Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Historie federálních derby: Česká dominance, poté slovenský vzestup

Soči – Hokejová derby reprezentací bývalého Československa nemají příliš dlouhou historii. Na velkých turnajích kroutí teprve svou šestnáctou sezonu. Slovensku totiž cesta mezi hokejovou elitu určitou dobu trvala. Východní sousedé se sice probojovali na olympiádu v roce 1994, která se konala v norském Lillehammeru, nicméně účast v elitní skupině mistrovství světa si vydobyli až v roce 1996. Češi tehdy vybojovali zlato, Slováci skončili desátí. Konečně se však pohodlně usadili v rozjetém vlaku světové hokejové elity. 

Český fanoušek a slovenská fanynka
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

Vůbec poprvé se Češi se Slováky během vrcholné hokejové akce setkali právě v norském Lillehammeru. 26. února 1994 vyhráli v zápase o konečné 5. místo jasně 7:1 a předznamenali dlouholetou dominanci. Pro zajímavost uveďme střelce tehdejších gólů: 10. Janecký, 12. Sršeň, 19. Žemlička, 20. Horák, 38. Kučera, 44. Geffert, 58. Žemlička - 3. Šatan. Potvrzující souboj přišel až na finském MS v roce 1997, kdy se obě reprezentace setkaly v základní skupině. Češi v historickém zápase vyhráli 3:1, když si rozhodující náskok vybojovali ve druhé třetině.

Na druhé olympijské střetnutí se Češi a Slováci načekali. Potkali se až ve čtvrtfinále hokejového turnaje na olympijských hrách v Turíně v roce 2006. A radovali se opět Češi, když po vyřazení Slovenska doputovali až k bronzové medaili. V Turíně však už hráči tušili, co od sebe navzájem čekat. Slovensko se tehdy nacházelo na vlně neustupujícího "českého komplexu", kdy na velkých akcích porazilo Českou republiku pouze jednou.

Prohrálo totiž s Českou republikou už na MS v roce 1998 ve čtvrtfinálové skupině (0:1), ve čtvrtfinálové skupině MS 1999 (2:8), osmifinále MS 2000 (2:6), finále 2000 (3:5) a čtvrtfinále MS 2001 (0:2). V roce 2002 Slovensko senzačně vyhrálo své vůbec první a jediné zlato na MS, s českým výběrem se ale nepotkalo. Následující rok už ano a dovedlo zápas osmifinálové skupiny alespoň k remíze 3:3, aby následně porazilo Českou republiku 4:2 v boji o bronz. Na MS 2005 však vzájemný zápas osmifinálové skupiny opět vyhrálo jasně Česko (5:1).

Situace se začala výrazněji lámat až ve druhé polovině nultých let nového tisíciletí, kdy se Slovensko postupně propracovalo do opačné pozice – tak trochu začíná být postrachem českého týmu. Na olympijských hrách 2010 ve Vancouveru sice vyhráli v základní skupině Češi 3:1, nicméně na světových šampionátech začali sbírat hráči s dvojramenným křížem na hrudi české skalpy čím dál častěji.

Zřejmě nejcennější výhru nad českým výběrem si v poslední době Slováci připsali v roce 2012, kdy na světovém šampionátu vyhráli v semifinále 3:1 a po prohře ve finále získali stříbrné medaile. Od té doby se již na vrcholné světové akci obě reprezentace nesetkaly, a tak je prohra České republiky ještě v živých vzpomínkách fanoušků, mnohých hráčů i trenérů Aloise Hadamczika a Vladimíra Vůjtka, kteří proti sobě stanou i v úterý večer. O náboj utkání je tedy postaráno.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články