Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Medailové prokletí Bank nezlomil, přemohla ho nervozita

Soči - Spojení Ondřeje Banka a sjezdařské superkombinace (bývalé kombinace) má dlouhodobě hořko-sladké parametry. Olympijský závod to jen potvrdil. Český reprezentant sice v jeho průběhu dokázal, že v disciplíně všestrannosti stále patří mezi elitní borce, ovšem že mu v ní zároveň není přáno dočkat se na velké akci cenného kovu.

Pro Ondřeje Banka může být Soči jeho poslední olympiádou
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Od roku 2001, kdy dojel šestý v kombinaci na mistrovství světa ve Svatém Antonu, ušel třiatřicetiletý Bank pořádný kus cesty a dosáhnul na úspěchy, jakými se v historii českého alpského lyžování mohou pyšnit pouze Olga Křížová-Charvátová, Bohumír Zeman, Miloslav Sochor a Šárka Strachová.

"Vždy mi imponovali lyžaři, kteří umějí všechny disciplíny. Obdivoval jsem je," poznamenal před lety muž, jehož lyžařskými vzory byli zejména fenomenální Norové Kjus a Aamodt. Zatímco se jeho idoly loučily na olympiádě v Turíně s aktivní kariérou, on zde vybojoval hodně překvapivou šestou pozici, přičemž ho od bronzu dělilo pouhých 33 setin sekundy. Nutno dodat, že tehdy byla na pořadu ještě klasická kombinace sestávající ze sjezdu a dvoukolového slalomu. Od sezony 2007/2008 ji pak nahradila superkombinace.

Právě slalom býval vždy v kombinačním klání silnější disciplínou Ondry Banka. Zásluhou vynikajícího výkonu mezi slalomovými tyčemi se mu kupříkladu při světovém poháru v Beaver Creeku v listopadu 2007 povedlo propracovat se z 19. místa po sjezdu až na třetí příčku celkového pořadí. Na olympiádě ve Vancouveru 2010 byl ve slalomářské části čtvrtým nejrychlejším závodníkem a za nejlepším časem zaostal o pouhých 26 setin sekundy.

Letošní zimu tomu je naopak. V superkombinaci se český reprezentant může více opřít o sjezd než o slalom. A platilo to i na olympijské trati. "Slalomová forma je teď špatná. To byl hlavní problém. Necítil jsem lyže," přiznal Bank, kterého podobně jako na MS 2011 v Garmisch-Partenkirchenu, kdy byl rovněž po sjezdařské části jedním z hlavních adeptů na stupně vítězů, zradila nervozita. "Nevěřil jsem si. A na startu jsem cítil ještě tlak z té situace," uznal.

Nejprve měl radost, že se může poměřovat s nejlepšími lyžaři světa, pak zase vztek, že v životní šanci selhal. A byl to takový vztek, že po projetí cílem zahodil hůlku a trefil s ní Morgan Beckovou, manželku Američana Bodeho Millera. "Takže mě ten vztek okamžitě pustil a začal jsem se jí omlouvat. To byla hrozná situace, málem jsem ji zabil, chytlo se mi to za palec a vylítlo moc nahoru," omlouval se. "Bylo to dobrý, že jsem hnedka přestal být naštvanej a začal jsem se stydět," sklopil zrak.

Sport
zdroj: ČT4

Medailovou tečkou by mohl být oblíbený Beaver Creek

Málokterý vrcholový sportovec si prošel takovým množstvím zdravotních patálií jako Ondřej Bank. Byla jich až neuvěřitelná škála - od přetrhaných vazů v koleni přes vykloubené rameno až po zlomenou čelist - a dostavovaly se téměř s železnou pravidelností vždy, když byl ve velmi dobré formě. Pár měsíců poté, co zazářil na zmiňovaném "svěťáku" v Beaver Creeku, se hrůzostrašně rozbil na posledním skoku legendárního Hahnenkammu a výsledkem byla otevřená zlomenina holenní a lýtkové kosti, z níž se léčil rok a půl.

Po skončení životní sezóny 2011/2012, ve které bodoval ve světovém poháru ve všech disciplínách, si hned na jaře, nejspíš z dovolené v Thajsku, přivezl záhadnou nemoc. Ušel sotva pár metrů, měsíce ležel v nemocnici, zhubl o 15 kilogramů a lékaři nevěděli, co s ním. Vyšetření neukázala žádné příčiny, přesto Bankův metabolismus byl totálně rozhozený, jeho tělo kolabovalo. Byl na smrtelné posteli, přiznali později lékaři.

Vzhledem k uvedenému "chorobopisu" není divu, že mnohokrát uvažoval o ukončení kariéry. "Vyhrát nějaký závod je v hodnotě mého života ve spodní části. Lidé řeší závažnější problémy než podělané vítězství," je jeho životní filozofie. Jenže v Soči známého kliďase emoce a nervozita porazily. Ale jen na chvíli. "Užil jsem si to, vždyť jsem tady vůbec nemusel být. Jsem rád, že jsem mohl dneska být součástí toho divadla," prohlásil člen Dukly Liberec.

Na příští olympiádě bude "Banymu" sedmatřicet, tak daleko se zatím nedívá. "Je to hrozně dlouhá doba," poznamenal na toto téma v cíli olympijské superkombinace. Rád by ale určitě startoval na nejbližším světovém šampionátu, obzvláště když ho za rok přivítá americký Beaver Creek. Na tamních sjezdovkách se mu takřka pokaždé zadařilo a jednoduše řečeno mu vyhovují. "Beaver Creek je teď hlavní cíl. Mohla by to být satisfakce za celou mou kariéru. Tam by se to mohlo uzavřít," dodal Bank.

Přehled největších úspěchů Ondřeje Banka v kombinaci/superkombinaci

SP, Beaver Creek, 2007 - 3. místo (SC)
MS, Garmisch-Partenkirchen, 2011 - 5. místo (SC)
ZOH, Turín, 2006 - 6. místo (K)
MS, St. Anton, 2001 - 6. místo (K)
SP, Bansko, 2011 - 6. místo (SC)
SP, Chamonix, 2011 - 6. místo (SC)
ZOH, Soči, 2014 - 7. místo (SC)
ZOH, Whistler, 2010 - 7. místo (SC)
SP, Wengen, 2010 - 7. místo (SC)
SP, Kitzbühel, 2010 - 8. místo (SC)
MS, Åre, 2007 - 10. místo (SC)
SP, Wengen, 2011 - 10. místo (SC)

Vysvětlivky: SC = superkombinace, K = kombinace, SP = Světový pohár

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články