Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Polský zázrak na oválu. Zlato na 1500 metrů bere Bródka

Soči - Velkou senzaci připravilo finále mužských rychlobruslařů na 1500 metrů. V konkurenci favorizovaných Nizozemců či Američana Shaniho Davise byl nejrychlejší Polák Zbigniew Bródka. Pro polské rychlobruslení jde historicky o první olympijské vítězství v mužské kategorii. Dokázal vyhrát o tři tisíciny sekundy před Nizozemcem Koenem Verweijem. Bronz bere Kanadaň Denny Morrison.

Polák Zbigniew Bródka
zdroj: ČTK/AP autor: Patrick Semansky

V mimořádně napínavém závodě si Bródka vyšlápl v samostatném rozjezdu přímo na Davise, kterého porazil o devadesát dva setin. Jak vyrovnané bylo výsledkové pořadí, ukazuje i fakt, že právě Američan, na posledních Hrách ve Vancouveru stříbrný, skončil celkově až jedenáctý. Ostatně o zlatu musel rozhodnout až počítač – nakonec se ukázalo, že Bródka porazil druhého Nizozemce Verweijena o pouhé tři tisíciny. Ani na 1500 metrů se medaile v mužské kategorii nedočkalo domácí Rusko. Denis Juskov získal čtvrtou pozici. Od medaile ho dělilo 15 setin.

"Říkal jsem Koenovi, že je mi to líto, ale je to sport. Že by měl být jen jeden olympijský vítěz. I kdybych byl dnes tím poraženým já," popsal Bródka, co řekl nizozemskému soupeři při květinovém ceremoniálu na stupních vítězů po nejtěsnějším závodu na 1500 m v olympijské historii. 

Bródka nečekaným triumfem ukončil vítěznou sérii Nizozemců, kteří v Adler Areně získali zlato v předchozích třech mužských závodech. Rodák z Glowna, jehož dosavadním největším úspěchem byl bronz ze stíhačky družstev na loňském mistrovství světa právě v Soči, získal vůbec první polskou mužskou olympijskou medaili v rychlobruslení. Předchozí tři cenné kovy vybojovaly ženy.

Na rozdíl od Nizozemců, kteří mohou využít téměř dvě desítky krytých hal, musí Bródka stejně jako například česká šampionka Martina Sáblíková trénovat v cizině. "V Polsku nemáme ani jednu krytou halu, takže cestujeme po Evropě a hledáme stadion, kde trénovat. Myslím, že čas postavit krytý ovál právě nadešel. Pokud k tomu nedojde, odhodlání mnoha polských rychlobruslařů uspět se může snížit," dodal nečekaný olympijský šampion. 

Dalším zklamáním skončil dnešní závod pro Američany, kteří opět zůstali bez medaile. Navzdory tomu, že se po experimentu se supermoderními kombinézami vrátili ke starým trikotům, byl nejlepším z reprezentantů USA Brian Hansen až na sedmém místě.

Na stupně vítězů se nedostali ani další medailisté z Vancouveru - šampion Mark Tuitert z Nizozemska obsadil páté místo, držitel bronzu Havard Bökko z Norska byl hned za ním.

Rychlobruslení:

Muži - 1500 m: 1. Brodka (Pol.) 1:45,006, 2. Verweij (Niz.) 1:45,009, 3. Morrison (Kan.) 1:45,22, 4. Juskov (Rus.) 1:45,37, 5. Tuitert (Niz.) 1:45,42, 6. Bökko (Nor.) 1:45,48, 7. Hansen (USA) 1:45,59, 8. Pedersen (Nor.) 1:45,66, 9. Kuzin (Kaz.) 1:45,69, 10. Swings (Belg.) 1:45,95.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články