Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bili nás, uvedly exčlenky Pussy Riot ke svému zadržení v Soči

Soči - Ruská policie zadržela v místě zimních olympijských her bývalé členky Pussy Riot Mariju Aljochinovou a Naděždu Tolokonnikovovou. Samy to uvedly na svém twitterovém účtu. Propuštěny byly po několikahodinovém výslechu, při němž prý došlo i na bití. Dívky údajně chtěly v Soči natočit hudební film s názvem "Jak tě Putin naučí milovat svou vlast". Televizní kanál Dožď informoval, že rockerky byly zadrženy kvůli podezření z krádeže v jednom z místních hotelů. Exčlenky punkové skupiny přitom tvrdí, že je policie zadržela v uplynulých dnech už několikrát.

Fotografie Aljochinové z policejního vozu
zdroj: ČTK/AP autor: Marija Aljochinová

Tolokonnikovová na svém twitterovém účtu napsala, že byla spolu s Aljochinovou zadržena dopoledne v sočském přístavu. Potvrdila, že zadržení souvisí s podezřením z trestného činu krádeže. "Dívky na svých stránkách tvrdí, že nic neprovedly – pouze se procházely po přístavu v Soči," podotkl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Dívky byly údajně násilím přinuceny nastoupit do policejního automobilu a převezeny k výslechu v Adleru. Aljochinová na téže internetové síti uvedla, že v předchozích dvou dnech byly obě předvedeny k výslechu už dvakrát. "V neděli nás drželi sedm hodin, v pondělí jsme strávily deset hodin v (kontrarozvědce) FSB," uvedla Aljochinová.

I dnes byly obě dívky po několikahodinovém výslechu propuštěny. Na Twitteru to oznámil Pjotr Verzilov - manžel Tolokonnikovové a neoficiální mluvčí Pussy Riot. Policie po výslechu uvedla, že nemá "žádné další požadavky". Předvedeno bylo asi 15 lidí včetně novinářů a filmařů, kteří měli o připravovaném happeningu Pussy Riot v Soči natočit dokument. Kameramani prý z výslechové místnosti vyšli s modřinami. Samotné dívky byly údajně vláčeny po zemi, policisté jim kroutili ruce a sráželi je na podlahu. "Bijí nás na podlaze policejní služebny v centru olympiády!" napsala rockerka.

Je nám líto, video expirovalo.
Karas: Vůči exčlenkám Pussy Riot bylo prý použito násilí

Jeden ze zatčených Semjon Simonov moskevskému rozhlasu řekl, že Aljochinová a Tolokonnikovová přijely do Soči, aby varovaly před problémy, které skupina dlouhodobě kritizuje. Zároveň chtěly upozornit na odsouzení ekologického aktivisty Jevgenije Vitiška.

Vitiška v minulých dnech poslal soud v jihoruském Krasnodaru na tři roky do vězení za údajné výtržnictví. Aktivista, který upozorňoval na dopad bouřlivého stavebního boomu v dějišti olympiády na okolní životní prostředí, byl už dříve odsouzen k podmíněnému trestu za ničení cizího majetku. Popsal totiž hanlivými nápisy oplocení stavebního pozemku v kavkazské rezervaci, kde si svůj luxusní příbytek stavěl krasnodarský gubernátor. Nyní krasnodarský soud změnil podmínku na nepodmíněný trest po incidentu, při němž údajně Vitiško kladl odpor policistům.

Odsouzení Pussy Riot šokovalo celý svět

Obě dívky se proslavily takzvanou protiputinovskou "punkovou modlitbou" v moskevském pravoslavném chrámu. Za tyto výtržnosti byly v roce 2012 odsouzeny ke dvěma letům vězení. Trest vyvolal ve světě rozhořčení a k jejich osvobození vyzývaly světoznámé osobnosti, včetně Madonny.

Loni v prosinci byly dívky krátce před vypršením trestu z vězení propuštěny v rámci prezidentské amnestie. Hned po propuštění oznámily, že se na svobodě hodlají intenzivně zasazovat o zlepšení životních podmínek v ruských věznicích.

Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová na vystoupení v USA
zdroj: ČTK/AP autor: Evan Agostini/Invision

Obě dívky jsou po propuštění velmi aktivní v boji za lidská práva

Aljochinová a Tolokonnikovová vystoupily zhruba před dvěma týdny ve Spojených státech. V Moskvě mezitím zbytek skupiny oznámil, že obě dívky už členkami Pussy Riot nejsou, protože se vzdálily jejich cílům. Programem Pussy Riot totiž zůstává radikální feminismus a protikapitalistická ideologie. Image bojovnic za lidská práva poslušných zákonů škodí pověsti skupiny, stojí v prohlášení, jehož autorky se podepsaly přezdívkami Kot, Garadža, Fara, Šajba, Serafima a Šumacher.

Aktivistky na koncertě například upozornily na osud osmi zadržovaných ruských demonstrantů, kteří byli obviněni z porušování veřejného pořádku během protestů proti Putinovi v roce 2012 a mají tento měsíc vyslechnout rozsudek.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články