Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Erbanová skončila na kilometru desátá, triumfovala Chungová

Soči - Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila v olympijském závodu na 1 000 metrů stejně jako na pětistovce 10. místo. Zvítězila Číňanka Čang Chungová před Ireen Wüstovou z Nizozemska, jež přidala stříbro k titulu z tříkilometrové trati. Její krajanka Margot Boerová má ze Soči už druhý sprinterský bronz.

Karolína Erbanová
zdroj: Reuters autor: Phil Noble

Erbanová o dvě místa vylepšila svůj výsledek z kilometrového závodu na předchozích Hrách ve Vancouveru. Časem 1:15,74 minuty byla o 1,72 sekundy pomalejší než vítězka. Jednadvacetiletá česká reprezentantka o pouhých 12 setin prohrála s kanadskou obhájkyní prvenství Christine Nesbittovou, jež skončila devátá. O dvě desetiny porazila čerstvou olympijskou vítězku z pětistovky Korejku I Sang-hwa, která obsadila 12. příčku.

Trenér Petr Novák byl s výkonem své svěřenkyně vcelku spokojen. "Říkal jsem si, aby hlavně byla do desítky. To se podařilo. Dvakrát v Top 10 je pro ni dobré. Podala dobrý výkon," uvedl Novák. Mrzelo ho jen, že Erbanová neměla štěstí při losu a startovala z vnější strany oválu. "Oproti startu z malé zatáčky je to rozdíl sedm desetin sekundy. Tajně jsme snili o medaili jako řada dalších, ale mohla být čtvrtá nebo pátá," uvedl Novák.

Podobně na nevýhodu při startu podle něj doplatila i řada dalších závodnic. I proto je podle něj pravděpodobné, že kilometr se v budoucnosti bude jezdit stejně jako pětistovka na dva starty. "Myslím, že po olympiádě se o tom zase začne jednat. Návrhy už tady byly. Je to obrovský rozdíl a je to nefér," řekl. Z vnitřní strany oválu startovaly všechny tři dnešní medailistky a v elitní sedmičce pouze domácí naděje, mistryně světa a stříbrná žena z pětistovky Olga Fatkulinová si dojela pro čtvrté místo zvnějšku.

Karolína Erbanová:

Karolína Erbanová"Doufala jsem v lepší umístění než na pětistovku. Kilák by měl být papírově lepší. Ale druhé kolo se mi nejelo dobře, strašně mi ztuhly nohy. Už jsem spíš jela na jistotu. S časem jsem spokojená, uvidíme, jak se budu cítit na 1500 metrů. Forma se mi různě posouvá v disciplínách. Nikdy nemůžu říct, jaká bude nejsilnější. Jak se cítím, nikdy neumím odhadnout."

Čang Chungová po čtvrtém místě ze závodu na 500 metrů vybojovala pro Čínu první rychlobruslařské zlato v historii Her. Vítězný čas zajela v Adler aréně už v sedmé z 18 rozjížděk a nikdo už pětadvacetiletou vicemistryni světa ve sprintu nepředčil. "Netušila jsem, jak cenný ten čas je, ale byla jsem s jízdou spokojená. Byla jsem pak velmi nervózní, to čekání na poslední dvojici bylo ubíjející," řekla Číňanka. Zarmoutila zejména Wüstovou, které se rozplynul sen o pěti zlatých medailích a druhé místo oplakala.

Čang Chung ji porazila o 67 setin, Boerová byla o 88 setin pomalejší. Nizozemská výprava v Adler Areně získala už dvanáct medailí z 18 možných. Naproti tomu na cenný kov v Soči nadále čekají rychlobruslaři Spojených států amerických, které měly v závodě dvě velká želízka. Vedoucí žena Světového poháru Heather Richardsonová, která v sezoně vyhrála tři ze čtyř závodů a nejhůře byla druhá, skončila sedmá těsně před týmovou kolegyní Brittany Boweovou, jež je od listopadu světovou rekordmankou.

Výsledky rychlobruslení žen - závod na 1000 m:

1. Čang Chung (Čína) 1:14,02, 2. Wüstová 1:14,69, 3. Boerová (obě Niz.) 1:14,90, 4. Fatkulinová (Rus.) 1:15,08, 5. Van Beeková 1:15,10, 6. Leenstraová (obě Niz.) 1:15,15, 7. Richardsonová 1:15,23, 8. Boweová (obě USA) 1:15,47, 9. Nesbittová (Kan.) 1:15,62, 10. Erbanová (ČR) 1:15,74.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články