Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Musím jít do závodu s klidnou hlavou, říká Portyk před olympijskou sezonou

Minulá sezona nevyšla sdruženáři Tomáši Portykovi podle představ. Proto se snažil před nadcházející olympijskou zimou na sobě zapracovat a největší změnou bylo zařazení mentálního tréninku.

Loňský juniorský mistr světa v uplynulé zimě končil ve Světovém poháru nejčastěji ve třetí desítce, nejlépe dojel dvanáctý v Trondheimu. Trápil se hlavně na můstku, což bývala jeho elitní disciplína, a vůbec se mu nedařilo na světovém šampionátu v Lahti. Před letní přípravou proto trénink kompletně překopal.

"Hlavně jsem začal pracovat na mentálním tréninku," vypíchl a vysvětloval: "Očekával jsem od sebe strašně moc, a to se mi nedařilo. Zkazil jsem dva, tři závody a trošku se z toho sesypal. Na tohle si teď dám pozor, musím jít do závodu s klidnou hlavou a ono to přijde." První výsledky už na sobě pozoroval v letní Grand Prix. Znovu patřil k lepším skokanům a dvakrát se vešel do desítky.

"Potvrdilo se mi, že to je správná cesta," ocenil spolupráci s mentálním koučem Miroslavem Nečasem. "Je mladý a od první schůzky jsem mu věřil. Zafungovalo to dobře," dodal jednadvacetiletý sdruženář. Před závody si teď třeba píše harmonogram činností, který pak dodržuje. Potřebuje se uklidnit, netěkat a nerozptylovat se okolím.

"Moc jsem sledoval soupeře, co dělají, jak se jim daří. Musel jsem se naučit uzavřít sám do sebe a koncentrovat se na svůj výkon. A snažím se netlačit na výsledky, jít závod jako trénink," řekl. Letní výkony mu dodaly ztracenou víru a potvrzení, že nepovedená zima může být zapomenuta.

"Psychicky jsem se uklidnil. Na sněhu je to samozřejmě jiné, ale doufám, že na to navážu," řekl před pátečním startem SP ve finském Kuusamu. Pokrok cítí i v běhu, nechce ale odhadovat, kam se posune výsledkově. "První závod je můj oblíbený, na velkém můstku a pět kilometrů běhu. Doufám, že se povede a pak už se to sveze k olympiádě," připomněl únorové hry v Koreji.

Olympijskou premiéru si odbyl v Soči 2014 a nyní věří, že se od té doby ve všem výrazně výkonnostně posunul. S myšlenkami na cenný kov ale do Pchjongčchangu nepojede. "Uvidíme podle prvních závodů. Když se budu pohybovat kolem desítky, tak se může stát cokoli. Určitě tam ale jsou na medaili jiní," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články