Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

"Team hospitality" před slalomem do superkombinace

Závodnická čekárna  tady vrcholí příprava na závod, který je na programu pouze jednou za čtyři roky. Pojďme nahlédnout do tohoto zvláštního místa, kde začíná jít do tuhého…

Jan Holický
zdroj: ČT24

Nachází se dole vedle cílové tribuny přímo u lanovky, která vede rovnou na start. V žádném případě se nejedná pouze o úkryt. Rozbíhá se zde koncentrace jezdců. Zatím pouze prvotní, protože do startu zbývá ještě dost času, ale již dobře čitelná. Lze si všimnout odlišných předstartovních rituálů. Je to osobní, složitá, ale vzhledem k výkonu velmi nutná procedura, která končí protnutím startovací branky. Někteří se radí s trenéry, jiní si sami nanečisto projíždějí trať, další rozebírají video.

Hlouček Američanů se dobře baví a působí jako vždy sebevědomě a v dobré náladě. Výjimkou je pouze Body Miller, na jehož tváři vyloudí úsměv pouze pohled na manželku Morgan. Jako neviditelní působí mlčící a soustředění Francouzi. Italy rozptyluje známý bavič a bývalý elitní sjezdař Christian Ghedina. Ondřej Bank je po výtečně rozjetém kombinačním závodě středem pozornosti.

Vedle mentálního soustředění je neméně důležitá i příprava materiálu. Závodníci se nasoukávají do těsných kombinéz a natahují závodní čísla. Lyžařské boty musí perfektně sedět. Někdo volí nazouvání přímo do boty a jiný nazuje nejprve vnitřní botičku, se kterou vklouzne do skeletu. Stejně jako protektor páteře, chrániče holení, tak i ochranná přilba s brýlemi nesmí vykazovat jediný problém. Nedostatky je možné ještě v klidu odstranit. Nahoře před startem by už mohlo být pozdě.

Aktivita důležitých tělesných orgánů začíná stoupat. Roste postupně až do maxima těsně před startem. Je třeba doplnit tekutiny a energii. Protáhnout některé svalové partie, či podstoupit aktivační masáž. Slovák Adam Žampa, který ulehá na provizorní masážní stůl, se s rachotem poroučí k zemi. "Že sis dal po sjezdu panáka, ožralo!" ozývá se z hloučku závodníků.

Humor a drsné vtípky zakrývají rostoucí nervozitu a napětí. Všichni vědí, že jen ti nejlepší budou po návratu z bojiště šťastní. (Ondra Bank mezi nimi bohužel nakonec nebyl). To je sport, který v den D začíná a končí v Team hospitality...

Hlavní zprávy

Nejčtenější články