Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Selänne znovu zářil a vystřelil Finům bronzové medaile

Soči – Souboj o třetí místo na olympijských hrách ovládli hokejisté Finska. Seveřané uštědřili Američanům výprask 5:0 a slaví bronzové medaile. Hlavní hvězdou utkání se stal nejstarší hráč na turnaji Teemu Selänne, který vstřelil dvě branky a s 25 góly vyrovnal střelecký rekord pod pěti kruhy.

Teemu Selänne
zdroj: ČTK/AP autor: Julio Cortez

Duel poražených semifinalistů zahájili lépe Finové a již po několika vteřinách mohli vést. Vatanen nahodil puk na Quicka, který ho pouze vyrazil k Selännemu, jenže ten ho nedokázal dopravit do odkryté klece. Na obou týmech bylo znát, že již nemají tolik sil. I tak se hrál hokej nahoru dolů. Američané poprvé zahrozili při přesilové hře, avšak jak van Riemsdyk, tak ani jeho spoluhráči nedokázali překonat Raska, který se po nemoci vrátil do branky.

Iniciativu poté převzali znovu Finové. V sedmé minutě před Quickem vznikl obrovský závar. Vatanen s Jussi Jokinenem několikrát nebezpečně stříleli a druhý jmenovaný již zvedal ruce, když z bezprostřední blízkosti překonal amerického gólmana. Na brankové čáře za něj senzačním zákrokem zaskočil útočník Kesler a zkazil Finům radost.

Američané si na další velkou šanci museli dlouho počkat. Ve čtrnácté minutě dostali výhodu trestného střílení, když Timonen poslal ležící hokejku do úniku Keslera. K penaltě se postavil Kane. Rask si však na něj chytře počkal a americký útočník zamířil vedle. Podobně dopadl v závěru třetiny i samostatný únik Paciorettyho.

I do druhé části vlétli aktivně Finové a zatímco v úvodu duelu se branky nedočkali, ve dvaadvacáté minutě již ano. A to hned dvou. Nejprve po přiťuknutí Granlunda do černého zamířil bekhendem Selänne a o jedenáct vteřin později se radoval Jussi Jokinen. Tomu po chybě Američanů před odkrytou branku přihrál Lehterä a finský útočník neměl problém trefit prázdnou klec.

Seveřany snový vstup nakopl a jen několik dobrých zákroků Quicka uchránilo zámořský celek od dalšího inkasovaného gólu. Svěřenci kouče Bylsmy i přesto mohli v sedmadvacáté minutě snížit. Unikajícího Kana fauloval Komarov a rozhodčí podruhé v zápase odpískal trestné střílení. K němu se opět postavil sám faulovaný Kane, jenže trefil pouze tyč. Tento fakt společně s nepříznivým stavem sebral Američanům vítr z plachet a kromě několika střel zdálky Raska příliš neohrozili.

Naopak Finové se vezli na vlně euforie, kterou ještě zvýšila sedmačtyřicátá minuta, kdy v závěru početní výhody propálil Quicka Hietanen. Na Američanech byla patrná frustrace a zbytečně faulovali, za což je Finové nekompromisně trestali.

Na rozdíl čtyř branek zvýšil po dalším přesném pasu Grandlunda znovu Selänne, jenž s 25 góly vyrovnal olympijský rekord v počtu branek. Destrukci amerického celku pak završil ještě obránce Määtä, jenž při další přesilovce od pravého kruhu znovu prostřelil Quicka, který měl zakrytý výhled.

Selänne se stal zároveň nejstarším hokejovým medailistou na olympiádě; překonal Rusa Igora Larionova, kterému bylo v roce 2002 při bronzu v Salt Lake City 41 let a 83 dnů. Navíc spolu s Kimmem Timonenem dosáhl už na čtvrtý cenný kov na OH, čím se vyrovnali Rusům Vladislavu Treťjakovi a Igoru Kravčukovi, Čechovi Jiřímu Holíkovi a krajanům Jeremu Lehtinenovi, Saku Koivuovi a Villemu Peltonenovi.

Selänne má na kontě stejně jako Timonen pod pěti kruhy stříbro a tři bronzy. Zlata se ani jeden nedočkal ani na mistrovství světa. Selänne má jedno stříbro a jeden bronz. Timonen tři bronzy. "Chtěli jsme dneska vyhrát pro naši zemi, pro náš tým, a taky je tu několik hráčů, kteří jsou tu pravděpodobně naposledy. Proto je to speciální," dodal Timonen. Bek Philadelphie v březnu oslaví devětatřicáté narozeniny.

USA - Finsko 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 22. Selänne (Mikael Granlund, Korpikoski), 22. J. Jokinen (Lehterä, Kontiola), 47. Hietanen (T. Ruutu, Lepistö), 50. Selänne (Mikael Granlund, Korpikoski), 54. Määttä (Lehterä, J. Jokinen). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Ch. Carlson (Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 6:2. Využití: 0:2. Diváci: 9 052.

USA: Quick - McDonagh, Suter, Orpik, Carlson, Fowler, Shattenkirk, Faulk - Callahan, Backes, Brown - Kesler, Parise, P. Kane - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Finsko: Rask - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Korpikoski, Mikael Granlund - Komarov, T. Ruutu, O. Jokinen - Lehterä, Kontiola, J. Jokinen - Pihlström, Immonen, Salminen. Trenér: Erkka Westerlund.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články