Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Taháky 10. 2.: Biatlonisté zaútočí ve stíhačce, poprvé se představí Strachová

Soči - Stěžejní českou událostí dne bude stíhací závod biatlonistů, do kterého z velice slibných pozic odstartují Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec. Na trati dlouhé 12,5 km budou bojovat o třetí medaili pro olympijskou výpravu na Hrách. Poprvé se v Soči představí Šárka Strachová, kterou čeká superkombinace. Započne také soutěž curlerů, v níž však česká reprezentace absentuje. Přímé přenosy všech závodů můžete sledovat zde.

Jaroslav Soukup během sprintu na 10 km
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Jaroslav Soukup vyrazí na trať ze třetího místa, Ondřej Moravec bude následovat jako osmý. Na trati dlouhé 12,5 km však českým biatlonistům tyto startovní pozice rozhodně nic nezajišťují - prvních 14 závodníků je totiž naměstnaných v rozmezí zhruba pouhých čtyřiceti sekund. Jako první vyběhne rekordman Ole Einar Björndalen, pro něhož stíhačka bude příležitostí předčít svého krajana Björna Dählieho v historických tabulkách - případné vítězství by znamenalo třináctou olympijskou medaili.

Druhý Dominik Landertinger z Rakouska vyrazí jen o 1,3 sekundy za Björndalenem, Soukup pak bude zaostávat o necelých šest sekund. "Jsem zvědavý, jak to zvládnu. Bude to ale náročné. Lidi jsou hodně blízko, bude to skoro hromadný závod," řekl Soukup, který musel ještě absolvovat medailový ceremoniál a s ním spojenou cestu z horské olympijské vesnice do centra Her.

"Je to příjemná povinnost, ale pro nás trochu nepříjemná z pohledu regenerace," uvedl trenér Ondřej Rybář. Nepůjde však jen o Soukupa, v nadějné pozici bude i Ondřej Moravec - toho ve sprintu nezklamala střelba, avšak poněkud zaostal v běhu. "Dá se udělat cokoli, rozdíly jsou minimální," řekl nejúspěšnější český závodník v této sezoně světového poháru.

16:00 - stíhací závod 12,5 km (Moravec, Soukup, Šlesingr)

Na Hrách bude poprvé na startu Strachová

Svůj program zahájí sjezdařky, které čeká superkombinace - tedy disciplína, v níž česká jednička Šárka Strachová ve Vancouveru skončila sedmá. Svědčit by jí měla především druhá, slalomářská část závodu. Naopak ve sjezdu bude nejspíše ztrácet. "Ve sjezdu je všechno, jsou tam prudké i mírné pasáže, skoky, ale nepovažovala bych ho za extrémně těžký," řekla Strachová.

Pro Strachovou jde o třetí olympijské hry, dostalo se jí navíc významné pocty, když při zahájení nesla českou vlajku. Nyní českou jedničku čeká první soutěžní start v Soči.  "Už cítím příjemné napětí, těšení se na závod," řekla česká vlajkonoška při zahájení Her. Kromě ní se na start postaví i druhá česká reprezentantka Klára Křížová.

Zlato z Vancouveru obhajuje Němka Maria Höflová-Rieschová, která je i největší favoritkou. Na stupně vítězů však pomýšlejí i Rakušanky v čele s Michaelou Kirchgasserovou a Nicole Hospovou, medailové ambice má rovněž Slovinka Tina Mazeová.

8:00 - sjezd do superkombinace ženy (Křížová, Strachová)

12:00 - slalom do superkombinace ženy (Křížová, Strachová).

Začínají curleři, startují i soutěže rychlobruslařů na krátké dráze

Své zápasy rozehrají poprvé na Hrách curleři, kde však česká reprezentace absentuje, když neproklouzla sítem kvalifikace. Hrát budou muži i ženy. Začíná i rychlobruslení na krátké dráze s Kateřinou Novotnou a Vojtěchem Loudínem, kteří se budou chtít přiblížit představení Martiny Sáblíkové na dlouhé trati. Oba dva čekají nejprve rozjížďky, Loudína pak eventuálně i finále na trati dlouhé 1 500 metrů.

Trénink kanadských curlerů v Soči
zdroj: AP Photo autor: Wong Maye-E

Do sáňkařského koryta zamíří po Ondřeji Hymanovi i Vendula Kotenová, kterou čekají první dvě jízdy.

PROGRAM (//zoh/zive/) na pondělí:

8:00 Sjezdové lyžování - sjezd do superkombinace ženy (Křížová, Strachová),

10:45 Rychlobruslení na krátké dráze - rozjížďky 1 500 m muži (Loudín),

11:30 Rychlobruslení na krátké dráze - rozjížďky 500 m ženy (Novotná),

12:00 Sjezdové lyžování - slalom do superkombinace ženy (Křížová, Strachová),

13:05 Rychlobruslení na krátké dráze - 1 500 m muži - finále

14:00 Rychlobruslení - 500 m muži,

15:45 Saně - ženy - první dvě jízdy (Kotenová),

16:00 Biatlon - stíhací závod 12,5 km muži (Moravec, Soukup, Šlesingr),

19:00 Akrobatické lyžování - jízda v boulích muži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články