Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sprint českým biatlonistkám příliš nevyšel, zlato obhájila Slovenka Kuzminová

Soči – České biatlonistky se ve sprintu na 7,5 km na přední pozice neprosadily. Překvapivě lepší z dvou českých želízek byla Veronika Vítková na 16. místě. Gabriela Soukalová si po třech chybách na první střelbě doběhla pro umístění na konci třetí desítky. Vítězství z Vancouveru obhájila Anastasia Kuzminová, reprezentantka Slovenska doplnila bezchybnou střelbu kvalitním během a získala své druhé olympijské zlato. Stříbro patří domácí Olze Viluchinové. Třetí dojela Vita Semerenková z Ukrajiny.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP autor: Lee Jin-man

V areálu Laura se na těžkých tratích česká biatlonová naděje na medailové umístění v podobě Gabriely Soukalové rozplynula hned po úvodní střelbě vleže, po které musela na tři trestné okruhy za stejný počet nepřesných ran. Solidní běžecký výkon po bezchybné stojce jí nakonec vynesl 29. místo. Při střelecké nule by však jistě sahala po medaili.

"Nevím, co se stalo. Jsem malý pán na to, abych vám to řekla," řekla Soukalová. Připadala si, že po dlouhém sjezdu před střelnicí byla vydýchaná, připravená a v klidu. Ruce se jí nervozitou netřásly. "Ještě jsem si říkala, že podmínky jsou ideální, že to budu střílet na jistotu," uvedla.

Průšvih hned vleže i pro další favoritky

Na prvním mezičase se Soukalová držela na prvním místě. Tora Bergerová ztrácela překvapivě jedenáct vteřin. Pomalejší byla i Darja Domračevová z Běloruska. První střelba však skončila pro čtvrtou ženu světového poháru a velkou adeptku na přední umístění i na olympiádě katastrofou. Třikrát minula a musela na trestné okruhy. Na trestném kole kroužila Domračevová i Bergerová. Obě následně ztratily přes čtyřicet sekund a přišly tím o medaile.

Vítězka sedmi závodů světového poháru Soukalová zabojovala, druhou položku zvládla bezchybně a v tempu a nakonec z 68. místa po první střelbě poskočila do elitní třicítky. "První závod vždycky nejvíc bolí, ale říkala jsem si, že to ještě nebyla taková hrůza," dodala Soukalová.

Vítková, která v této sezoně světového poháru dvakrát vybojovala umístění na stupních vítězů a jednou to bylo i ve sprintu, tradičně bezchybně střílela, ale běžecky na nejlepší nestačila. Po druhé střelbě vestoje opouštěla stadion jako šestá, ale v závěrečném okruhu ji opustily síly a propadla se o deset míst.

Vítková vytuhla

"Hlásili mi, že po druhé střelbě jedu na třetím místě, ale v tom posledním kole mi prostě došlo. Nešlo to, snažila jsem se, ale bohužel," řekla po závodu Vítková. Začátek prý byl dobrý. "Říkala jsem si, jestli jsem to nepřepálila, ale nevěděla jsem, jak tělo bude reagovat. Bohužel v konci síly nestačily. S nulou bych měla být výš," připustila.

Trenér Ondřej Rybář přiznal, že něco podobného se Soukalové v Soči stalo už v tréninku. A psychika sehrála svou roli i v závodě. "Nezvládla to," řekl kouč. "Podle mě přijela na tu položku zbytečně rychle. Je to škoda, ale když nedá první ránu, tak to určitě na klidu nepřidá," prohlásil. Věří, že jí to v dalším závodu pomůže. "Ona to určitě umí, střílí výborně. Je to jen o tom, že musí střílet v tom zaběhlém a nezkoušet tady být zbytečně rychlá na střelnici," uvedl.

Eva Puskarčíková skončila 45., Jitka Landová o pět míst za ní. Všechny čtyři Češky si zajistily účast v úterním stíhacím závodě. Kuzminová, která reprezentuje Slovensko od prosince 2008, získala svou třetí olympijskou medaili a znovu potvrdila, že má nejkratší biatlonový závod v oblibě. Sprint vyhrála už před čtyřmi lety v Kanadě, na bronz v něm dosáhla na světovém šampionátu před třemi lety. Ruska Viluchinová slaví stejně jako Ukrajinka Vita Semerenková první olympijský cenný kov v kariéře.

Ženy - sprint (7,5 km):

1. Kuzminová (SR) 21:06,8 (0 tr. okruhů), 2. Viluchinová (Rus.) -19,9 (0), 3. Vita Semerenková (Ukr.) -21,7 (0), 4. Oberhoferová (It.) -27,9 (0), 5. Bescondová (Fr.) -29,9 (1), 6. Wiererová (It.) -30,6 (0), 7. Nowakowská-Ziemniaková (Pol.) -30,8 (1), 8. E. Gasparinová (Švýc.) -31,4 (0), 9. Domračevová (Běl.) -31,8 (1), 10. Bergerová (Nor.) -33,8 (1), ...16. Vítková -44,0 (0), 29. Soukalová -1:10,7 (3), 45. Puskarčíková -1:54,1 (1), 50. Landová (všechny ČR) -2:10,1 (2).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články