Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Švédsko

Oheň v Olympii je zapálen. Pochodeň tak může putovat do Pchjongčchangu

Starověké ruiny v Olympii byly navzdory dešti svědky dalšího vzplanutí olympijského ohně. Pochodeň tak po slavnostním ceremoniálu poputuje do dějiště zimní olympiády v korejském Pchjongčchangu.

Slavnostní ceremoniál v Olympii
zdroj: Reuters autor: ALKIS KONSTANTINIDIS

Vrchní kněžka v podání herečky Kateriny Lehuové nemohla kvůli nepřízni počasí zapálit oheň podle antické tradice spojením slunečních paprsků a ke slovu se tak dostaly plameny zažehnuté při generální zkoušce. Zapálenou pochodeň poté předala prvnímu členovi štafety, jímž byl řecký biatlonista Apostolos Aggelis. Od Aggelise převzala oheň bývalá korejská fotbalová hvězda Pak Či-song.

Pochodeň bude nejprve týden putovat po Řecku, než bude přepravena do Korejské republiky. Cestu napříč pořadatelskou zemí začne pochodeň 1. listopadu, a než dorazí do Pchjongčchangu, absolvuje symbolickou vzdálenost 2018 kilometrů. Pochodeň ponese postupně 7500 lidí, poslední člen štafety tradičně zůstává tajemstvím. Hry začnou 9. února.

"Zapálení ohně je jedna z tradic, která k olympiádám patří. A i přes rozvíjející se technologie, rozvíjející se a zrychlující svět, je potřeba některé symboly držet. Pro sportovce to znamená, že už se hry začínají blížit a nebude dlouho trvat a oheň vzplane nad olympijským stadionem," řekl šéf české výpravy pro Pchjongčchang Martin Doktor.

"Zažehnutí ohně je jeden z nejemotivnějších okamžiků her. I štafeta, která má spojovat lidi po celém světě, je hezky symbolická," dodal bývalý vynikající rychlostní kanoista, který má ve sbírce dvě zlaté medaile z olympiády v Atlantě 1996.

Oheň je jedním ze symbolů olympijských her, dle tradice věčně plápolal na oltáři v řecké Olympii, kde se roku 776 před naším letopočtem konaly první doložené antické hry. První pouť olympijského ohně započala v roce 1936, na cestě do Berlína protnula štafeta sedm zemí a poprvé a zatím naposledy navštívila také území tehdejšího Československa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články