Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

A zase to čtvrtfinále. Češi nestačili na Američany a na Hrách končí

Soči – Cesta českých hokejistů na olympijských hrách znovu skončila ve čtvrtfinále. Zatímco ve Vancouveru Češi nestačili na Finsko, v ruském Soči se jejich katy stali Američané, kteří vyhráli 5:2 a v semifinále se střetnou s Kanadou. O výsledku duelu rozhodla zejména první třetina, kterou zámořský celek vyhrál 3:1.

Hokejisté USA slaví branku v síti České republiky
zdroj: REUTERS autor: Laszlo Balogh

Čeští hokejisté do zápasu vstoupili nejhorším možným způsobem. Již ve druhé minutě van Riemsdyk z nulového úhlu nahodil puk na branku, který mezírkou u tyče propadl za Pavelce. Čechy inkasovaná branka nezlomila. Spíše naopak. Nejprve si vytvořil velkou šanci Plekanec. Ten postupoval společně s Červenkou na jednoho obránce, ale místo přihrávky zvolil přímou ránu, a tu Quick dokázal chytit.

V páté minutě však již bylo vyrovnáno. Před americkou brankou vznikl po Hemského pokusu obrovský závar, který chtěl vyřešit McDonagh, ale trefil pouze brusli Suttera a od ní se puk odrazil za záda Quicka. Svěřence trenéra Hadamczika vstřelená branka nakopla a svého soupeře přehrávali. Blízko obratu byl Nedvěd, jenž trefil břevno, a znovu Hemský, který sice propálil amerického brankáře, ale puk se za čáru nedošoural. Američané se ale brzo oklepali a vrátili se do tempa, z čehož resultovaly i dvě velké šance. Tu první zastavila tyč a druhou výborným zákrokem Pavelec.

Hokej ve vysokém tempu pokračoval i nadále. Poslat český tým do vedení mohl Frolík, jemuž v poslední chvíli sebral gól z hokejky výborným obranným zákrokem Shattenkirk, a tak udeřilo na druhé straně. Backes krásnou křižnou přihrávkou našel na zadní tyči úplně nehlídaného Browna a ten již neměl problém trefit odkrytou branku. A v závěru třetiny bylo pro Čechy ještě hůř. Sutter nahodil puk. Ten se od zadního mantinelu odrazil k úplně volnému Backesovi, jehož špatně přebrala česká obrana a americký útočník mezi betonem a lapačkou procedil kotouč za Pavelce.

Na hokeji nahoru dolu v ďábelském tempu nic nezměnila ani přestávka. Jen velkých šancí ubylo. Češi zkoušeli štěstí zejména z větší vzdálenosti, ale Quick se překvapit nenechal. Nepřekonal ho ani Židlický po krásném individuálním průniku. Udeřilo až po půl hodině a znovu to byli Američané. Při vůbec první přesilovce v zápase Suter vypálil, puk se odrazil od mantinelu k Parisemu. Americký kapitán se snažil v těžké pozici spíše přihrávat, ale přesunující se Pavelec si jeho pokus srazil levým betonem do branky.

Program play-off hokejového turnaje:

Pátek 21. února (Bolšoj):

13:00 semifinále: Švédsko - Finsko,

18:00 semifinále: Kanada - USA.

Sobota 22. února (Bolšoj):

16:00 o 3. místo.

Neděle 23. února (Bolšoj):

13:00 finále.

Kouč Hadamczik na situaci zareagoval změnou v bráně a na led přišel Salák. Na českém týmu však bylo znát, že jim čtvrtá inkasovaná branka vzala vítr z plachet. Nepomohla jim ani přesilovka, v níž Quicka neohrozili a kterou zakončil faulem Voráček. Do tlaku se Češi dostali až v závěru třetiny, jenže kromě několika závarů se brance nepřiblížili.

Do závěrečné části vstoupil český tým s přeházenými útočnými řadami a již v první minutě mohl snížit. Po Plekancově ráně vznikl před americkou brankou obrovský závar a puk ležel před odkrytou brankou. Nikdo ho ale nestihl dorazit. To zámořský celek hned svoji první šanci proměnil. Kesler našel přesně Kessela a americká "jednaosmdesátka" jej bruslí neúmyslně sklepla do sítě.

Na Češích bylo znát, že jsou dole a tempo zápasu šlo hodně dolů. Sedm minut před koncem ale malinkou šanci vykřesal Hemský. Ten získal na vlastní modré čáře puk a po samostatné akci vymetl šibenici. V závěru si český výběr vytvořil ještě několik šancí, ale další branku již nedal.

ČR - USA 2:5 (1:3, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Hemský, 53. Hemský - 2. Van Riemsdyk (Kesler, P. Kane), 15. Brown (Backes, Suter), 20. Backes (Suter, McDonagh), 30. Parise (Pavelski, Suter), 43. Kessel (Kesler, Shattenkirk). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Pollock - Amell (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 4 606.

ČR: Pavelec (30. Salák) - Židlický, Šmíd, Z. Michálek, T. Kaberle, Rozsíval, Gudas - Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek - Voráček, Eliáš, Erat - Nedvěd, Hanzal, Frolík. Trenér: Alois Hadamczik.

USA: Quick - McDonagh, Suter, Orpik, Martin, Fowler, Shattenkirk, Carlson - Callahan, Backes, Brown - Kesler, Parise, P. Kane - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - od 41. navíc Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články