Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Taháky 14. 2.: Češi proti Lotyšům, Bauer a Soukalová na oblíbené patnáctce

Soči - Čeští hokejisté si v utkání s Lotyšskem budou chtít vylepšit obraz, který divákům ukázali v první polovině zápasu se Švédy. Na svých oblíbených patnáctikilometrových tratích budou o olympijské medaile bojovat běžec Lukáš Bauer a biatlonistka Gabriela Soukalová, Ondřej Bank vzhlíží s velkými nadějemi ke sjezdařské superkombinaci. Krasobruslaři Michal Březina a Tomáš Verner pojedou volný program, kvarteto skokanů čeká kvalifikace na velkém můstku. Přímé přenosy ze všech závodů můžete sledovat zde.

Češi si po úvodní prohře mohou spravit chuť v zápase s Lotyšskem, které je podle papírových předpokladů nejslabším účastníkem skupiny C. Před podceněním soupeře je však varuje čtyři roky stará vzpomínka na osmifinále ve Vancouveru. Jedenáct členů současného českého týmu bylo při tom, když trápení s outsiderem ukončil až v prodloužení vítězným gólem David Krejčí. Navíc Lotyši ve středu dlouho vzdorovali favorizovaným Švýcarům.

Trenér Alois Hadamczik už dříve oznámil, že do branky tentokrát pošle Pavelce. "Bude záležet na tom, co budeme hrát my. Na soupeře se nemůžeme moc koukat. Zatím moc nevím, co od nich čekat. Pokud ale budou hrát na brejky, musím si s tím poradit," řekl Pavelec. Ze skupiny sice postupují všichni, ale každý výsledek je důležitý pro nasazení do vyřazovací části.

Český tým se na olympiádě s Lotyšskem utkal jen dvakrát. V Soči se Lotyši představili stejně jako Češi jednou a také prohráli, o jejich nezdaru proti Švýcarsku rozhodl gól inkasovaný osm sekund před koncem normální hrací doby. "Odehráli až do poslední chvíle velice vyrovnaný zápas, porážka pro ně byla určitě demoralizující," řekl Musil. Do dalšího utkání se z ní ale určitě oklepou. "Ted Nolan je velice organizovaný kouč a dal jejich hře strukturu. Jsou to hokejisté z bývalého Sovětského svazu, určité umění tam je. Ale zase na druhou stranu, my jsme tým, který nemůže očekávat nic jiného než vítězství," dodal Musil. 

Novicem v české sestavě bude Radko Gudas, který dosud bojoval s nachlazením. Zda nastoupí, bude prý záležet i na přání trenérů a názoru lékaře. "Řekl bych, že je to padesát na padesát. Rád bych nastoupil, ale kdybych byl připravený třeba jen na 70 procent, nebylo by to dobré. Nechci týmu uškodit," doplnil bek Tampy.

Bauer je realistia

Bauer zatím v Krasné Poljaně jen trénoval a nepříliš vydařené závody českých běžců sledoval jen jako divák. Teď ale sám vyrazí do stopy, a to v závodě, který mu v minulosti přinášel největší úspěchy. Z klasické patnáctky má olympijské stříbro z Turína i z MS v Liberci a pět triumfů ve světovém poháru. Ten poslední je sice už z roku 2010, ale výhra v klasické desítce v Kuusamu v úvodu této sezony ukázala, že ho ani v sedmatřiceti letech nemohou soupeři odepisovat.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi

"Jsem zdravý, jsem fit a myslím si, že jsem přiměřeně připravený," prohlásil. "Dělal jsem, co je v mých silách, ale nebudu tady rozhlašovat, že jdu po medaili. Když budu do desátého místa, budu rád. Jsem realista, soupeři jsou strašně silní, myslím, že mezi favority na placku nepatřím," uvedl.

On sám se skromně mezi kandidáty na medaili v pátečním závodě nepočítá. Jeden z tradičních soupeřů mu odpadl, devítinásobný mistr světa Petter Northug je z formy a nevešel se do norského kvarteta. I tak je uchazečů o stupně vítězů dlouhý zástup - švýcarský vítěz skiatlonu Dario Cologna, norský lídr Světového poháru Martin Sundby, Kazach Alexej Poltoranin, Švéd Marcus Hellner, domácí běžci Alexandr Legkov a Maxim Vylegžanin.

Také biatlonistka Soukalová se chystá na disciplínu, která jí sedí. Vždyť v Östersundu a v Ruhpoldingu vyhrála oba vytrvalostní závody na 15 kilometrů, které se ve světovém poháru v této sezoně jely. Po pokaženém sprintu si v Krasné Poljaně zvedla sebevědomí skvělou stíhací jízdou. Lze očekávat její další velký souboj především se Slovenkou Anastasiou Kuzminovou a Běloruskou Darjou Domračevovou, které už mají olympijské zlato. Šanci však má i druhá Češka Veronika Vítková, která byla v Ruhpoldingu v této disciplíně třetí.

Bank mluví o medaili potichu 

Sjezdař Bank před superkombinací hodil soupeřům rukavici nejlepším tréninkovým časem ve sjezdu. Všestrannost je jeho velkou předností, což dokázal šestým místem v Turíně, sedmým ve Vancouveru a pátým na MS v Ga-Pa v roce 2011. Po dvou letech zdravotních problémů je opět ve formě a cítí šanci, že když se mu povede i slalom, může se měřit i s takovými hvězdami, jakými jsou americký obhájce zlata z Vancouveru Bode Miller nebo dvojnásobný mistr světa v kombinaci Nor Aksel Lund Svindal.

Ondřej Bank
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Trovati

Je rád, že je považován za adepta na medaili v superkombinaci. "Ale já se na to pořád necítím," upozornil. Důležitý totiž bude slalom, který není letos jeho nejsilnější stránkou. "Něco jsme tady pojezdili, ale bude to určitě větší otazník než ten sjezd, v kterém si věřím," přiznal.

7:00 Sjezdové lyžování - sjezd do superkombinace muži (Bank, Krýzl, Vráblík)

9:00 Hokej - muži: Česko - Lotyšsko

11:00 Běh na lyžích - 15 km klasicky muži (Bauer)

12:30 Sjezdové lyžování - slalom do superkombinace muži (Bank, Krýzl, Vráblík)

15:00 Biatlon - vytrvalostní závod 15 km ženy (Landová, Puskarčíková, Soukalová, Vítková)

16:00 Krasobruslení - muži volný program (Březina, Verner)

17:50 Skeleton ženy

18:30 Skoky na lyžích - velký můstek muži kvalifikace (Hájek, Janda, Koudelka, Matura)

18:30 Akrobatické lyžování - skoky ženy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články