Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Ve skiatlonu měl nejvíce sil ve finiši Švýcar Cologna

Soči - Mužský skiatlon na 15 km klasicky a 15 km volnou technikou se stal kořistí švýcarského běžce na lyžích Daria Cologny, který si tak dojel pro své druhé olympijské zlato. Ve skiatlonu porazil celé startovní pole, ve finiši zdolal i obhájce zlata Švéda Marcuse Hellnera, který skončil druhý, a vedoucí závodníka Světového poháru Martina Sundbyho, jenž bral bronz. Nejlepší z českých reprezentantů byl Martin Jakš na 28. místě.

Cologna dotáhl ke zlatému vrcholu sezonu, která pro něho začala katastrofálně. Úřadující mistr světa ve skiatlonu si v listopadu při tréninku přetrhl vaz v kotníku a hrozilo, že bude muset celou zimu vynechat. Teprve týden před začátkem olympiády se vrátil do světového poháru, v Toblachu se uvedl druhým místem na klasické patnáctce.

"Je to skvělé, splněný sen," řekl po závodě Cologna. "Je to mimořádné vyhrát po tom listopadovém zranění. Před pár měsíci bych nečekal, že budu na stupních vítězů. Nemohu uvěřit, že jsem vyhrál první závod," dodal nadšený Švýcar, jenž na zdejších tratích vyhrál i loňský testovací závod světového poháru.

Nejlepší z Čechů Martin Jakš obsadil 28. místo. Za vítězným Colognou zaostal o 2:36,7 minuty. Petr Novák doběhl na 36. příčce, Jiří Magál byl čtyřiačtyřicátý. Žádný z Čechů nezachytil po zhruba 12 kilometrech klasické části první vážný nástup, po němž se utrhla asi dvacetičlenná skupina se všemi favority. Po přezutí v bruslařské části postupně odpadlo několik dalších závodníků, velký balík se ale držel pohromadě až do posledního kola.

Rozhodovalo se v posledním prudkém stoupání před stadionem, v němž se utrhli Cologna, Hellner, Vylegžanin a Sundby. O naděje tu naopak přišel domácí favorit Alexander Legkov, který v kopci škobrtl a zlomil hůlku. Zcela odpadl i Nor Petter Northug. Majitel čtyř medailí z Vancouveru na posledních dvou kilometrech nabral manko téměř minutu a půl.

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) následné odvolání Rusů kvůli křížení dráhy Nora Martina Johnsruda Sundbyho ve finiši s Maximem Vylegžaninem zamítla. Rusové se odvolali hned po skončení závodu u jury a ta jejich protest neuznala. Verdikt potvrdila i odvolací komise FIS, na niž se následně domácí tým obrátil. Sundby sice pravidla porušil, ale nemělo to vliv na výsledky závodu, protože už finišoval před Vylegžaninem. Norský běžec vyvázl s důtkou. 

Lukáš Bauer, který se ve Vancouveru postaral sedmým místem o nejlepší český výsledek ve skiatlonu, závod vynechal a soustředí se na klasickou patnáctku.

Výsledky skiatlonu mužů na 2x15 km

1. Cologna (Švýc.) 1:08:15,4 hod., 2. Hellner (Švéd.) -0,4, 3. Sundby (Nor.) -1,4, 4. Vylegžanin -1,5, 5. Černousov (oba Rus.) -13,6, 6. Gaillard (Fr.) -14,4, 7. Richardsson (Švéd.) -16,3, 8. Dürr (Rak.) -16,6, 9. Manificat (Fr.) -18,2, 10. Nelson (Švéd.) -22,3, ...28. Jakš -2:36,7, 36. Novák -3:13,1, 44. Magál (všichni (ČR) -4:34,1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články