Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rusové schválili start na Hrách v Pchjongčchangu pod neutrální vlajkou

Ruští sportovci budou startovat na olympijských hrách v Pchjongčchangu pod neutrální vlajkou. Rozhodl o tom Ruský olympijský výbor na moskevském zasedání. Po splnění kritérií Mezinárodního olympijského výboru tak účasti ruských závodníků nebude nic bránit.

Ruský olympijský výbor
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Maxim Grigoryev

Rozhodnutí ruského olympijského výboru, který MOV minulý týden potrestal za dopingovou aféru ze Soči vyloučením ze ZOH 2018, tak definitivně ukončilo spekulace o případném ruském bojkotu únorových soutěží v Jižní Koreji. Za start v Pchjongčchangu se přimlouval i předseda Alexandr Žukov, jenž jako součást trestu přišel o členství v MOV.

"Je potřeba jasně říci, že bojkot Her by vedl jen k tomu, že ruský sport zůstane vyškrtnutý z olympijského hnutí na dlouhé roky. Naši sportovci budou v Pchjongčchangu v nelehké situaci. Tvrdit o nich, že nejsou patrioti, to je pro mne absolutně nepřijatelná věc," prohlásil Žukov.

Pro účast ruských reprezentantů v Koreji v pozici neutrálních sportovců se už minulý týden vyslovil i prezident Vladimir Putin.

Povolení ke startu "prokazatelně čistých" ruských sportovců, kteří budou mít o účast pod neutrální vlajkou zájem, bude vydávat speciální panel MOV. Vedle individuálních závodů mohou olympijští sportovci z Ruska závodit v Pchjongčchangu také v kolektivních soutěžích včetně hokejového turnaje.

Postoj změnila také státní televizní společnost, která před týdnem po verdiktu MOV oznámila, že ruší přenosy z olympijských her. "Soutěže s ruskými sportovci samozřejmě vysílat budeme," uvedla její mluvčí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články