Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

ČOV znovu představí na olympiádě Český dům, nejblíž k němu budou mít hokejisté

Český olympijský výbor chystá ve vedlejším dějišti zimních olympijských her v Koreji již tradiční Český dům. V pobřežním městě Kangnung, které bude centrem hokejových zápasů a soutěží v krasobruslení a rychlobruslení, tak bude speciální místo pro oslavy medailových úspěchů českých sportovců a setkávání fanoušků společně s představením zajímavostí vztahující se nejen k historii Česka.

Sport
zdroj: ČT4

"Stoprocentně bude nejblíže sportovcům, co kdy byl," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval při představení Českého domu pro únorovou olympiádu. "Dům děláme hlavně pro sportovce, aby se jim tam líbilo a zpříjemnil jim pobyt. Třeba bude znamenat setinku, která jim pomůže k medaili," řekl Kejval.

Projekt Českých domů na olympiádách funguje již od Barcelony v roce 1992, ale dlouho byl uzavřený veřejnosti. Zpřístupněn byl poprvé během letních her v Londýně 2012, navštívilo ho tehdy 80 tisíc lidí a sklidil obrovský úspěch.

Český dům v Koreji bude mít dvě patra. To spodní veřejnosti mimo jiné odhalí krásy Česka a připomene sté výročí založení Československa, zisk první zlaté české olympijské medaile ze zimních her a také dvacet let od triumfu hokejistů v Naganu.

Je nám líto, video expirovalo.
ČOV chystá v Koreji Český dům představující historii Česka

"Pro sportovce je Český dům vynikající věc," řekl bývalý brankář Dominik Hašek a vzpomínal na slavný rok 1998. "Sice byl dům malý, ale to nám v žádném případě tenkrát tolik nevadilo. Především byl kousek od haly. Takže když byl trošku čas, mohli jsme se tam sejít, vidět se s přáteli, případně tam chvilku posedět."

Olympiáda v Koreji bude mít stejně jako zimní hry v poslední době dvě centra. V Kangnungu se budou konat halové sporty jako hokej a rychlobruslení. Zbývající "horské" sporty se odehrají v Pchjongčchangu, kde vznikne druhá olympijská vesnice pro biatlonisty, snowboardisty a lyžaře, a okolí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články