Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Taháky 20. 2.: Splní si Kraus medailový sen?

Soči – Středa přinesla českým barvám dvě medaile a hned několik dramatických představení českých reprezentantů. Ve čtvrtek může našinec dát nervům odpočinout a sledovat vyvrcholení ženských kolektivních soutěží. Jak v hokeji, tak curlingu budou o zlato usilovat hráčky Kanady. Překvapit může veterán Tomáš Kraus, který bude ve skikrosu usilovat o poslední trofej, jež mu chybí ve sbírce – olympijskou medaili. Přímé přenosy všech závodů a utkání sledujte zde.

Devětatřicetiletý Kraus je zdaleka nejstarším z 32 skikrosařů, kteří se postaví na start. Český lyžař sice patří mezi největší postavy mladého sportu, je několikanásobným mistrem světa i vítězem světového poháru, zařazení skikrosu do olympijského programu ale pro něj přišlo pozdě. Největší úspěchy sklízel Kraus v polovině minulého desetiletí, v posledních sezonách se mu již zdaleka tolik nedaří.

Před čtyřmi lety ve Vancouveru byl mezi favority, ale skončil jedenáctý. Ještě loni se v německém Grasgehrenu připomněl svým patnáctým triumfem v závodě světového poháru. V této sezoně byl ale nejlépe sedmý a i postup do olympijského finále by byl velkým úspěchem. I tak ale hlásí český skikrosař, že je připraven porvat se v Soči o medaili. "Kdo ji nechce, tak tady nemá co dělat," prohlásil.  

Favority jsou Kanaďané, mistr světa z roku 2011 Christopher Del Bosco a David Duncan, který v této sezoně jako jediný vyhrál dva závody světového poháru. Pojede se víceméně na stejné trati, na níž Eva Samková získala zlato ve snowboardcrossu.

Skikrosařům komplikuje přípravu na čtvrteční závod počasí. Střídavě pršelo, sněžilo, byla mlha. Po ránu je navíc trať obvykle zmrzlá a rychlá, postupně ovšem měkne a zpomaluje. "Když to je rychlé, skoky jsou problém. Pak se to zpomaluje a dělají se díry," popsal Kraus. Mávl ale rukou. "Je mi to jedno. Ať se stane, co se má stát. Těším se."

 8:45 Skikros muži - kvalifikace 

10:30 Skikros muži - vyřazovací část 

Superfavoritky z Kanady míří za dalším hokejovým zlatem

Hokejistky Kanady budou ve finále olympijských her v Soči útočit na čtvrté zlato za sebou. Suverénky nejen tohoto turnaje, které drží pod pěti kruhy sérii 19 výher, čeká na závěr tradičně těžký krok proti USA. Kanaďanky s Američankami prohrály čtyři z posledních pěti finálových soubojů na mistrovství světa včetně loňského v Ottawě.

V Soči skončil vzájemný souboj v základní skupině výhrou Kanady 3:2. "Bude to bitva. Je to tak vždycky, když proti sobě hrajeme," řekla kanadská útočnice Meghan Agostaová. "Trénovaly jsme na to ale celé roky a jsme připravené. Nezáleží na tom, jak jsme hrály v základní skupině. Američanky mají skvělý tým. Musíme se soustředit jen na ten jeden zápas, který rozhodne o zlatu."

Američanky na OH předčily v boji o zlato Kanadu jen při premiéře ženského hokeje v roce 1998 v Naganu. "Pracovaly jsme kvůli téhle chvíli celou sezonu a věříme, že se všechno bude vyvíjet v náš prospěch. Půjdeme do toho ve čtvrtek sebevědomě," řekla kapitánka Kanady Caroline Ouelletteová.

18:00 Hokej - ženy finále: Kanada - USA

Kanada si věří na zlato i v curlingu

Ženské finále má na programu i druhý z kolektivních sportů pod pěti kruhy. Curlingové finále je reprízou z Vancouveru. Znovu se Švédky postaví Kanadě, kterou naposledy přemohly. Evropanky, které se do finále dostaly díky výhře nad Švýcarskem, si mohou zajistit třetí zlato v řadě. Vyzývatelky z Kanady porazily v semifinále úřadující mistryně světa z Velké Británie a v souboji se Švédskem budou - jako v Soči dosud neporažený tým – nastupovat v roli favoritek.

14:30 Curling - ženy finále: Kanada - Švédsko

Sdruženáři mohou napravit dojem

Za očekáváním zatím zůstávají čeští sdruženáři a s výjimkou jedenáctého místa Miroslava Dvořáka na velkém můstku skončili pokaždé až ve druhé polovině startovního pole. Do soutěže deseti družstev tak nevstupují s velkým optimismem. Před čtyřmi lety ve Vancouveru byli v podobném složení osmí, nováčkem je jen sedmnáctiletý Tomáš Portyk. 

PROGRAM na čtvrtek:

8:45 Akrobatické lyžování - skikros muži - kvalifikace (Kraus)

9:00 Severská kombinace - družstva - velký můstek (ČR)

10:30 Akrobatické lyžování - skikros muži - vyřazovací část (Kraus)

12:00 Severská kombinace - družstva - běh 4x5 km (ČR)

14:30 Curling - ženy finále: Kanada - Švédsko

16:00 Krasobruslení - ženy volný program

18:00 Hokej - ženy finále: Kanada - USA

18:30 Akrobatické lyžování - U-rampa ženy

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články