Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

K běžeckým medailím skrze problémy

Příběh majitele dvou zlatých běžeckých medailí ze Soči (zatím) Daria Cologni je dostatečně známý. Na podzim přetrhané vazy v kotníku, operace, závod s časem při rehabilitaci, postupné přidávání dávek v tréninku, už v tomto roce první regionální závody, zlepšování se na mistrovství Švýcarska, jediný start ve SP v Toblachu bezprostředně před olympiádou okořeněný druhým místem a pak dva fantastické distanční závody v podání sympatického Švýcara rovnající se dvěma zlatům.

Pavel Čapek
zdroj: ČT24/J. Hodík autor: V. Rejl

Není ale jediným běžcem, který měl před sezonou nebo v jejím průběhu problémy a na stadionu Laura sbírá medaile. Švéd Daniel Richardsson v létě vyměňoval s kamarádem prázdnou pneumatiku u auta na silnici a tenhle banální případ měl tragické vyústění. Narazilo do nich jiné auto, kamarád zemřel a Richardsson skončil zraněný v nemocnici a psychicky výrazně otřesený smrtí blízkého člověka.

Stihl se sice fyzicky připravit na olympijskou sezonu, ale ve SP jezdil nevýrazně. Až v Soči se rozpomněl na nejlepší závody své kariéry, o dvě desetiny urval bronz na klasické patnáctce a pomohl vyválčit zlato ve štafetě.

Jeho krajana Johana Olssona tak trápily v průběhu sezony zánět pohrudnice a natažené mezižeberní svaly, že chtěl uložit běžky do skříně a věnovat se raději rodině. V lednu velmi vážně uvažoval o okamžitém konci celé kariéry. Manželka mu ale řekla: "Nedělej to, celý život by sis to pak vyčítal."

Johan ji poslechl a zakousl se navzdory problémům do přípravy. Úvodní skiatlon na olympiádě ještě vynechal kvůli doznívající viróze, ale v parádní disciplíně Lukáše Bauera si klasickým způsobem na trati 15 km doklouzal pro stříbro a na třetím úseku švédské štafety vytvořil zásadní náskok pro finišujícího kolegu Hellnera a tím pádem pro švédskou obhajobu zlata z Vancouveru. Cesty k medailím jsou někdy hodně klikaté a nevyzpytatelné.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články