Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Oranžová dál vládne rychlobruslení: 1000 metrů vyhrál Groothuis

Soči – Nizozemsko nadále dominují rychlobruslařskému oválu v Soči. Za přítomnosti krále Vilém-Alexandra dnes získal další zlato Stefan Groothuis na kilometrové trati. Ve 32 letech se dočkal první olympijské medaile. Druhý skončil Kanaďan Denny Morrison, bronz přidal do sbírky vítězův krajan Michel Mulder, jenž už v Adler Areně triumfoval na poloviční trati.

Groothuis si tak vynahradil zklamání z předchozích olympijských her ve Vancouveru, kde na kilometru skončil těsně pod stupni vítězů. V následujících letech získal zlaté medaile na mistrovství světa ve sprinterském víceboji i na kilometru, prošel si však také temným obdobím.

Jak přiznal v rozhovoru televizi NOS, trpěl depresemi a uvažoval o sebevraždě. "Myslím, že jsem byl docela blízko. Každý si může vytvořit v hlavě peklo. Když vás přepadnou tyhle myšlenky, všechno je najednou černé. Černější než černé," uvedl Groothuis. V Soči získal pro Nizozemsko čtvrté zlato v páté rychlobruslařské soutěži, z tří mužských závodů mají "oranjes" osm medailí z devíti možných.

Morrisonovi uteklo vítězství o čtyři setiny sekundy, dočkal se však své první individuální olympijské medaile. Z Turína 2006 a Vancouveru si odvezl stříbro a zlato ze stíhacího závodu družstev. Mulder na Groothuise ztratil 35 setin a dva dny po triumfu na pětistovce vybojoval jako první sportovec v Soči druhou medaili.

Pozici favorita nenaplnil Američan Shani Davis. Šampion z Turína a Vancouveru se mohl stát prvním mužem v historii, který získá zlato ve stejné disciplíně na třech olympijských hrách, ale skončil osmý.

Výsledky závodu mužů na 1000 metrů:

Muži - 1000 m: 1. Groothuis (Niz.) 1:08,39 min., 2. Morrison (Kan.) 1:08,43, 3. M. Mulder (Niz.) 1:08,74, 4. Ihle 1:08,86, 5. Schwarz (oba Něm.) 1:08,89, 6. Verweij (Niz.) 1:09,09, 7. Kuzin (Kaz.) 1:09,10, 8. Davis 1:09,12, 9. Hansen (oba USA) 1:09,21, 10. Tuitert (Niz.) 1:09,29.

Král Vilém-Alexander s manželkou slaví úspěchy nizozemských bruslařů
zdroj: ČTK/AP autor: Patrick Demansky
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články