro získají 6,25 milionu a za bronz 3,75 milionu korun.  

V nominaci je pětadvacet hokejistů bez účasti hráčů z NHL, jelikož ti tentokrát nemohou startovat. Kapitánem je Martin Erat z Komety Brno, který má bronz z roku 2006 z Turína. V týmu je 18 krajánků - 15 z ruské KHL a tři ze švýcarské NLA. Sedm hráčů vybral hlavní trenér Josef Jandač se svými asistenty Jiřím Kalousem, Václavem Prospalem a Jaroslavem Špačkem z domácí extraligy.  

Biatlonistů pojede jedenáct a chybět mezi nimi bude zdravotně indisponovaná bývalá vítězka Světového poháru Koukalová. Zatím svaz nominoval osm jmen a zbývajícího muže a dvě ženy doplní koncem příštího týdne.  

Rychlobruslení reprezentují spolu se Sáblíkovou Karolína Erbanová a Nikola Zdráhalová. V rychlobruslení na krátké dráze se kvalifikovala Michaela Sejpalová. Nejsilnější sestavu z lyžařského svazu vyšlou snowboardisté, kterých odcestuje sedm v čele s Ledeckou a Samkovou. V týmu nechybí ani pátá ze slopestylu na předešlé olympiádě Šárka Pančochová. Pětici mají v sezoně se trápící skokani na lyžích, čtyři jsou sdruženáři, skikros pojede jen Nikol Kučerová.  

Bobisté mají poprvé dva dvojboby i čtyřboby, proto nominovali osm závodníků a náhradníka. Šestici vyšlou do boje sáňkaři, pět je krasobruslařů. "Z hlediska kvality máme řadu medailových nadějí, ale jmenovat nebudu, abych to nezakřikl a nevyvíjel na sportovce další tlak," řekl šéf české výpravy Martin Doktor. "Chtěli jsme, aby sportovců bylo víc, ale nepovedly se kvalifikace v týmových sportech, což je škoda, protože by to číslo bylo vyšší," litoval Doktor.  

Češi neobsadí v kategorii žen hokej, boby ani skoky na lyžích. Chybí v curlingu, skeletonu a v některých lyžařských disciplínách, jako třeba v akrobatických skocích na lyžích, ve kterých před šestnácti lety získal zlato Aleš Valenta.

Nominace na zimní olympijské hry v Pchjongčchangu, kterou schválilo plénum Českého olympijského výboru:

Biatlon (8 nominovaných/11 účastnických míst):

Ženy: Markéta Davidová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková a Veronika Vítková. O dvě místa usilují Lucie Charvátová, Veronika Zvařičová a Lea Johanidesová, Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Adam Václavík. O jedno místo usilují Lukáš Kristejn, Ondřej Hošek, Tomáš Krupčík a Jaroslav Soukup.

Boby (9/8+1 náhradník):

Jan Vrba, Dominik Dvořák, David Egydy, Jakub Havlín, Jaroslav Kopřiva, Jakub Nosek, Jan Stokláska (náhradník), Dominik Suchý a Jan Šindelář.

Hokej (25/25):

Brankáři: Patrik Bartošák, Pavel Francouz, Dominik Furch, Obránci: Michal Jordán, Jan Kolář, Ondřej Němec, Tomáš Kundrátek, Vojtěch Mozík, Jakub Nakládal, Adam Polášek, Ondřej Vitásek, Útočníci: Milan Gulaš, Tomáš Mertl, Michal Birner, Roman Červenka, Martin Erat, Petr Koukal, Michal Vondrka, Roman Horák, Jan Kovář, Dominik Kubalík, Lukáš Radil, Michal Řepík, Jiří Sekáč, Tomáš Zohorna.

Krasobruslení (5/5):

Michal Březina. Taneční páry: Cortney Mansourová, Michal Češka. Sportovní dvojice: Anna Dušková, Martin Bidař.

Rychlobruslední (3/3):

Martina Sáblíková, Karolína Erbanová a Nikola Zdráhalová. V pozici náhradnice na případnou nominaci čeká Natálie Kerschbaummayr.

Rychlobruslení na krátké dráze (1/1):

Michaela Sejpalová.

Saně (6/6):

Muži: Ondřej Hyman. Ženy: Tereza Nosková. Dvojice: Antonín Brož, Lukáš Brož a Matěj Kvíčala, Jaromír Kudera.

Lyžování a snowboarding (24/28 - Ledecká je nominována 2x):

Alpské disciplíny:

Ženy: Martina Dubovská, Ester Ledecká. O třetím místu se rozhodne mezi Kateřinou Pauláthovou a Gabrielou Capovou. Muži: Kryštof Krýzl.

Běh na lyžích:

Ženy: Petra Nováková, Kateřina Beroušková. Muži: Martin Jakš, Petr Knop, Michal Novák. O čtvrtém se rozhodne mezi Adamem Fellnerem, Alešem Razýmem a Miroslavem Ryplem.

Akrobatické lyžování:

Nikol Kučerová (skikros - druhé získané místo ČR nevyužije).

Severská kombinace:

Miroslav Dvořák, Tomáš Portyk, Ondřej Pažout, Lukáš Daněk.

Skok na lyžích:

Roman Koudelka, Vojtěch Štursa, Čestmír Kožíšek, Viktor Polášek, Lukáš Hlava.

Snowboarding:

Ženy: Ester Ledecká (paralelní disciplíny), Vendula Hopjáková, Eva Samková (obě snowboardcross), Šárka Pančochová, Kateřina Vojáčková (obě slopestyle, big air). Muži: Jan Kubičík (snowboardcross), Petr Horák (slopestyle, big air).

Poznámka: Lyžaři, snowboardisté a biatlonisté plní mezinárodní kvóty do 21. ledna, poté budou nominace doplněny a svazy mohou získat další neobsazená místa jinými zeměmi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články