Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Selänne po bronzovém loučení s reprezentací: Je to krásný konec

Soči – Na olympiádu jel s cílem získat poslední chybějící trofej, vysněné zlato. Na to finský kapitán Teemu Selänne nedosáhl. Přesto se s reprezentační kariérou loučil naprosto spokojený. K výhře 5:0 nad USA v boji o bronz přispěl dvěma góly, a díky tomu vyrovnal rekord v počtu branek v historii Her. "Před šestadvaceti lety jsem hrál první zápas za reprezentaci, byla to dlouhá cesta," řekl.

Teemu Selänne
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Slocum

Selänne, jemuž při vítězství nad USA bylo 43 let a 234 dnů, pod pěti kruhy startoval pošesté, vyrovnal rekord krajana Raima Helminena a má na kontě stříbro a tři bronzy. "Je to neuvěřitelné. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že budu mít čtyři olympijské medaile, těžko bych mu uvěřil. Toto je krásný konec."

Druhý nejlepší evropský kanonýr v historii NHL po Jaromíru Jágrovi už mluvil o konci v národním týmu před čtyřmi roky ve Vancouveru. Jenže od té doby rok co rok prodlužuje kariéru v Anaheimu a při comebacku v reprezentaci teď dovedl Suomi jako kapitán k obhajobě bronzu.

Finové se museli oklepat z páteční semifinálové porážky se Švédskem 1:2. "Minulý večer pro nás byl velkým zklamáním, ale dali jsme se dohromady a věřili jsme, že získáme bronz. Jsem strašně pyšný na spoluhráče. Zasloužili jsme si pěkné zakončení turnaje a povedlo se nám to," navázal Selänne.

Selänne se díky tomu stal nejstarším medailistou z olympijského hokejového turnaje; překonal Rusa Igora Larionova, kterému bylo v roce 2002 při zisku bronzu v Salt Lake City 41 let a 83 dnů. Stal se i nejstarším střelcem v historii OH. Už před turnajem byl nejproduktivnějším hráčem v historii Her.

Fakt, že ho čeká poslední zápas v národním dresu, bral jako motivaci. "Snažil jsem se to využít jako energii. Věděl jsem, že spoluhráči chtějí hrát i za nás," naznačil Selänne, že se s národním týmem chystá loučit více starších hráčů. "Ale připomínal jsem jim, že my všichni chceme bojovat jeden za druhého."

Kariéra "Finského blesku" se chýlí ke konci, ale ještě má před sebou několik hokejových bitev. "Pro mě je další cíl Stanley Cup. Hraju svou poslední sezonu v NHL a bylo by to znovu splnění snu," doplnil Selänne, který s Ducks triumfoval v roce 2007. "To ještě bude dlouhá cesta, teď si to chci nejvíc užít tady. Věřím, že tenhle večer nikdy neskončí," těšil se na oslavy Selänne.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články