Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Místopředseda ruské vlády: Pussy Riot si o střet v Soči koledovaly

Moskva/Soči - Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot, jejichž happening v Soči tento týden brutálně ukončila policie, si o konflikt koledovaly a samy ho vyprovokovaly. Podle serveru BBC to dnes řekl místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak. Zároveň ale oznámil, že příslušník dobrovolnické kozácké hlídky, který ženy bil bičem, se bude za svůj postup zodpovídat.

Zásah policie proti Pussy Riot
zdroj: ČTK/AP autor: Morry Gash

Kapela natáčela v přístavu klip ke své písni Putin tě naučí milovat svou vlast a v té chvíli je začali pacifikovat policisté a kozáci. Jeden z nich použil bič. "Bili nás klacky a stříkali pepřovým sprejem," napsala Naděžda Tolokonnikovová. Ta byla sice z Pussy Riot vyloučena, vystupuje však jménem skupiny a zúčastnila se i natáčení klipu v Soči.

Podle Kozaka byli příslušníci pořádkových sil, kteří dívky zpacifikovali, v právu. "Dívky sem přijely hlavně kvůli tomu, aby vyprovokovaly střet," tvrdí Kozak. "Snažily se vyhledávat konflikt, což se jim nakonec podařilo," dodal. Před politickými akcemi v dějišti olympiády už předtím punkovou skupinu varoval i Mezinárodní olympijský výbor.

Členky Pussy Riot opustily Soči ve čtvrtek. Ještě před tím ale na tiskové konferenci nešetřily kritikou ruského režimu i samotných olympijských her. "Olympiáda změnila policejní stát v totálně policejní stát a autoritativní režim v totalitní režim s preventivním zatýkáním," prohlásila Tolokonniková. "Olympiáda v Rusku vytvořila atmosféru dalekosáhlého porušování lidských práv," dodala.

Tolokonniková byla spolu s další členkou punkové skupiny Marijou Aljochinovou v roce 2012 odsouzena ke dvěma letům vězení za protiputinovskou "punkovou modlitbu" v moskevském pravoslavném chrámu. Loni v prosinci byly krátce před vypršením trestu z vězení propuštěny v rámci prezidentské amnestie. V souvislosti s vystoupením v chrámu Krista Spasitele byla souzena ještě Jekatěrina Samucevičová. Té však nakonec odvolací soud zmírnil trest jen na podmínku.

Zdroj
ČTK, AP, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články