Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Vždyť jsem jen malá holka z Vrchlabí, radovala se Samková

Soči – Ovládla snowboardcrossovou kvalifikaci a po ní si s přehledem poradila i se čtvrtfinálovým a semifinálovým vyřazovacím závodem. Na finále pak šla Eva Samková s relativním klidem a až poté, co projela cílem, jí došlo, že má zlato. "Je mi naprosto skvěle," rozdávala úsměvy na všechny strany.

Eva Samková se raduje v cíli snowboardcrossu
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Je to hustý. Když jsem šla na stupně vítězů, tak jsem si říkala, že je to neskutečný. Člověk vždycky sedí doma a kouká na ty lidi, jak vyhrávají, ale sama? Nechápu," řekla Samková v rozhovoru pro Českou televizi. Její typický knírek přimalovaný pod nosem jí prý opět přinesl štěstí.

Kolega Michal Novotný ji označuje za nejlepší snowboardcrossařku na světě, Samková jeho slova potvrdila vítězstvím na Hrách v Soči. "Je to hrozně divný, protože já jsem taková malá holka z Vrchlabí a najednou mám zlato. Ale ono se nic nezmění, jen budu mít doma tu medaili," řekla Samková po závodu.

Nejkritičtější moment byl podle ní během semifinálové jízdy. "Byly tam občas krizovky. V první jízdě jsem nedoskakovala skok. V semifinále jsem málem spadla už na step-upu a pak jsem nějak oddrncala boule. Nejjistěji jsem se cítila ve finále. Vždycky jsem trochu nervózní, což je správně, ale byla jsem poměrně v klidu," uvedla dvacetiletá Samková.

Ve finále chyběla největší soupeřka Samkové - Američanka Lindsey Jacobellisová spadla z vedoucí pozice v druhém semifinále. "Taková chyba se může stát, ale myslím, že na Evu by stejně neměla," konstatoval Novotný. "Dozvěděla jsem se to před finále, tak jsem si řekla, že je to super a v pohodě, ale zbytečně jsem se tím nezabývala. Ale myslím, že to pomohlo. Kdyby tam byla Lindsey, ještě by to bylo zajímavé," dodala Samková.

Pak už mohla jen slavit. "Člověk už po finišové čáře nic neplánuje. Je pravda, že v našem sportu, když člověk dojede, je unavený, ale není to takové to vyflusání, euforie. Ale teď jsem ji fakt měla a v cíli mi došlo, že jsem vyhrála."

Eva Samková (vpravo dole) ve finálové jízdě snowboardcrossu
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

Velké emoce neskrýval ani trenér Marek Jelínek. "Je to těžké skrývat, a zbytečné. Zatím jen brečím, křičím, všechny objímám a všichni objímají nás. Dopadlo to nejlépe, jak mohlo," uvedl.

Je rád, že se snowboardcrossová disciplína dostane do povědomí českých fanoušků. "Myslím, že v povědomí zatím není vůbec. Doufám, že to bude jinak a snad bude mít takové ocenění, jaké si zasluhuje, a podporu, jakou nemáme," dodal Jelínek. Organizátoři dali Samkové před závodem na helmu kameru. "Pár setin to ubere, ale hlavně jsme ostatním ukázali, že máme prostě navrch," smál se kouč.

Jako odměnu za vítězství měla slíbené setkání s Jaromírem Jágrem. "On je bůh, doufám, že se s ním potkám," smála se. Jak její rodina vítězství oslaví, zatím neví. Rodiče prý zatím nepřemýšleli, zda od nich Samková dostane nějaký speciální dárek. "Raději jsme na to nemysleli, abychom to nezakřikli," uvedl otec Roman Samek.

V Olympijském parku na pražské Letné sledovalo vítězství Samkové zhruba pět tisíc fanoušků. Oficiální stránky mladé snowboardistky byly pod náporem návštěvníků několik desítek minut mimo provoz, velký nárůst fanoušků zaznamenaly i oficiální účty Samkové na sociálních sítích. Facebookový profil čítal před finálovou jízdou 5 700 odběratelů, po zisku olympijského zlata už to bylo jednou tolik. Více než tisíc nových lidí začalo sledovat i její účet na Twitteru.

Zdroj
ČT sport, ČTK, rozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články