Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Legendární trenér Remsa: Po vítězství Rašky jsem se umyl sněhem

Praha – Legendární trenér skokanů na lyžích Zdeněk Remsa se na zimní olympijské hry v Soči těšil hned z několika důvodů. Vedle českých reprezentantů je pro něj hlavním tahákem rychlobruslařka Martina Sáblíková, moc se mu líbily i výkony Šárky Pančochové.

Jiří Raška na ZOH 1968 při skoku z velkého můstku
zdroj: ČTK

Snowboardistka při premiéře slopestylu na Hrách v první finálové jízdě vedla, po těžkém pádu ale nakonec skončila na pátém místě. "Bylo mi jí tak strašně líto, to je tak dobrá holka. Bylo to k breku," uvedl Remsa.

Jednomu z nejúspěšnějších koučů skokanů na lyžích prošlo pod rukama několik generací sportovců. Remsa stál za úspěchy českých skokanů v 60. a 70. letech, byl i u začátků Romana Koudelky, který startuje v Soči. Na středním můstku byl mezi Čechy nejlepší, skončil na 16. místě.

"Nejhorší je, když přijedete na nějaké mezinárodní závody a jste považováni za favority. To se těžko nese. Ale kluci nemají o co přijít. Koudelku znám od pěti let, protože mi ho přivedli rodiče, abych ho trénoval. Učil jsem ho lyžovat, neuměl tenkrát nic, byl rozklepanej, ale věřil jsem, že jednou by na olympiádě mohl něco udělat," řekl Remsa.

Mezi tzv. Remsa Boys pětaosmdesátiletého trenéra patřil třeba Zbyněk Hubač, který skončil dvakrát třetí v celkovém hodnocení prestižního Turné čtyř můstků. Připravoval i olympijského vítěze z Grenoblu 1968 Jiřího Rašku. "Dirigoval nás a my jsme mu absolutně věřili," vzpomínal na Remsu před lety Jiří Raška.

Skokanský můstek
zdroj: ČT24

"Na Grenoble se nedá zapomenout. U malého můstku mi slzely oči. Po prvním skoku jsem byl strašně nervózní, protože se najely dvě stopy - jedna nová, jedna stará. A Raška na mě křičel svrchu, kterou má jet. Já říkal, aby si vybral, že bych nejradši starou. Když skočil a já čekal a věděl, že má dobrý doskok, že by to mohlo dobře dopadnout, a když jsem zjistil, že je první, musel jsem se omýt sněhem a rychle jsem utíkal dolů, abych mu pogratuloval," uvedl Remsa, který tehdejší vítězství oslavil se svým svěřencem v sauně. "A pak jsme šli na pivo," přiznal se smíchem.

Remsa má v paměti i olympijské hry ve Svatém Mořici v roce 1948, kde poprvé startoval. "Jel jsem s hokejisty v kupé, byl jsem poprvé v zahraničí. V Basileji jsme viděli pomeranče, datle, mandle, banány, a to pro mě byl úžasný zážitek. Ale hlavně olympiáda - na ten závod nikdy nezapomenu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články