Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Stíhačku suverénně ovládla Domračevová, Soukalová doběhla čtvrtá

Soči - Stíhací závod žen na 10 km skvělým způsobem vyhrála Běloruska Darja Domračevová, která měla v cíli před druhou Torou Bergerovou komfortní náskok bezmála čtyřiceti vteřin. Bronz brala slovinská biatlonistka Teja Gregorinová. Výtečný závod odjela Gabriela Soukalová, která se postupně díky dobré střelbě posunula z 29. až na čtvrtou pozici a na bronz ztratila necelých šest sekund. Veronika Vítková se naproti tomu propadla pořadím na 21. místo.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Nejvýhodnější pozici měla na startu Anastasia Kuzminová, jejíž náskok na druhou Rusku Olgu Vilochinovou činil rovných dvacet vteřin. Na střelnici nezaváhala, avšak díky pomalejšímu běhu i delšímu váhání při střelbě se manko závodnic za ní smrštilo na polovinu – na mezičase byla druhá Vilochinová, hned za ní jela Běloruska Domračevová. První střelecká položka nevyšla Veronice Vítkové, která jednou minula a propadla se, naopak Gabriela Soukalová tentokrát střílela přesně a posunula se na konec druhé desítky.

Díky skvělému běhu se na Kuzminovou dotáhla Domračevová a společně utvořily na čele pole dvoučlenný vláček. Na střelnici už dorazily obě závodnice pospolu: druhá ležecká položka však pro Kuzminovou znamenala jedno trestné kolo, Domračevová naopak byla znovu bezchybná a šla do vedení. Skvěle odstřílela Soukalová a posunula se už na desáté místo a i Vítková se tentokrát chyby vyvarovala.

Domračevová zůstala fenomenální i na první stojce a její pozice na čele byla neotřesitelná, excelentní posun vpřed však předváděla Soukalová – třetí střelbu znovu zvládla bez chyby a najednou v pořadí poskočila už na pátou pozici s třívteřinovou ztrátou na bronz. V běhu na střelnici navíc už utvořila miniskupinku s Norkou Bergerovou a Američankou Dunkleeovou, v kapse před nimi stoupala na trati Kuzminová.

Zamotání příběhu přinesla druhá stojka a poslední rána Domračevové, kterou minula. I tak však vyjela ze střelnice s komfortním náskokem. Chybovala i Soukalová, na bronz nicméně těsně po střelbě i tak ztrácela jen půl sekundy - propadla se však v běhu, když přes ní šla jak Gregorinová, tak Semerenková. Nakonec ve finiši druhou jmenovanou ještě předstihla a skončila těsně čtvrtá s tím, že na bronz ztratila necelých šest vteřin.

"I když to na čas bylo blízko, v cílové rovince je těch pět vteřin docela velký kus. Už jsme nemohla nechat tam ani půl vteřiny," zopakovala Soukalová, že do závěru dala všechno. "Kdyby to bylo třeba ještě o 500 metrů dál, ujela by mi ještě o pět vteřin. Nedojela bych ji," ujistila. Z vítězství se radovala suverénní Domračevová, stříbro brala Norka Bergerová a bronz Slovinka Gregorinová. Veronika Vítková spadla pořadím o pět míst na 21. místo, další česká závodnice Eva Puskarčíková dojela na 42. pozici, Jitka Landová pak finišovala jako 52.

Sedmadvacetiletá Domračevová si dojela pro první olympijské zlato v kariéře, aktuálně druhá žena světového poháru dosud měla na kontě bronz z Vancouveru. Bergerová, která vede hodnocení seriálu, dnes získala rovněž svou druhou olympijskou medaili. Gregorinová slaví premiérový cenný kov pod pěti kruhy.

Gabriela Soukalová:

"Všichni se mě ptají, jestli jsem zklamaná, ale já vůbec nejsem. Byl to velmi dobrý výkon. Před závodem jsem si říkala, že bych mohla být s čistou střelbou do desítky, ale že by to vyšlo i s jednou chybou na čtvrté místo, to jsem si ani nepomyslela. Víc to nešlo."

Po úvodním závodu na OH s třemi chybami na první střelnici byla Soukalová smutná. "Měla jsem krizovou pětiminutovku, ale pak jsem si z toho začala dělat legraci a říkala, že je to jen jeden závod. Sice zamrzí, že to je na olympiádě, ale myslím, že jsem na tyhle pády docela odolná, tak jsem si z toho udělala spíš legraci," uvedla Soukalová. Nyní jí zářil na tváři úsměv. "Jsem o hodně klidnější. Říkám si, že i kdyby se teď už nic nepovedlo, tak mi spadl kámen ze srdce. Sice je to brambora, ale je prostě senzační," prohlásila.

Ženy - stíhací závod (10 km):

1. Domračevová (Běl.) 29:30,7 (1 tr. okruh), 2. Bergerová (Nor.) -37,6 (1), 3. Gregorinová (Slovin.) -42,0 (1), 4. Soukalová -47,6 (1), 5. Valj Semerenková (Ukr.) -52,9 (1), 6. Kuzminová (SR) -58,4 (2), 7. Viluchinová (Rus.) -1:02,2 (1), 8. Oberhoferová (It.) -1:07,1 (1), 9. Flatlandová (Nor.) -1:09,5 (0), 10. Vita Semerenková (Ukr.) -1:09,6 (2), ...21. Vítková -2:12,2 (2), 42. Puskarčíková -4:28,3 (2), 52. Landová -6:06,9 (5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články