Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Moravec má druhou medaili! V hromadném startu biatlonistů vybojoval bronz

Soči – Po stříbru i bronz. Ondřej Moravec si v závodu s hromadným startem biatlonistů na 15 kilometrů za hustého sněžení doběhl pro druhou medaili na Hrách v Soči. "Paráda! Hned po závodu jsem si říkal, že to je pro mě jako zlato," uvedl Moravec, který měl čistou střelbu. "Čtyři nuly, super! Na víc jsem dneska neměl, takže jsem naprosto spokojený," prohlásil. Zlato vyhrál Nor Emil Hegle Svendsen. Martin Fourcade, který zvítězil v individuálním závodě i stíhačce, získal po těsném finiši stříbro. Další český biatlonista Jaroslav Soukup dojel na 24. místě.

Češi zahájili první položku vleže jako den předtím ženy - bez jediné chyby. Favorit Martin Fourcade z Francie musel na trestné kolo, ještě hůře dopadl fenomenální Ole Einar Björndalen, který musel kroužit dvakrát. První položku odstřílelo čistě čtrnáct biatlonistů. Nejrychlejší byl Simon Eder z Rakouska. Soukup odjížděl ze střelnice jako pátý, Moravec na jedenácté pozici.

Druhá ležka byla čistá už jen pro Moravce, jenž se zavěsil hned za vedoucího Nora Svendsena. Soukup jednou minul a průběžně byl dvanáctý s odstupem dvaceti vteřin. Ve vedoucí skupince se drželi ještě Kanaďan Leguellec, Francouz Beatrix a Němec Lesser. Moravec šel v polovině závodu dokonce do vedení a táhnul pětičlenný vláček.

Třetí střelba dopadla opět na výbornou. Moravec se nemýlil a společně se Svendsenem odjeli na čele. V závěsu už ale skvěle dotahoval Fourcade s Björndalenem, kteří se rychlopalbou vrátili do souboje o zlato.

Na stav závěrečné střelby přijel Moravec znovu jako první a znovu famózním způsobem vyčistil terče. Fourcade byl však rychlejší a odjížděl jako první. V první trojce byl i Svendsen. Vše pokazil čtyřmi chybami jen čtyřicetiletý Björndalen, usilující o třináctou olympijskou medaili, kterou by překonal rekord svého krajana, běžce na lyžích Björna Dählieho.

Závěrečné stoupání vzal do rukou znovu Moravec a táhl soupeře za sebou. Svendsen pak vystřelil a zaútočil. Fourcade se ho držel, ale Moravec lehce ztratil. V závěru na stadionu spurtovali už jen Svendsen a Fourcade. Nakonec se radoval norský biatlonista. Francouz tak přišel v Soči o zlatý hattrick. "Mohlo to vypadat, že bych mohl zlato ztratit, ale měl jsem to pod kontrolou. Vypadalo to těsnější, než to ve skutečnosti bylo," řekl dvojnásobný šampion z her ve Vancouveru.

Podívejte se na místo, kde si Ondřej Moravec v husté chumelenici vystřílel bronz. Jak na to? Rozbalte si okno, podržte myš a rozhlížejte se všemi směry. Můžete i zvětšovat.

FOTO: Henry Stuart/ Getty Images/ isifa.com

Fourcade se Svendsenem už v minulosti svedl řadu podobných soubojů. "Ve sprintu je obvykle rychlejší než já, není to poprvé, co mě porazil ve fotofiniši," řekl Fourcade. Prozradil, že mu ráno nebylo nejlépe a dokonce uvažoval, že do závodu nenastoupí. Nakonec se rozhodl startovat a rozšířil svou sbírku v Soči o další medaili. "Dvě zlata a jedno stříbro - to je opravdu víc, než jsem mohl čekat," poznamenal.

"Norský král" selhal

Björndalen byl po svém selhání na poslední položce zklamaný. "Nevím, co se stalo. Byla to opravdu špatná střelba, a to se prostě někdy stává," uvedl šestinásobný vítěz světového poháru. Běžecky se cítil dobře, náročné podmínky mu vyhovovaly. "Pro starce to bylo dobré," poznamenal.

Medailisté Fourcade, Svendsen a Moravec ze závodu s hromadným startem
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Dneska jsem měl ten den, kdy jsem věděl, že to tam dám. Fakt jsem střílel naprosto v klidu," liboval si po závodě Moravec. Jeho rány byly podle kouče Ondřeje Rybáře bezchybné. "Vůbec jsem nebyl nervózní, že střílím na prvním místě na olympiádě. Nepřišlo mi to zvláštní," uvedl devětadvacetiletý závodník.

"Když jsem jel chvíli vepředu, tak jsem si říkal, že by mohli vytuhnout a trochu jsem na to zlato pomyslel," prohlásil Moravec, ale pak hned přibrzdil. "Prrrr, až tak úplně naivní jsem nebyl. Věděl jsem, že jsou na tom dobře, že skončím asi třetí," dodal.

Muži - závod s hromadným startem (15 km):

1. Svendsen (Nor.) 42:29,1 (0 tr. okruhů), 2. M. Fourcade (Fr.) stejný čas (1), 3. Moravec (ČR) -13,8 (0), 4. Fak (Slovin.) -28,1 (2), 5. Garaničev (Rus.) -56,2 (3), 6. Lindström (Švéd.) -1:01,4 (2), 7. Landertinger (Rak.) -1:03,7 (2), 8. J. Bö (Nor.) -1:05,1 (1), 9. Green -1:09,2 (2), 10. Le Guellec (oba Kan.) -1:12,5 (1), ...24. Soukup (ČR) -2:53,1 (4).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články