Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Crosby si pochvaloval týmovou hru, Marts byl i přes prohru spokojen

Soči – Na olympiádě dlouho střelecky mlčel. V rozhodující moment ovšem ukázal, proč je mnohými považován za nejlepšího hráče planety současnosti. Kapitán hokejistů Kanady Sidney Crosby výborným výkonem a gólem pomohl zámořskému celku k obhajobě zlatých medailí, když ve finále zdolal Švédsko jasně 3:0. Šestadvacetiletý útočník si po turnaji pochvaloval zejména týmový výkon. "Celý turnaj jsme odehráli jako tým, a to bylo nejdůležitější," řekl.

Sidney Crosby na ZOH v Soči
zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/ autor: CLAUDIO BRESCIANI

Vedoucí muž produktivity tohoto ročníku NHL až do finále střelecky mlčel, za pět utkání si připsal jen dvě finální přihrávky. Ve finále ovšem znovu po čtyřech letech přišla jeho chvíle, když své sólo proti Henriku Lundqvistovi zakončil blafákem do bekhendu.

"Vždy chcete skórovat. A ty šance tam na to byly. Ale zase toho nebylo moc na mé hře, co bych chtěl měnit. Cítil jsem, že jako celá lajna si dokážeme vytvářet šance, stejně tak si je vypracovával i celý tým. Myslím, že jen potřebujete věřit, že puk jednou skončí v síti. Tentokrát to naštěstí i vyšlo," pochvaloval si Crosby.

Kanada sice nejprve ve čtvrtfinále dlouho čekala na vítězný gól proti Lotyšsku (2:1), ale pak už nenechala výbornou hrou nikoho na pochybách, že si jde pro zlato. Přestože zámořské rivaly Američany porazila pouze 1:0. "Celý turnaj jsme odehráli jako tým. Myslím, že jsme se zlepšovali s každým zápasem. A to bylo to nejdůležitější. S každým dalším zápasem jsme si zvyšovali sebevědomí," prohlásil Crosby.

Právě po skončení základní skupiny, kterou Kanada uzavřela výhrou 2:1 v prodloužení nad Finskem, se podle názoru šestadvacetiletého forvarda hra jeho celku postupně blížila těm nejlepším parametrům. "Myslím, že po utkání s Finy jsme zahráli proti Lotyšům opravdu moc dobře. Přestože to neukazuje střelecká listina počtem gólů, které jsme vstřelili. Dobře jsme zahráli i proti USA a proti Švédům jsme z toho znovu čerpali," hodnotil Crosby.

Kanaďané se v celém turnaji prezentovali sebevědomým, ale přitom zodpovědným hokejem. "Věřili jsme sami v sebe, ale zároveň jsme věděli, že musíme být lepší a lepší a není na to příliš času. V jednom utkání se může stát cokoliv. Když jsme to ale v těch posledních zápasech nejvíce potřebovali, předvedli jsme to nejlepší," dodal Crosby.

Ve sbírce jedné z největších hvězd světového hokeje tak přibyl další velký úspěch. Na mezinárodním poli je Crosby podruhé olympijským vítězem, v roce 2005 byl i juniorským mistrem světa. Sezonu 2008/09 zakončil jako kapitán týmu, který vyhrál Stanleyův pohár. Kromě toho získal i řadu individuálních trofejí a ocenění včetně prestižní Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče NHL (2007).

Radost hráčů Kanady
zdroj: AP autor: David J. Phillip

"Je to skvělý pocit. Podívejte se na Vancouver, kde došlo na nervydrásající závěr. Od té doby se odehrálo mnoho věcí, takže být zpátky na olympiádě v té samé situaci a s mnoha stejnými hráči, kteří byli i ve Vancouveru, je něčím jedinečným a mimořádným," prohlásil hráč Pittsburghu, v němž strávil celou dosavadní kariéru ve slavné lize, byť hrozilo, že ji bude muset kvůli přetrvávajícím potížím po otřesu mozku předčasně ukončit. "Je skvělý pocit dosáhnout výsledku, který jste chtěli," uzavřel Crosby.

Martse naštvala kauza s Bäckströmem, se stříbrem byl ale spokojen

Spokojenost vládla i v táboře Švédska. Výběr Tří korunek sice ve finále na Kanadu neměl, ale trenéra Pära Martse potěšilo, jak se jeho svěřenci vypořádali s výpadkem hned několika největších opor týmu.

Již před začátkem turnaje museli být z nominace vyškrtnuti Henrik Sedin a Johan Franzén, další velká hvězda Henrik Zetterberg odehrál pouze první duel proti Čechům. "Jsem na hráče pyšný. A jsem pyšný na celý švédský hokej. V květnu jsme vyhráli mistrovství světa, máme také stříbro z juniorského šampionátu, Švédové jsou nyní nejlepší zemí (žebříčku IIHF)... Jsem pyšný, že jsem toho součástí," prohlásil kouč Pär Marts.

Klíčem k možnému úspěchu ve finále byl podle jeho názoru první gól. "Ale soupeř nám neumožnil ho vstřelit," řekl Marts. Seveřané navíc místo vyrovnání inkasovali ve druhé třetině podruhé. "Myslím, že tenhle gól nás bolel nejvíc. Když je ještě třetina před vámi, za stavu 0:1 s tím můžete ještě něco dělat. Ale dvougólové manko proti týmu, který vůbec nedostává góly, to bylo opravdu těžké," připustil.

"Kanada hrála ve vysokém tempu, navíc drželi puk a hráli s ním moc dobře. Měli až příliš mnoho brejkových situací, ani jsem je nezvládl počítat. Takhle hrát s Kanadou prostě nelze," doplnil Marts.

"Kanada je v současnosti nejlepším týmem. A Kanada je také nejlepším týmem, který na turnaji hrál. S tím nemám problém. Snad jsou Švédové tím druhým nejlepším. Ale myslím si, že jsme měli mít ty správné podmínky pro to, abychom o to s nimi mohli soupeřit, což se dnes nestalo, takže jsem samozřejmě zklamaný," prohlásil Marts, čímž narážel na fakt, že Švédové se až krátce před začátkem zápasu dozvěděli o tom, že Bäckström nemůže hrát.

První centr týmu na turnaji byl přitom pozitivně testován na pseudoefedrin, který měl užít v léku na alergii, už po středečním čtvrtfinále proti Slovinsku. Na Švédech jako kdyby během celého finále ležel stín dopingového prohřešku. "Dozvěděl jsem se, že je něco v nepořádku, dvě hodiny před zápasem. A když začalo rozbruslení, tak už i to, že nemůže hrát. Myslím, že to zavání. Je to jak v mateřské škole," dodal Marts.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články