Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Biatlonisté a snowboardcrossaři pojedou až v úterý, obří slalom žen zřejmě ve dvou dnech

Soči – Nejprve je trápily vysoké teploty, nyní se organizátoři olympijským her musí potýkat s dalším rozmarem přírody, mlhou. Kvůli ní musel být odložen závod biatlonistů s hromadným startem. Soutěž měla původně začít již v neděli, ale nakonec se pojede až v úterý o půl dvanácté. Podobně dopadl i snowboardcross mužů, který začne v úterý v 7:30. Změny budou i v obřím slalomu žen.

Mlha nad biatlonovou střelnicí v Soči
zdroj: ČTK/ autor: Vondrouš Roman

Mlha se v areálu Laura poprvé objevila v neděli večer a od té doby se stav v podstatě nezměnil. Závod s hromadným startem, v němž se představí i Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup, měl odstartovat v náhradním termínu v 7:00 SEČ, ale od brzkých ranních hodin bylo jasné, že se tak nestane. "Ještě když jsme sem přijeli kolem osmé hodiny zdejšího času (5:00 SEČ), viditelnost vypadala vcelku solidně, ale pak přišla hustá mlha. Viditelnost je přibližně na deset metrů," popsal situaci komentátor biatlonu Jiří Rejman.

Organizátoři se tedy rozhodli začátek znovu posunout, a to na 15:30 SEČ, ale ani tento termín nevyšel. Mlha totiž stále zůstává velice hustá a závod by v ní nebylo možné uskutečnit.

Rejmana problémy na střelnici však příliš nepřekvapují. "Už před startem olympijských her se upozorňovalo na to, že tato střelnice není nebezpečná vzhledem k větru, ale především kvůli oblačnosti... Závodníci něco podobného zažili, když mlha trvala nepřetržitě dva dny," doplnil Rejman.

Ondřej Rybář, trenér českých biatlonistů:

Olympijský závod v biatlonu se musel naposledy jet v novém termínu v roce 1998. V Naganu tehdy pořadatelé kvůli hustému sněžení po 40 minutách přerušili sprint a o den později závod znovu odstartovali. Zlato v něm před 16 lety vybojoval Nor Ole Einar Björndalen. V Sapporu v roce 1972 potkal stejný osud závod na 20 kilometrů.

Obří slalom žen ve dvou dnech?

Podobná situace je také ve snowboardcrossu. V Extrem Parku v Roza Chutor pořadatelé zrušili ranní kvalifikační jízdy a počítalo se, že závodníci včetně Čechů Davida Bakeše a Emila Nováka začnou v 10:30 rovnou vyřazovacími jízdami. Viditelnost na trati se ale nelepšila, stejně jako na biatlonové střelnici nedosáhla ani na 50 metrů, a pořadatelé závod z bezpečnostních důvodů přeložili.

V úterý začnou snowboardisté kvůli horší předpovědi počasí brzy a rovnou osmifinálovými jízdami. O jejich nasazení nerozhodne kvalifikace, ale umístění ve světovém žebříčku FIS. Devětatřicet závodníků je rozděleno do sedmi pětičlenných a jedné čtyřčlenné skupiny. Z každé jízdy postoupí do čtvrtfinále tři nejrychlejší.

Mlha v Soči
zdroj: ČTK/Xinhua autor: Fei Maohua

Program olympijského obřího slalomu žen by se mohl rozpadnout do dvou dnů. Pořadatelé už posunuli start úterního prvního kola na 9:30 místního času (6:30 SEČ), ale počasí možná neumožní lyžařkám vyjet do druhého kola, které je na programu ve 13 hodin místního času (10:00 SEČ).

Pořadatelé posunuli start prvního kola o hodinu a půl, protože podle předpovědi má pršet celý den a intenzita deště má postupně vzrůstat. "Kdybychom mohli zítra uskutečnit první kolo a druhé ne, tak bychom pak druhé odjeli hned při první příležitosti," uvedl ředitel závodu Atle Skaardal.

Potíže provázely obří slalom žen i před čtyřmi roky na hrách ve Vancouveru. Kvůli mlze ve Whistleru bylo tehdy druhé kolo zkráceno a odloženo. Mezi 90 závodnicemi na startu v úterý budou i Šárka Strachová, Kateřina Pauláthová a Martina Dubovská.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články