Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Nominace na ZOH v Pchjongčchangu byla slavnostně schválena

Česká nominace pro olympijské hry v Pchjongčchangu by měla mít 85 sportovců. Vyplývá to ze schváleného návrhu výkonného výboru Českého olympijského výboru (ČOV). Složení výpravy posvětilo nominační plénum v Míčovně Pražského hradu s tím, že ještě nechalo možnost doplnit jména alpským lyžařům, biatlonu a běžcům na lyžích podle posledních výsledků.

Sport
zdroj: ČT4

O otázkách spojených s olympijskými hrami hlasovali jen členové výkonného výboru ČOV, členové svazů, jejichž sporty jsou v programu olympiád a zástupci komise sportovců. Ke schválení nominace je třeba nadpoloviční většina přítomných.

Plénum rovněž dalo zmocnění předsedovi ČOV Jiřímu Kejvalovi, aby udělal změny na volných místech, která jsou v biatlonu a také po jednom v alpském lyžování a běhu na lyžích, i po případných realokacích účastnických míst. Potvrzení přesunutí účastnických míst pro jednotlivé země je stanoveno na 25. ledna, kdy se nominace může ještě změnit oběma směry. Do 27. ledna musí český tým odeslat přihlášky. Olympijská vesnice se otevírá 1. února a hry budou zahájeny 9. února.

V nominaci figuruje pětadvacet hokejistů bez účasti hráčů z NHL, jelikož ti tentokrát nemohou startovat. Mezi jedenáctkou biatlonistů bude chybět Gabriela Koukalová, která kvůli zdravotním problémům do této sezony ani nenastoupila.

Biatlonisté zatím nahlásili osm z jedenácti možných jmen a šéftrenér Ondřej Rybář dostal výjimku a doplní zbývajícího muže a dvě ženy koncem příštího týdne. "Chce co nejlepší složení týmu i kvůli štafetám. Vyhověli jsme mu, i když pro nás to znamená komplikaci. Ale tady to má smysl," vysvětlil šéf výpravy Martin Doktor.

Hlavní medailovou adeptkou by měla být snowboardistka Ester Ledecká, která se zároveň představí i v alpském lyžování. Stálicí je rychlobruslařka Martina Sáblíková a na cenný kov chce útočit také olympijská vítězka ze Soči snowboardcrossařka Eva Samková. Z biatlonistů jsou nadějemi Veronika Vítková a Ondřej Moravec.

Bobisté budou mít poprvé na hrách dva dvojboby i čtyřboby, proto nominovali osm závodníků a náhradníka. Šestici vyšlou do boje v Koreji sáňkaři.

Češi neobsadí v kategorii žen hokej, boby ani skoky na lyžích. Chybět budou v curlingu, skeletonu a v některých lyžařských disciplínách, jako třeba v akrobatických skocích na lyžích, ve kterých před šestnácti lety získal zlato Aleš Valenta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články