Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Vytrvalostní závod českým biatlonistům nevyšel, Fourcade podruhé zlatý

Soči - Málem upadl v zatáčce. Pak slavil druhé zlato. Vytrvalostní závod biatlonistů na 20 kilometrů opanoval Francouz Martin Fourcade a po triumfu ve stíhačce slaví v Soči druhou nejcennější medaili. Češi se po chybách na střelnci příliš neprosadili. Nejlepší byl Jaroslav Soukup na sedmnácté pozici, Ondřej Moravec doběhl hned za ním osmnáctý. Velký úspěch v podobě stříbra zaznamenal Erik Lesser z Německa. Bronz vybojoval domácí Jevgenij Garaničev.

Martin Fourcade
zdroj: Reuters autor: Stefan Wermuth

Čeští biatlonisté v minulosti sbírali ve vytrvalostním závodě medaile. Soukup předloni získal bronz na světovém šampionátu stejně jako Michal Šlesingr o pět let předtím. Roman Dostál dokonce nejdelší biatlonovou disciplínu na MS v roce 2005 vyhrál. Moravec vloni na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě skončil těsně pod stupni vítězů čtvrtý.

Oba dosavadní biatlonoví medailisté ze Soči se ale prakticky vyřadili z boje o další cenný kov hned na první střelecké položce. Soukup odstartoval s číslem osm a prvních pět ran čistě nezvládl. Za poslední nepovedenou ránu připsal trestnou minutu. Stejně dopadl na úvodní ležce i stojce vítěz sprintu Ole Einar Björndalen. Pří následující stojce byl však Soukup přesný a jednička svítila u jeho střelecké bilance i po poslední střelbě. V cíli z toho byla 17. příčka.

"Nohy jsem cítil o kus víc než jindy, ruce to samé. Asi jak byl pomalejší sníh, každý kopec i mírnější rovina byly náročnější," komentoval závod bronzový medailista ze sprintu. Zaradoval se po střelbě vestoje za nula, vleže jednou minul. "Přitom jsem si věřil, že na ležce by to mělo padat, to trochu zamrzí," řekl.

Ondřej Moravec byl po prvním mezičase osmý. Na střelnici předvedl stříbrný medailista ze stíhačky chybu hned prvním zmáčknutím spouště. Byla to premiérová na celé olympiádě po třiceti sestřelených terčích. Už zkoncentrovaný přijel na stojku a byla z toho ukázková nula. Stejně tak po druhé ležce. Znamenalo to šplh pořadím směrem vzhůru. Problém přišel na poslední stojce, kde měl problém se zbraní a nakonec odjížděl s jedním nezačerněným polem. Celkově z toho byl o jedno místo horší výsledek než u Soukupa.

"Nezačal jsem dobře, to byla zbytečná chyba," komentoval Moravec svou první ránu. "Ale na druhou stranu jsem pak klidnější. Kdybych přijel na poslední stojku a klepal se tam, že mám tři nuly a musím to dát, tak nevím. Takhle to z člověka spadne, ale ležáky jsem hlídal poměrně dost," prohlásil.

Běželo se mu dobře, dokonce lépe než ve stíhačce. "Začátek jsem nepřepálil, ztrácel jsem, ale v polovině třetího kola mi hlásili, že to stahuju a jelo se mi lépe a lépe," uvedl Moravec. "Doufal jsem, že to takhle bude, protože to je těžký závod, že kdo to přepálí, tak tam umře a zvlášť tady," upozornil na náročné tratě. Další dva Češi skončili hluboko v poli poražených. Šlesingr obsadil 57. místo, debutant Michal Krčmář na 61. pozici.

Fourcade, vítěz pondělního stíhacího závodu, o svém druhém triumfu v Soči rozhodl až v závěrečném úseku po poslední střelbě. Ze stadionu sice vybíhal jako nejrychlejší Lesser, ale na závěrečných čtyřech kilometrech nestačil Fourcadově tempu a do cíle dojel s o dvanáct sekund horším časem. I tak je stříbro pro pětadvacetiletého Lessera životním úspěchem, stejně jako bronzový Garaničev získal první olympijskou medaili.

Muži - vytrvalostní závod (20 km):

1. M. Fourcade (Fr.) 49:31,7 (1 tr. minuta), 2. Lesser (Něm.) -12,2 (0), 3. Garaničev (Rus.) -34,5 (1), 4. Eder -37,8 (1), 5. Landertinger (oba Rak.) -42,5 (0), 6. Beatrix (Fr.) -43,8 (1), 7. Svendsen (Nor.) -58,6 (1), 8. Bailey (USA) -1:25,7 (1), 9. Semjonov (Ukr.) -1:36,2 (1), 10. Böhm (Něm.) -1:37,7 (1), ...17. Soukup -2:23,4 (1), 18. Moravec -2:24,1 (2), 57. Šlesingr -6:26,2 (2), 61. Krčmář (všichni ČR) -6:42,4 (3).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články