Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Nizozemci korunovali rychlobruslařskou nadvládu zlatem v družstvech

Soči - Rychlobruslaři Nizozemska získali zásluhou tria Jan Blokhuijsen, Sven Kramer, Koen Verweij poprvé v historii olympijské zlato ve stíhacím závodu družstev. Favorizovaní Nizozemci porazili ve finále díky novému rekordu Her 3:37,71 o více než tři sekundy tým Koreje. Rovněž premiérové olympijské vítězství získaly i jejich ženské kolegyně, taktéž v olympijském rekordu 2:58,05 deklasovaly Polsko o více než sedm vteřin.

Radost Nizozemců po stíhačce družstev
zdroj: AP autor: Pavel Golovkin

Reprezentanti "oranjes" tak v Adler Areně vybojovali osm zlatých medailí z dvanácti, jež byly k dispozici, a celkem 23 cenných kovů z 32 možných. Svůj dosud rekordní zisk jedenácti cenných kovů z Nagana 1998 tak více než zdvojnásobili. Muži byli od premiéry této disciplíny na ZOH v Turíně 2006 dvakrát třetí, v Adler Areně si však jeli suverénně za zlatem.

Kramer si tak po vítězství v závodě na 5000 m připsal druhé zlato ze Soči a celkově třetí v kariéře. Pro jeho kolegy byl dnešní triumf pod pěti kruhy první - Blokhuijsen byl za Kramerem druhý na pětce a Verweij se musel spokojit se stříbrem na 1500 m, kde prohrál o pouhé tři tisíciny sekundy s Polákem Zbigniewem Bródkou.

Další triumf přidaly o necelou půlhodinu později ženy. Pro přemožitelku Martiny Sáblíkové ze závodu na 3000 m Wüstovou bylo zlato čtvrté v kariéře a druhé ze Soči, stejně jako pro spíš shottrackařku Ter Morsovou, jež nečekaně vyhrála na 1500 m. Leenstraová brala vůbec první olympijskou medaili.

Výsledky rychlobruslení na ZOH v Soči:

Muži - stíhací závod družstev: 1. Nizozemsko (Blokhuijsen, Kramer, Verweij) 3:37,71 (olympijský rekord); 2. Korea (Ču Čun Hjong, Kim Čol Min, I Sung Hun) 3:40,85; 3. Polsko (Bródka, Niedzwiedzki, Szymanski) 3:41,94.

Ženy - stíhací závod družstev: 1. Nizozemsko (Leenstraová, Ter Morsová, Wüstová) 2:58,05 (olympijský rekord); 2. Polsko (Bachledová-Curusová, Wozniaková, Zlotkowská) 3:05,55; 3. Rusko (Grafová, Lobyševová, Skokovová) 2:59,73.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články