Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi ve vlažnějším zápase porazili Lotyšsko

Soči - Český tým se ve svém druhém zápase na olympijských hrách dočkal výhry, když udolal Lotyšsko 4:2. Přestože Češi byli papírovými favority, dvě třetiny s Lotyšskem spíše bojovali. Zápas charakterizovalo zejména vlažnější herní tempo, ze kterého dokázala více vybočovat pouze první česká formace. Další utkání čeká Českou republiku v sobotu, kdy hraje se Švýcarskem.

Pavelec zasahuje
zdroj: Reuters autor: Mark Blinch

Češi začali poměrně aktivně, hned ve druhé minutě se dostal do šance Hemský, Masalskis tak tak zkrotil kotouč. Z Lotyšů byl znát poměrně velký respekt ze soupeře, z čehož dokázaly opticky těžit všechny čtyři české pětky. Převahu Češi nejdříve přetavili v přesilovku, tu ale sehráli poměrně staticky a do větších šancí se nedostali. Udeřili však těsně po jejím skončení – po středu si sjel Erat a prostřelil, nikým neatakován, Masalskise mezi betony.

První přesilovku si vyzkoušeli Lotyši ve dvanácté minutě a hned zkraje měl Pavelec co dělat. Češi sice dvakrát ujeli, nic z toho však nebylo. Před koncem oslabení vzrušila diváky tyčka, kterou domněle nastřelil Sprukts. Při prvním přerušení však vyšlo po upozornění brankového rozhodčího najevo, že se lotyšský útočník trefil a bylo srovnáno.

Kuriózní představení však nebralo konce. Rozhodčí sice gól uznali, nicméně čas se nevracel a v platnosti zůstal i Hanzalův trest, který rozhodčí uložili až po lotyšském gólu. Marně se box časoměřičů snažil zviklat rozhodnutí americko-finské rozhodcovské dvojice. Lotyši však tentokrát výhodu nedokázali zužitkovat.

Chvíli poté se vylučovalo na druhé straně. Po české šanci trefil Redlihs hokejkou do obličeje Kaberleho a Češi měli výhodu čtyřminutové přesilovky. Začali ji trochu rozpačitě a Pavelec musel zasahovat, nakonec se však červenobílí dostali do klasického přesilovkového zámku, který perfektní střelou zápěstím půl minuty před koncem první třetiny zužitkoval Jágr.

Na začátku druhé dvacetiminutovky dohrávali Češi přesilovku, ale do větších šancí se nedostali. A tak trestali Lotyši. Šmídovi se nepodařilo rozehrát, puku se ujal nikým nebráněný Vasiljevs a od pravého kruhu prostřelil Pavelce – 2:2. Pobaltský národní tým po vyrovnání na chvíli viditelně ožil a přitvrdil hru, s čímž měli Češi očividné problémy. Dlouho to ale nevydržel a tempo hry začalo postupně upadat.

Poněkud mdlou pasáž znenadání rozjitřilo nenápadné nahození Zbyňka Michálka od modré, které jednoruč tečoval Voráček za překvapeného Masalskise a Česká republika opět vedla. Gól neuspořádané hře ale moc neprospěl a v polovině zápasu kotouč putoval spíše po hrazení než po holích hráčů. Z průměru druhé dvacetiminutovky výrazněji vystupoval snad jen útok Jágr – Plekanec – Červenka.

Ve 38. minutě se nezdálo, že by měl jeden z celků výrazněji navrch, nicméně skóre se měnilo. Češi dokázali vytvořit po Nedvědově střele poněkud nepřehledný chumel kolem Masalskisovy branky, ve kterém se nejlépe zorientoval Židlický a puk vymíchal za záda lotyšského gólmana. Zásah na 4:2 hráčům v červenobílých dresech viditelně pomohl a zbytek druhého dějství bez problémů kontrolovali.

Tomáš Plekanec:

Tomáš Plekanec"Vyhráli jsme, byly tam nějaké dobré věci, ale i ty, které bude potřeba do dalšího zápasu zlepšit. Jsme rádi za vítězství, víme, že jsou Lotyši nebezpeční a dneska to potvrdili. Oproti zápasu se Švédskem jsme hráli daleko kompaktněji, chodili jsme lépe do útoku a měli hodně šancí. Byli jsme lepší i okolo branky, to nám pomohlo. Jsou tam i věci, které budeme chtít hrát lépe, ale vítězství je pro nás důležité."

Vlažně začala i třetí třetina. Relativní ospalost narušila až česká přesilovka, kterou Češi vůbec nesehráli špatně. Téměř celou dvouminutovku bušila elitní přesilovková formace na vrata Masalskisovy branky, ten ale neotevřel ani Jágrovi. A tempo hry se postupně opět zvolnilo na tradiční dopolední úroveň zápasu.

Halou to zašumělo až na začátku závěrečné desetiminutovky, kdy Lotyši připomněli svou aktivitu z první a začátku druhé třetiny, naštěstí pro český tým však Pujacs trefil Pavelce do betonů. Diváci dále sledovali nepříliš výrazný hokej s minimem přerušení, jako by se oba týmy spokojily s výsledkem a zápas se jen dohrával.

Nový náboj dalo zápasu až vyloučení Červenky po šanci Karsumse. Pavelec se hned zkraje oslabení dostal do úzkých, naštěstí Češi stihli vyhodit. A pak si zavařili faulem Židlického ještě více, Lotyšům darovali více jak minutovou přesilovku 5 na 3. V té si soupeř vypracoval několik zajímavých příležitostí, žádnou z nich nevyužil. Poté zahrozil již při hře 4 na 5 ve třetím českém úniku v oslabení Červenka, Masalskis byl pozorný. V posledních minutách zápasu se již nic zásadního nestalo a Češi tak došli ke své první výhře na turnaji.

ČR - Lotyšsko 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Erat (Krejčí, Hemský), 20. Jágr (Židlický, Plekanec), 28. Voráček (Z. Michálek), 37. Židlický (Hanzal, Nedvěd) - 14. Sprukts (M. Redlihs, Darzinš), 24. Vasiljevs (Pujacs). Rozhodčí: Pell (USA), Rönn (Fin.) - Schrader (Něm.), Wheler (Kan.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 5831.

ČR: Pavelec - Židlický, Šmíd, Rozsíval, T. Kaberle, Z. Michálek, Barinka - Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek - Voráček, Eliáš, Erat - Nedvěd, Hanzal, Frolík. Trenér: Alois Hadamczik.

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Ozolinš, Bartulis, Kulda, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs - M. Redlihs, Sprukts, Darzinš - Karsums, Girgensons, Daugavinš - Indrašis, Vasiljevs, Keninš - Cipulis, Štals, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.

Alois Hadamczik (trenér): "Celé mužstvo dnes mělo od začátku velmi dobrý přístup, nasazení, bruslení i pohyb. Lotyšsko není jednoduchý soupeř, 22 hráčů z jejich kádru hraje v Evropě, jsou tak sehraní. Přesvědčili jsme se o tom i v minulých letech. Myslím, že jsme podali velmi dobrý výkon. Já i předešlí (reprezentační) trenéři jsme s tímto soupeřem zažili větší nervy než dnes, kdy jsme se nemuseli strachovat až do konce o výsledek."

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články